Het avontuur dat Solar heet!

Alweer de elfde editie en elk jaar is het volop feest: Solar Weekend aan de Maasplassen te Roermond. Dit jaar kan het publiek volop opgaan in het thema Cinema. Overal op het gehele festival terrein zijn creatievelingen bezig geweest om zich te verdiepen en in te leven in het thema. Met op elke hoek muziek. Ik was daar voor 3voor12 limburg liep platvoeten om heel erg veel te zien en te beleven!

Interview The Cool QuestBinnenkomend op het terrein is de enorme relaxte sfeer meteen te voelen. Alles ademt genieten. Dat genieten gebeurt op muzikaal vlak, het ontspannen liggen op het gras, meedoen aan alle activiteiten op het terrein, het drinken van een verkoelend biertje. Ik start vandaag op het hoofdpodium met The Cool Quest. Deze hiphop/funk band uit Zwolle heeft de zware taak om te openen maar dit doen ze vol overtuiging. Het publiek danst volop mee en naarmate de show vordert wordt het drukker. Frontman Vincent Bergsma blijft het publiek entertainen en daardoor is het energielevel meteen hoog, en dat met de volle zon! De hit ‘Shine’ wordt gespeeld en de mash up met 90’s hiphop classics in een nieuw jasje vindt gretig aftrek. Perfecte opener. Ik sprak na afloop met Vincent, dit zal later verschijnen!

Tijd voor een wandeling, waar normaliter op het middenterrein de blikvanger stond, is deze verplaatst. De wederom prachtige toren staat achter House of House waar vele DJ’s van naam staan. Denk aan La Fuente, Baggi Begovic en Don Diablo. Vanaf deze zogenaamde ‘Moby Duck’ is het uitzicht waanzinnig! Maar niet alleen op het terrein gebeurt vanalles: de veerboot werd ‘gekaapt’ en vijf DJ’s lieten het publiek in een anderhalf uur durende trip helemaal los gaan.

Dan wordt de weg ingezet naar de Techno Tent. Hier staat De Sluwe Vos zich uit te sloven. In een tent die van buiten uitziet als een ware bioscoop, is het altijd een topdrukte. Warm maar volop liefde voor de muziek. Men houdt van de klanken en de altijd goed knallende beats. Ook De Sluwe Vos oftewel Robert Vosmeijer heeft het publiek binnen no time in zijn greep.

AFTERPARTEESIs er ook iets met gitaren?? JA! De boys van de AFTERPARTEES uit Horst beklimmen de main stage en staan vooral voor bekenden en liefhebbers. Het is niet heel druk en frontman Niek weet daar wel raad mee: ‘is de res in de baek gevallen of wat?’ Refererend naar de Maas. Het maakt hun niet uit, ze spelen , gaan zelf los en door dat enthousiasme begint het publiek zich ook te roeren met een mosh pit. Ein-de-lijk. Niek is blij en vliegt het publiek in, doet mee en gaat helemaal los. Dan gebeurt er iets wat niemand verwacht, de stroom valt uit en is er een verplichte pauze. Na vijf minuten oponthoud zijn ze terug. Het energie niveau ligt bij Niek nog hoog want binnen no time staat ie weer in het publiek en laat iedereen los gaan. ‘Red Bull’ is het laatste nummer en dat krijgt Solar te weten: mosh pits, kraters, op de grond liggende mensen en kapotte t-shirts. Ze doen het toch maar! Na afloop sprak ik met Bas en Jesse, gitarist en basgitarist van deze top band.

Zomerse klanken genoeg en ook op het hoofdpodium,Typhoon Typhoon mag de show stelen. Het staat bommetje vol en vanaf moment één is het een en al Lobi (liefde). Alsof de duivel ermee speelt, ook hier valt de stroom uit alleen leek het hier alsof het zo moest zijn. Het publiek blijft volop klappen en zelf zingen. Kippenvel moment. Zijn hit op de oude plaat, ‘Bumaye’, laat iedereen springen. Het energielevel ligt heel erg hoog en iedereen wil dit ook meemaken op deze hele zonnige zaterdag. Uiteraard komen de hits voorbij en zorgt Glenn de Randamie voor een spektakel zoals dit ook op Solar hoort. Denk aan hits, stagediven en pure passie voor de muziek zorgen ervoor dat dit sowieso een groot hoogtepunt is. Voorafgaand aan dit optreden had ik een telefonisch interview met deze top artiest. Zenuwachtig als een malle is het tóch gelukt!

De stage van Vage Gasten is de laatste jaren uitgegroeid tot een fenomeen. Nu zeker, uitziende als een Gravel Pit, alsof het van de Flintstones is. Elk moment van de dag is het volle bak daar en ziet er master uit, met een oplopende tribune en al! Eigenlijk is het ook te merken dat het weinig uitmaakt wie of wat er draait: de sfeer is uitmuntend zoals overal op elk plekje, hoekje, tentje van het terrein.

Tijd om een afsluiter van een intense, diverse eerste dag mee te maken. De keuze is reuze in ieder geval! Om te beginnen bij SBCR (Sir Bob Cornelius Rifo) oftewel The Bloody Beetroots. Deze masker dragende entertainer zorgt voor heel wat beats op main stage maar overtuigt niet zo zeer. Het vloekgehalte is er hoog en dat is ook het enige wat je verstaat tijdens het geschreeuw in zijn show, helaas. Op naar heel wat anders: de Container Compound. Hier is het hiphop wat uit de speakers knalt. Als afsluiter staat FS Green op het podium, deze alleskunner laat het publiek dansen maar men kan ook meebrullen bij enkele nummers. Dan weer door naar de afsluiter van House of House op de berg: Don Diablo. Deze DJ draait al jaren mee in de scène maar helaas is het vandaag niet helemaal geweldig. Het is wat vlak en laat niet iedereen helemaal losgaan, ietwat zonde.

Desondanks zal iedereen zich helemaal hebben gegeven: creatief zijn, dansen op alle klanken op het terrein, genieten van de gezellige mensen, wandelen van hot naar her, het springen op de verschillende klanken…..
Op naar de zondag!

(Foto’s Antoine Bongers)

Vage Gasten

The Cool Quest

Vorig artikelEditors – Life Is A Fear
Volgend artikelSolar Weekend, zondag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in