Poppodium Volt.

Er is de laatste tijd behoorlijk wat commotie rondom Poppodium Volt. Het is best al een tijdje gaande: wat gaat er nu eigenlijk met Volt gebeuren? Ze zouden in feite allang duidelijkheid moeten hebben!
Op dit moment vallen ze nog altijd onder de welzijnsinstelling Partners In Welzijn (PIW). Dat is in een erfenis uit de tijd de Volt nog Fenix was, een jeugdhonk. Maar het gaat nu erom wát er daadwerkelijk met Volt gaat gebeuren. Er zijn meerdere opties waar er waarschijnlijk maar één mogelijkheid de beste is.

De commotie:
Poppodium Volt valt dus nog onder PIW, dat is uiteraard geen juiste combinatie. Het is van belang dat Volt op een andere manier doorgaat. Maar dan komt het: op welke manier?
De gemeente komt in actie: Het college van B&W, wat zich over de zaak moest buigen, heeft onderzoeksbureau LAgroup ingeschakeld om een antwoord te krijgen op de vraag: wat moet met Volt gebeuren. Er zijn 3 opties: verzelfstandigen, onderdeel worden van cultuurbedrijf De Domijnen of overgenomen worden door een externe partij. Er was en is er volgens LAgroup maar 1 goede optie: verzelfstandigen.
Nu komt het: het college gaat eigenlijk tegen alles in. Tegen het advies van LAgroup maar ook de duidelijke argumenten van andere belangrijke en invloedrijke instanties: MOJO (een van de grootste leveranciers van bands en evenementen), Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), Doornroosje Nijmegen en last but not least: alle Limburgse podia!

De Domijnen:
De Domijnen is ook nog een zeer jonge organisatie en eerlijk is eerlijk: dat loopt ook absoluut niet soepel allemaal. Als je kijkt naar de schouwburg in Sittard dan is de programmering niet je-van-het en trekken ook veel mensen naar het Parkstad Theater in Heerlen: leuke en uitdagende programmering, groots maar ook heel veel aanbod. Als er dan ook weer een nieuw persoon zou komen bij Volt ipv de medewerkers die er nu zitten, valt de hele samenwerking wat er nu is opgebouwd meteen weg.
Ook is het zo dat als Volt deel uit zou maken van een grotere culturele instelling zoals De Domijnen dit eigenlijk meteen zou leiden tot verlies van hun eigen identiteit.

Een voorbeeld is de ECI-cultuurfabriek in Roermond. Een nieuw persoon ging programmeren in Roermond en de binding ontbrak. Gevolg: de lokale popscene zakte als een kaartenhuis in elkaar. Eeuwig zonde en moeilijk om daar snel uit te kruipen!

Gemeente:
Er wordt uiteraard gewezen naar de gemeente, naar de wethouders, het college. Logisch en ook terecht als er zo’n duidelijke adviezen komen van enorm gerenommeerde instanties. Maar ik wil toch ook wel even de andere kant laten zien en aangeven dat de gemeente toch wel dingen doet voor de cultuur in Sittard-Geleen. Er worden toffe muzikale evenementen ondersteund: Mama’s Pride, Groove Garden, Dvers, Popronde Sittard. Daar laat de gemeente zien (gemeente als wethouders zijnde, gemeente als inwoners zijnde), dat het een stad is waar genoeg te doen is en waar men graag komt! Bezoekers maar ook artiesten. Dat moet ook een uitnodiging zijn voor bands/DJ’s om vaker naar het Zuiden te komen!
Maar dat is met hun eigen overtuiging/mening ondertussen wel moeilijk geworden….

Restant:
Nu moet ik eerlijk bekennen: kom ik geregeld in Volt? Nee. Hoe dat komt? De programmering laat soms te wensen over maar dit komt ook door het geen dat men vast zit aan PIW denk ik. Maar het is hoe dan ook een prachtige plek waar heel veel mogelijk is. Ze zitten in een financiële strop, een schuld, deze schuld hebben ze moeten meenemen en wordt er kritisch gekeken wat werkt voor hen. De metal kant, dat is bekend en verder lokale acts of dingen die écht net op het doorbreken staan en een goede plek verdienen. Logisch als je dit weet.
Maar ik weet ook heel erg zeker dat Volt, de medewerkers/programmeurs, zelf ook graag de wat grotere namen binnenhaalt of dat er ruimer kan worden gekeken. Zodat er meer mensen de weg naar Volt (weer) weten te vinden, dat er dan ook alleen wordt gesproken over de muziek, dat er veel minder zorgen zullen zijn!
Natuurlijk is muziek puur smaak; je houdt van een genre/band of niet maar een bredere programmering zorgt er wel voor dat meer mensen ook naar de Westelijke Mijnstreek trekken, dit kan toch niet slecht zijn lijkt me? En dan kijkende naar hoe moeilijk De Domijnen het nu heeft…. Dan is het voor mij moeilijk om een goede hoop te hebben dat Volt plots wel goed zou gaan lopen met De Domijnen en zonder de huidige mensen van Volt. De spreekwoordelijke strop wordt door hen ook gevoeld en dat is uiteraard geen pretje en moeilijk om te werken, laat staan al te werken aan de toekomst en het programmeren!

Al met al; ook ik ben vóór de verzelfstandiging. Juist vanwege het feit dat Volt een sterkere naam moet krijgen zonder dat andere zich daarin gaan mengen die weinig/geen ervan begrijpen/snappen/binding mee hebben. Met verzelfstandiging kan Volt ervoor zorgen dat ze net zo sterk worden als bijvoorbeeld de Nieuwe Nor in Heerlen, Muziekgieterij in Maastricht of Grenswerk in Venlo. Juist duidelijk een eigen weg in slaan en geen restricties, geen problemen maar wel een duidelijk doel.
Dat doel is belangrijk. Ik denk dat een bredere doelgroep nodig is dan wat men nu heeft. Meer binding, meer diversiteit qua muziek, meer mogelijkheden. Dat trekt mensen, mensen gaan erover praten en er komt meer op gang!

Ik vind het behoorlijk onbegrijpelijk dat de wethouders werkelijk niets doet met alle adviezen en er voor de volle 100% er tegenin gaat. Ik snap ook oprecht niet wát de reden hiervoor is. Als je ziet wat voor boosheid, onbegrip en teleurstelling het oproept, lijkt het me vrij sterk dat dit heelmaal niets doet. Aan de andere kant; het is politiek en dat is vaker een smerig spelletje.
Laten we ons dan maar sterk maken voor die verzelfstandiging en zoveel doen om hun oordeel tegen te gaan (binnen de grenzen uiteraard!)

Laat Volt Volt zijn. Teken ook deze petitie!

[Dit is een ingezonden brief/column/mening]

Vorig artikelThe Wombats – Lemon To A Knife Fight
Volgend artikelNana Adjoa – Carmen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in