Dit is absoluut een van mijn favoriete Popronde bands geweest: JAGD. Hoe tof is het dan om dan ook een throwback te doen met frontvrouw Nanne? Ze hebben enorm veel shows gehad en overal ook hun ding gedaan: knallen! Retestrak, zeer hoog tempo en uithalen tot en met. Niet voor niets mogen ze in januari ook op Noorderslag gaan spelen. Lekker leesvoer!

De Popronde is ondertussen een tijdje voorbij. Hoe kijk je erop terug?
Het was echt super leuk maar ook heel erg zwaar. Verhouding is moeilijk te vertellen of uit te leggen. Het verschilde ook wel zeker per show; ik kreeg veel energie ervan maar de energie raakt ook soms op. Voornamelijk de laatste week was ik gewoon kapot. Maar overall was het facking vet!
Ik heb zoveel geleerd: zelfs in een busje rijden maar ook het presteren onder druk, het praten met de media, een nog betere show neerzetten en ik ben ook persoonlijk veel sterker geworden. Verder zijn we als band nog beter ingespeeld, verliepen alle regel dingen steeds makkelijker en hebben we een lading aan ervaring erbij gekregen. Zoals bijvoorbeeld het op en afbouwen of een backstage plek. Soms speelden we op een plek waar echt alles geweldig geregeld was of juist waar we alles zelf moesten doen en moesten navragen. Dat is typisch Popronde.
Maar in totaal dus… Ik had het niet willen missen! Ik heb mezelf goed kunnen ontwikkelen, misschien heb ik mezelf wat overschat óf juist de Popronde onderschat maar het heeft echt heel veel moois opgeleverd!

Jullie hebben bijna alleen maar goede reviews gekregen, hoe voelde dat?
Ja, je krijgt erkenning en dat is heel erg fijn en geeft zelfvertrouwen. We waren ook 3voor12 talent, dus kregen ook wel wat extra aandacht. Druk? Nee, ik heb geen extra druk gevoeld maar wel een gevoel van trots.
Het is ook fijn te merken dat je als beginnend bandje niet meteen wordt afgebrand. Ook wij kunnen ons eens niet lekker voelen en als je dan eventueel meteen de grond wordt ingeboord is dat moeilijk demotiverend. Dus het is wel fijn dat dat niet gebeurd is. Dus ik moet ook zeggen dat die reviews ons heel goed hebben gedaan!

Waarom hebben jullie meegedaan aan de Popronde en is jullie tour geslaagd?
Wij wilden spelen!! Kijk, de Popronde is perfect om in een korte tijd je ontzettend goed in de kijker te spelen. Vorig jaar was het voor ons Amsterdamse Popprijs en nu de Popronde. Een logische opstap en het volgende is bijvoorbeeld Noorderslag (waar ze dus staan!). Wat dat betreft kan ik wel zeggen dat we met vlag en wimpel zijn geslaagd. Ook op het gebied van ‘bekendheid’. Op Facebook zijn we verdubbeld met fans! We krijgen nu autonome fans 😉

Jouw stem is, laat ik het zo zeggen, aanwezig in de tracks terwijl als je ‘normaal’ praat heel rustig klinkt. Hoe krijg je die omzetting voor elkaar?
Dat is voornamelijk energie hoor! Ik ben eigenlijk een vrij hysterisch/intens persoon. Tijdens de optredens raak ik dus alles kwijt terwijl ik zoals nu,graag thuis lekker alleen ben en ook redelijk rustig kan zijn. Maar tijdens een show is het een totaal andere mindset, zoals gezegd, alles komt eruit. Boosheid, emotie. Ik kan alles geven dan en alle volume haal ik uiteindelijk natuurlijk uit mijn onderbuik! Maar het is niet alleen die mindset, soms is het ook wat alcohol wat helpt of het onderling opfokken voor een show. Lekker ouwehoeren, energie krijgen en de intensiteit opvoeren.

Wat was het meest opvallende Popronde moment?
Nou, mensen kwamen naar shows van ons die ik allang niet meer had gezien, dat was wel heel erg leuk. En in Deventer waren mijn moeder en zusje bij de show, altijd fijn.
Of in Hoorn, in café Swaf, kregen we de afstandsbediening van de rookmachine. Nou, die is heel snel weer afgepakt! Amersfoort was ook te gek, de eigenaar van het café Rens, had onze rider gekregen en dat is normaal voor de grote shows. Maar hij had een grote fles wodka klaarstaan, ik heb nog nooit zo’n grote fles gezien! 2,5 liter zat erin. We zijn daar echt heel erg naar de klote gegaan….

Even persoonlijk, je hebt gewerkt op de universiteit als assistent leraar moderne letterkunde. Hoe kom je dan zo in de muziek terecht en dan helemaal bij JAGD?
Ik ben sowieso opgegroeid in een zeer creatieve omgeving en toen ik nog jong was heb ik al piano en gitaarles gehad. Zangles kwam pas later.
Na het VWO dacht ik eerst aan iets van muziek of theater maar het is de universiteit geworden. Ik was gewoon heel erg goed in leren. Daarna kreeg ik meteen een goede baan. Maar ik merkte dat ik niet blij genoeg was met hetgeen wat ik deed. Muziek was toch mijn passie en ik zag plots dat JAGD een zangeres zocht en needless to say… nu is er heel erg veel veranderd! Ik merkte meteen: DIT IS HET!!!!  Ik ben heel blij met deze keus.

Wat staat er de komende tijd op het programma?
Toch al een lekker lijstje als ik me dat nu bedenk. In januari spelen we eerst Noorderslag, dan gaan we op tour met Yasmine. Ook zal er een live video gaan komen van een nieuwe track van ons. Die hebben we opgenomen tijdens onze shows, dat is wel heel vet.
Verder zal in het voorjaar nog een EP gaan komen en natuurlijk de zomer met festivals. Dus op zich hebben we al in grote lijnen alles lekker staan. Nu helemaal invullen!

Heb je nog iets meegemaakt tijdens de Popronde wat er écht in moet?
Ja! Meppel was heel erg tof. Meppel deed voor de eerste keer mee en we speelden op een oude school, net buiten het centrum dus het was echt afwachten of er wel publiek zou komen. We speelden in een oud techniek lokaal wat ze hadden omgebouwd. Super leuke plek achteraf gezien en het was ook hartstikke vol.
Verder wil ik nog wel even wat zeggen over onze tour samen met Yasmine. Dat heeft wel een achterliggende gedachte. Het ziet uit alsof het een ‘duel’ is, maar dat is eigenlijk een spel. We willen de muziekscène een beetje op de hak nemen. We willen zo laten merken dat het juist moet gaan om de muziek, niet om de strijd eromheen. Het winnen van prijzen, de meeste shows, de beste boeker, het beste label… Het moet juist allemaal samen kunnen: hoe meer bands, des te beter! Geen concurrentie maar vrienden en weten dat alles om de muziek gaat. Dát is de essentie en het einddoel.

Vorig artikelTim Knol – Song For Grandma
Volgend artikelDossier Dutchies December 2017

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in