Je kunt op allerlei manieren bevestiging krijgen dat België gewoonweg iets in het water heeft zitten waardoor er iedere keer weer geweldige bands boven komen drijven. Oké, RAMKOT al vanaf 2017 en hebben in 2019 hun debuut EP uitgebracht maar eigenlijk zijn ze de laatste 1,5 jaar pas echt aan de boom komen schudden. Dit trio, gevormd door de broers Tim en Tom Leyman en ‘perfecte broer’ Hannes Cuyvers, is namelijk de winnaar geworden van De Nieuwe Lichting 2021 op Studio Brussel, dé wedstrijd voor bands in België. En het mag wel duidelijk zijn, dat heeft ze absoluut geen windeieren gelegd. Ondanks ‘The Bug’ (sorry mannen van De Staat, ik pik deze even), hebben ze toch best wat kunnen spelen, of wat heet, het podium kunnen afbreken. Plus het feit dat we ondertussen namelijk al bij EP nummero twee zijn beland. Laten we die maar eens gaan beluisteren.

‘What Exactly Are You Looking For’ is de titel hiervan en bestaat uit vijf tracks. RAMKOT maakt ramrock, dus weet je dat je genoeg te wachten te staat. De opener van de EP is ‘Am I Alright Now’ en die is geweldig goed gekozen om mee te starten. Veel bombast, de samenwerking hoor je de gehele tijd, het rockt maar heeft ook wat pop invloeden op een of andere manier. Het harde evenals dreigende en vervolgens even de complete rust pakken, dat is ontzettend slim gedaan. Het ritme van ‘Eye To Eye’ is meteen aan, de drumpartij is het eerste wat we te horen krijgen om vervolgens op hoog tempo door te denderen. Zeker het zware refrein met ontzettende dikke basloop én fenomenale tekst ‘I Don’t Need Another Lovesong’ zal uiteindelijk geweldig gaan werken. Tjonge, wat een heerlijke bak. We weten dat België goede bands heeft en deze vergelijking is wel fraai om te maken; ‘Fever’ heeft absoluut The Sore Losers invloeden. Het hoge tempo, het energieke, het dansbare. Het klopt voor de volle 100%. Toch hoor je RAMKOT er volledig in terug; ritmisch is het fenomenaal en krijg je enorm veel zin om dit live te aanschouwen. Nou, België gehad, dan even Nederland. De mannen uit Gent hebben zeker naar De Staat (‘Peptalk’ red.) geluisterd want tijdens ‘Stevie’ hoor je dit terug, iets wat overigens helemaal niet erg is. Naast die vergelijking is het wel weer een eigen saus die ze erbij gooien waardoor het interessant blijft. Zeker het refrein is behoorlijk groovend en dat laat daardoor weer een andere kant van dit drietal horen. De afsluiter is ‘Go See’. Daar komen stonerrock elementen tevoorschijn met wat punk flanken, zeker als je het refrein meemaakt. Zo merk je dat ze blijven intrigeren met hun sound maar ondanks dit allemaal wel gewoonweg RAMKOT blijft. Het ritme is en blijft strak, de samenzang is kenmerkend en ook de hardheid is gegarandeerd.

Al met al kun je stellen dat de tweede EP van dit drietal staat als een huis. Vele verschillende elementen krijg je te horen of komen vaker terug. Bombastisch, check. Dansbaar, check. Dreigend, check. Ritmisch, check. Misschien mag je zeggen dat het niet allemaal vernieuwend is, maar is dit nodig? Nee, eigenlijk helemaal niet. Ze maken met die verschillende elementen hun eigen saus ervan en daardoor is RAMKOT een formatie die de komende jaren veel, heel erg veel, plekken helemaal zal platspelen en naam zal maken!

Vorig artikelFranz Ferdinand – Billy Goodbye
Volgend artikelEelke – Tomorrow Same Time

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in