Jonny Ladeur.

Het was weer zover: Popronde Sittard 2017. Zaterdag 28 oktober stond bij velen allang met rood omcirkeld.
Het beloofde een lange dag te worden. Een lange dag vol met te gekke muziek. Dat was al zeker een feit. Maar hoe was de sfeer? De opkomst? De kwaliteit?
We hebben een rondje gemaakt en hebben veel gezien en gehoord. Heel veel.

De opener van Popronde Sittard was Cookhouse. Een vrolijk gezelschap, drie muzikanten sterk, die in het PopUp Podium speelden. Deze werd gehost door Poppodium Volt omdat hun eigen plekje helaas al bezet was. Met vrolijke, energieke en erg goede pop/folk muziek werd dus gestart. Het wandelende publiek stopte toch wel geregeld om te checken wat hier nu gaande was! Iedereen was erg enthousiast en terecht. Door de opzwepende klanken van Cookhouse werd iedereen in ieder geval nog vrolijker en energieker!

Even door naar Sured die bij KOP speelde. Tot mijn verrassing speelde hij niet solo maar in duo formatie. Winst! In deze locatie is overigens ook alles mogelijk: een kapper, werkplek en de mogelijkheid om koffie te drinken. Het publiek is een aandachtig luisteraar en reageert enthousiast. Sured merkt zelf dat hij niet helemaal geweldig bij stem is maar dat deert het publiek in ieder geval geenszins! Eigen tracks worden gespeeld maar ook een hele rits aan covers aan elkaar geplakt, herkennen deed het publiek ze zonder twijfel. Top!

Een plek wat al een paar jaar meedoet is The Whiskyfriend. Daar speelt Kasper, solo welteverstaan. Het is heel gezellig knus in het proeflokaaltje. De eigenaar heeft ook ervoor gezorgd dat de whisky een prominente rol heeft naast de muziek! Het optreden is een mix van eigen werk en een soort ode aan ‘helden’, covers. Het leuke aan deze intieme, kleinschalige optredens is de interactie. Je moet als artiest ook zeer zeker niet bang zijn om een verhaal te vertellen en dat is Kasper ook niet. Sterk!

Uiteraard staat Kiki Mettler ook op de lijst om te checken: CamielMusic heeft de locatie in het Gruizenkerkje gehost. Bekend is dat men allemaal fan is van het geluid in de kerk en dat is nu niet anders. Helaas weet het Sittardse publiek op dit moment de kerk even niet te vinden waardoor Kiki niet de hoeveelheid mensen voor zich heeft staan wat ze eigenlijk verdiend. Haar stem is fenomenaal en is spat zuiver. Fragiel maar tegelijk zo sterk. Puur maar met zoveel power begeleid door de sound van haar gitaar. Onthou die naam!

Even een adem & eetpauze om vervolgens de avondsessie te starten met Okke Punt, ook in het Gruizenkerkje. Niet solo maar in duo en beiden hebben hun gitaar lichtelijk versterkt. Toch zingen ze ‘gewoon’ akoestisch. Daardoor komt het allemaal net iets beter binnen, wordt het nog krachtiger en nog meer een verhaal. De urgentie wat Okke in zijn stem heeft wordt door de akoestiek in de kerk hartstikke versterkt. Gelukkig heeft het publiek ook de weg naar de kerk weten te vinden waardoor hun klasse ook wordt beloond met een mooi applaus.

Dan iets heel anders: Tony Clifton. Dit trio speelt in dé platenzaak van Sittard: Music Machine. Het geluid is meteen bij binnenkomst fantastisch. Hard maar loepzuiver. Daarbij is het gewoonweg genieten als er live muziek is in een muziekwinkel. Voorgaande jaren speelden hier bands zoals John Coffey, Orgaanklap en Magnetic Spacemen tijdens Popronde Sittard. Hard mag het dus weldegelijk! Ondanks dat het weer niet heel erg meezit, is er toch voldoende publiek, lekker gezellig druk en het sfeertje mag er zijn.

Back to the church want Banner. speelt zijn pure, akoestische, eigen set. Banner. zelf is eigenlijk vanaf het eerste moment een beetje overdonderd en dat terwijl hij ook het optreden heeft gezien van Okke. Hij ‘vergeet’ soms dat er mensen voor hem staan. Omdat op de meeste plekken het altijd rumoerig is en niet altijd op de muziek wordt gelet. Terwijl nu, de kerk, uiteraard alleen maar ook heeft voor hem en hoe het klinkt. Helaas niet het gehele optreden gezien maar Banner. is uniek. Aanrader!

Het is improviseren bij EUT in Café de Hollande! Misschien een iets te kleine plek (of te grote band) maar het wordt dondersgoed opgelost door hen: zangeres Megan zit eigenlijk het hele optreden op haar knieën op de bar. Respect! De klanken zijn hard maar vrolijk, catchy en verfrissend. EUT is absoluut een band met een grote toekomst. Niet voor niks ook een 3v12 talent geworden tijdens de Popronde! Het leuke om te zien aan hen is dat ze zelf ook veel plezier erin hebben. Het zal gaan om het spelen in Sittard maar ook het passen en meten in de kroeg!

