Ja, daar issie dan eindelijk. Ook voor The Ragtime Rumours is de coronatijd een periode geweest waar ze hun albumrelease hebben moeten uitstellen. Maar van uitstel komt zeker geen afstel! We kunnen kennis maken met ‘Abondon Ship’. Dit viertal heeft ondertussen al veel bereikt. Vreemd genoeg nog nooit over geschreven, wel vaak gezien namelijk! Nadat ze in Nederland al veel hebben gespeeld, finale Nu of Nooit (denk nipt ‘verloren’), Europese landen plat gespeeld hebben ze in 2018 een fantastische prijs gewonnen: European Blues Challenge. Maar over wie hebben we het dan eigenlijk? Zanger/gitarist Tom Janssen, alleskunner Thimo Gijezen, drummer Sjaak Korsten en last but not least Nikki van der Schuren op contrabas, saxfoon en fluit. Als je dit al ziet qua line-up, weet je dat het wel een formatie iets wat sowieso kan zorgen voor feest. Niet voor niets is het een mix van ragtime, drunk-swing & swampy blues. Lekker breed, lekkere mix. Laten we erin duiken.

Met de titelsong ‘Abondon Ship’ trappen we af. Eentje waar je meteen met de neus in de boter valt. Wat een power, energie, sfeer. Precies wat je verwacht van The Ragtime Rumours maken ze waar! Fantastisch. Je hebt meteen een rustmomentje als ‘Mister Moon’ klinkt, heel lieflijk en klein gehouden door Tom. Wat knap is, is dat je echt alles tot in perfectie kunt beluisteren tijdens ‘5h Left’. Tekstueel: we hebben het allemaal meegemaakt! Slapen/rusten maar het gaat niet! AAAAAH. Muzikaal: Sjaak heerlijk op z’n wasbord en natuurlijk meesterlijk door Thimo op gitaar. Kneitertje. Ritmisch en dromerige start ‘Yes, My Darling Daughter’ en dan hoor je opeens die fijne stem van Nikki. Je droomt weg, waant je in een andere wereld en de mannen zorgen als backings voor een fantastische sfeer.

Een waar verhaal is ‘Fieldman Song’, eentje die je gewoonweg zelf moet beluisteren en is eenvoudig te volgen! Maar muzikaal is het wederom een spektakel én anders. Hillbilly vibes krijg je ervan, vol energie en power. Heerlijk om deze te beluisteren. Dan ‘Sky Is Turning Dark’, alsof iemand de gehele tijd op een grindpad loopt, gitaarspel op de voorgrond en Tom die zorgt voor een donkere sfeer. Een lekker meeslepende track, met gypsy klanken, is ‘A Romantic Story Between Minnie And Dave’, een leuk maar uiteindelijk droevig verhaal. Zeker voor Dave. Hoe dan ook, muzikaal heel erg tof en variërend. Er is zelfs gebruik gemaakt van strijkers, dat geeft het zeker extra cachet! Als je dan ‘Sway With Me’ hoort, voelt het aan als een heerlijk intermezzo gezongen door Nikki. Mooi, puur en ook muzikaal weer goed mede door het spel van Thimo op piano.

Vrolijke noten als je ‘I Can’t Sing The Blues’ hoort. Een verhaal vanuit Tom hoe het nou kan dat ‘hij’ geen blues kan zingen. Dat uiteraard met bluesy inslag en vervolgens wat rauwe klanken te laten horen. Vanaf moment één merk je al dat ‘Pinocchio’ een complete track is; spannend, opbouw, meeslepend. Ook tekstueel; dat wij eigenlijk als een marionet in controle worden gehouden. Wow, petje af. ‘Undressing Me’ spreekt voor zich… Wat Zuid-Europese geluid, in gedachte tik je volledig mee, fijn gitaarspel en een gezamenlijk einde. Kort maar krachtig. Het begin van ‘Valley Of The Gods’ komt op een of andere manier bekend voor, dit verdwijnt echter snel. Het is een losstaand nummer, heel anders dan we eerder hebben gehoord. De al eerder genoemde strijkers zijn nóg duidelijker aanwezig en maken het een waar spektakel. Meeslepend, krachtig, opbouwend.. En alles ook met een bepaalde gedachtegang en overtuiging! Mooi zo’n einde.

Dat er twee jaar aan is gewerkt, hoor je er ook aan af. Het is de variatie die het zo goed maakt, maar alles samen is het toch allemaal één geheel. Je hoort dat het The Ragtime Rumours zijn. No doubt about that! Ritmisch fantastisch, snel, rustig, meeslepend, sferisch, feestelijk, donker. Muzikaal van begin tot einde sterk. Het totaalplaatje klopt volledig! Het zegt genoeg dat je ‘m zonder verveling snel een tweede keer wilt beluisteren.

Vorig artikelSir Bash – Riddance
Volgend artikelDon’t Skip – Lovesong

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in