Young Pioneers… Er is ondertussen al veel geschreven over de Young Pioneers maar voor diegene die het nog niet kennen/weten, hier een korte introductie: Het is een project van Stichting Popmuziek Limburg voor muzikale talenten die openstaan om hun eigen grenzen te ontdekken en wellicht te overschrijden. Dit is onder leiding van de zeer artistieke Sjang Coenen en oprichters Jan Brushke en Jan Sluijsmans.

Ik kan me nog heel goed herinneren wanneer ik voor het eerst in aanraking kwam met de Young Pioneers. Ik stond tijdens Mama’s Pride backstage en had toen een zeer groot WTF moment. Pakweg 20 luitjes, geheel in zwart gekleed, zaten daar… Ik had geen flauw benul wat dit was en vroeg me dit nog steeds af toen ze het podium op kwamen.. Beschuit met muisjes deelden ze uit en maakten kabaal. Moest dit dat grote muzikale project worden??
Nu, bijna een jaar later, zijn er nog negen volwaardige leden over en hebben ze ook resultaat geboekt! Er is een plaat gemaakt en deze is gisteren (26 maart red.) gereleased in Poppodium Volt.

Om even iedereen alvast te benoemen: Bo Venbrucx, Martijn Riksen, Leroy Huis, Jop Ostendorp, Eva Herzig, Thomas Maas, Ian Geerts, Hans Mulders & Yop Coolen. Dit zijn de negen uitverkorenen en hebben gezorgd voor dit geheel!
Je hoort aan de gehele CD dat het een muzikaal experiment is dat gewoon heel erg goed in elkaar zit! De bedoeling om het niet al te gewoontjes te laten klinken is gelukt. Het eerste nummer ‘Feed Me’ heeft een fijne geleidelijke opbouw, je hoort de puurheid de gehele tijd. Het ‘Rely On’ heeft wat alt-J achtige klanken, het tempo gaat wat omhoog en het ritme is strak. Track 3 hoor je voor het eerst een dame zingen, zo weet je ook dat deze groep lekker variërend is en dus kán zijn! Het is een combinatie van geheimzinnigheid en klasse wat ze tot nu toe produceren.
‘Blame’ is wat meer up tempo, mee tikken is het eerste wat ik doe. Door de wat ‘fellere’ klanken blijft het ook meer hangen, een fijn nummer dat ook weer heel erg muzikaal in orde is! Bij ‘Triple’ is er een verhaal… Daar zijn allemaal co-producers in gebruikt. Korte samples zijn in dit nummer verwerkt, co-producers zoals ook Torre Florim & Tjeerd Bomhof!
Even een sprongetje… ‘Hurt Me Bad’ is weer een dromerige song, maar wel eentje die gewoon overal gedraaid kan worden. Het is apart maar wel vol klasse! Misschien had de zang íets ‘feller’ gemogen maar och… ‘Stronger’ heeft een beetje funky en reggae invloeden, terwijl ik dit typ begint ook de zon te schijnen. Toch weet ik niet hoe ik dit moet opvatten, het heeft wat fijns maar ook weer iets vreemds… Het is gelukkig een individuele gedachte!
Plots rockt het zelfs! En dat bij het een na laatste nummer: ‘Mountains’. Je hoort gitaren en het is echt een nummer dat eigenlijk wel alles heeft! Leuk zeg. Heel erg verrassend ook.

Al met al vind ik het een muzikaal geslaagd project dat zich alleen nog maar kan gaan ontwikkelen. Er zijn wel degelijk grenzen ontdekt en het is ook geen muziek dat je overal zult horen. Dát is ook de bedoeling geweest… Uniek zijn en dat met alleen maar muzikanten uit Limburg. Ook ik als Limburger ben daar echt wel trots op.
Het wordt nu spelen, spelen, spelen en vanuit daar kijken naar de toekomst. Ontwikkeling staat voorop!

Vorig artikelLucas Hamming – The Perv In Perfection
Volgend artikelBrandon Flowers – Can’t Deny My Love

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in