Dan kunnen we naar Jolene, zij speelt bij Schtad Zitterd. Om maar meteen te zeggen: haar enthousiasme is enorm aanstekelijk! Én dan gaat het ook nog om muziek wat gewoonweg top is. Lekkere pop nummers met veel elektronische klanken erin waardoor het dansbaar en vrolijk wordt. Wat wil je nog meer op een zaterdagavond? Juist ja, niet heel erg veel. Het is ook goed te merken dat er niet een groentje voor je staat: echt een vrouw dat weet wat ze wilt en dat laat ze merken. Erg fijn!

Ja hoor! Heel tof dat JAGD ook helemaal naar Sittard is afgereisd. Dit Amsterdamse viertal weet van wanten, hoe dan ook. Fucking energieke riffs, catchy sound en dan een geweldige strot van frontvrouw Nanne. Dit is indie/punk hoe het hoort te zijn. No nonsense en gaan. Helaas, na een drukte van jewelste, gaan een paar mensen buiten de rust opzoeken. Wellicht niet de meeste geschikte locatie maar dat is ook weer de charme van de Popronde. De mensen die er waren hebben 100% een van de betere Popronde acts gezien.

Het is een vol programma, dat is een feit. We moeten de markt weer oversteken om naar ’t Hophuys te gaan, Certain Animals speelt daar. Dit drietal zet de laatste maanden grote stappen voorwaarts en dat heeft zeer zeker ook te maken met de vlieguren die ze maken tijdens de Popronde. Het is gezellig druk bij dit speciaalbier café. Een lekkere dosis rock wordt over ons heen gegooid en met frontman Thijs van Leeuwen staat er ook echt iemand waar je in feite niet omheen kunt qua postuur en zang. Let’s Go!

Weer helemaal terug wandelen, meters worden wel afgelegd ja. Yasmine staat in café Dwaas. Klein maar altijd garant voor geweldige bands. Ook nu staat er een drietal wat in de gaten moet worden gehouden. A) energieke, aanstekelijke tracks. Popmuziek. B) lekker hard, no nonsense en passie. Garage. C) combineer A & B en het is master. Daarbij zijn het gasten die plezier hebben in optreden, in muziek maken. Het publiek kijkt soms met grote ogen naar het podium om wat er gezongen wordt maar dat is prachtig. Nogmaals, onthou de naam en band: Yasmine.

Heel kort maar krachtig meegepakt: FOES. Dit duo bestaande uit Jannes van Kaam op drums en Melanie Kazemier op gitaar laat niets heel van de lieflijke uitstraling. Het is hard, het is rock, het is goed. Denk aan Blood Red Shoes maar dan een tikkeltje harder. Soms lekker catchy, soms uit de bocht maar met heel wat fuzz, goede drums en power in de stemmen. Je moet FOES niet kijken/luisteren als je romantisch wilt dineren want dan vliegt je eten ongetwijfeld over je date heen. Knap dat er wéér een duo is wat zo goed knalt!

Weinig elektronische klanken dit jaar tijdens de Popronde maar The Cinema Escape brengt daar een beetje verandering in. Het project van Kevin Stunneberg, frontman van Birth Of Joy, speelt hun 2e show van de Popronde en heeft enkele wijzigingen in zijn formatie moeten doorvoeren. Desondanks is het lekker. Met de synths die op volle touren draaien en de drums die er mogen zijn, plus  soms de gitaar van Kevin is het een lekkere show met een mix van elektro en rock. Ik weet zeker als dit nog meer gaat lopen dat het iets is waar Nederland van gaat houden!

De afsluiter van de dag, van Popronde Sittard: The Dawn Brothers. In Ernesto’s is het tijd voor de vier heren uit Rotterdam om iedereen te laten dansen, genieten en nog even alle energie die men heeft eruit te trekken. Natuurlijk lukt dit! Hun mix van rock, soul & americana is fenomenaal goed. Opzwepend? Check. Dansbaar? Check. Maar wat uiteraard ook leuk is om te vermelden is dat de heren van DeWolff, groot fan van The Dawn Brothers, net waren aangekomen in Sittard na een showcase festival in Spanje. En het bleef zeer zeker niet alleen bij kijken en dansen; de heren hebben meegespeeld, gejamd, gefeest. Daardoor kun je wel stellen dat dit absoluut een unieke afterparty was van de Popronde dit jaar!

De prachtige zwart-wit foto’s zijn van Jonny Ladeur. De rest van die serie is te bekijken op Facebook. Ga dan dus ook maar heel snel naar Fotoalbum Popronde Sittard.

Vorig artikelJacle Bow – Insane
Volgend artikelThe Curious Incident – Got Ya

1 REACTIE

  1. Mooi beeld van deze popronde! Helaas door omstandigheden moeten missen, maar volgend jaar ben ik er weer bij! Goede organisatie, pluim daarvoor!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in