Graag word ik verrast. Verrast in de zin van een mailtje of ik geïnteresseerd ben in nieuwe muziek. Om eventueel daarover te schrijven. En laat het nou net iets zijn wat ik helemaal niet ken!
Ook bij mij is dat mogelijk 😉

Het gaat om Projekt Rakija. Projekt Rakija is een bont gezelschap van vele verschillende muzikanten. De oorsprong ligt wel in Nederland maar het is een band rondom Bosniër Igor Sukulovic. Deze alleskunner maakt met zijn uit elf man sterk bezette band een hele erg dikke mix van vele verschillende klanken. Denk aan sowieso de Balkan beat, rock, folk, elektronische beats, reggae en hiphop. Een hele mond vol dus!
Projekt Rakija heeft ondertussen toch al op flink wat festivals gespeeld, denk aan Lowlands, Sziget en Paaspop. Maar hoe klinkt het allemaal op hun tweede album, Pump Up The Radio? Overtuigen ze mij?

Ik zal meteen even antwoorden: JA!
Vanuit hier ga ik eens wat hele fijne tracks benoemen en waarom me dit zo bevalt. Het openingsnummer en tevens de titeltrack is een fijne introductie. De Balkan klanken hoor je duidelijk, de blazers zijn duidelijk aanwezig en je voelt het enthousiasme in de muziek.
Vervolgens krijg je een hiphop sound bij het nummer ‘Dobro Je’. De opbouw is geinig te noemen… Op het einde is het helemaal los! ‘Up In The Sky’ is meer een vertellend nummer. In het begin enorm dupstep gehalte (zonder de snelheid) maar ook wat meer rust en de muzikale facetten zijn fijn en toch onverwacht explodeert het op het laatst!
Het nummer dat twee keer erop staat in twee verschillende versies is tevens de single: ‘Moonlight’. Ik ga het hebben over de ‘dance’ versie. Lekker en zoals gezegd, zeker de variant! Deze swingt, pakt je, chaotisch en de (Nederlandse) rap blijft hangen.
Het langste nummer van het album, ‘Snijeg Pade’ is een beetje spiritueel, beetje zweverig maar het is juist even fijn tussen al dat geweld! De bouzouki is goed te horen en samen het de sterke samenzang is het totaalpakket een fijn geluid. Op ‘Kafana’ KAN je niet stil zitten, never nooit!! ‘Night Game’ is wel geinig in elkaar gezet. Zoals eigenlijk wel bij elk nummer doe je mee maar deze brengt wat extra’s. Wellicht het mysterieuze, de extra beats en de spanning dat richting het einde gaat. Het is wel tof!

Projekt Rakija band

Zoals te lezen valt, deze muziek maakt je hoe dan ook vrolijk en enormmmmm energiek! Denk aan Shantel en ook wel aan Knarsetand. Ook die energie zit erin en het entertainment gehalte. Nadat ik het een paar keer beluisterd heb zou ik ook graag wel een concertje bezoeken om te ervaren hoe alles dan in elkaar zou steken.

Check het zelf eens, een aanrader!!!

Vorig artikelPretty Vicious – National Plastics
Volgend artikelEphemerals – You’ll Never See Me Cry

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in