De line-up van Pinkpop is bijna helemaal bekend. Moeten nog 3 namen bij komen maar dat maakt niet uit waarom dit rubriekje komt. Er wordt altijd genoeg gezegd en geschreven, ik ben er ook eentje van. Maar wie of wat zijn die onbekende namen? Zijn het wel onbekende namen? Wellicht voor velen wel en daarom zal ik er geregeld eentje uit pikken zodat we er niet meer onbekend meer mee zijn en wellicht een goede keus maken om juist die act te checken!

– Greta Van Fleet.

Eerlijk is eerlijk. Ik dacht meteen aan een singer songwriter waar ik het bestaan niet van wist. NIET DUS! Dit is een Amerikaanse rockband bestaande uit 4 leden: de broers Josh Kiszka, Jake Kiszka, Sam Kiszka en dan heb je ook nog Danny Wagner. Ze bestaan sinds 2012 en je moet echt denken aan typische hardrock a la Led Zeppelin of Wolfmother. Heerlijke riffs, dynamisch tot en met en hele vette hooks erin. Het zijn nog allemaal jonge broekies maar klinken alsof ze al jarenlang ervaring hebben opgedaan. Het is overigens niet alleen hardrock wat de klok slaat bij dit viertal. Ze draaien hun hand ook niet om voor bijvoorbeeld een stukje soul of pure folk muziek. Desondanks ligt hun hart weldegelijk bij de hardere kant. Dit is absoluut een aanrader en ze krijgen zeker weten iedereen mee.
Spelen op zondag 17 juni in de Brightlands Stage (tent).

– The Last Internationale.

Ik kende ze vaag maar heb wel zo’n vermoeden dat dit niet voor iedereen geldt. Officieel is dit een duo maar op het podium toch echt een trio: we hebben het dan over Delila Paz (zangeres) en Edgey Pires (gitarist). Uiteraard zitten er ook genoeg drums in maar wie dat nu op dit moment is, is me onduidelijk. Eigenlijk hoort Brad Wilk erbij maar of dat zo is… Ze zijn in ieder geval ontdekt door Tom Morello van Rage Against the Machine!
Dat hier genoeg muzikaliteit in zit, is wel heel erg duidelijk evenals dat er genoeg variatie bij hoort! Waar het enorm kan rocken en scheuren, zijn er ook tracks waar er meer pop & folk. Ook dát past bij ze. Denk in z’n geheel toch een beetje aan The Black Keys of Blood Red Shoes. Dat kan mij in ieder geval goed bekoren!
Spelen op vrijdag 15 juni in de Brightlands Stage (tent).

– Parov Stelar.

Dit was een naam die IK in ieder geval helemaal niet kende! Parov Stelar is een Oostenrijkse jongen, wiens echte naam Marcus Füreder is, die het voor elkaar krijgt om ouderwetse electroswing combineert met te gekke techno. Maar uiteraard komen ook stijlen zoals jazz, pop en house voorbij. Het is iemand die ook al heeft samengewerkt met grote namen zoals Lana del Rey, Lady Gaga en Bryan Ferry. Hij zit ook al heel wat jaren in het vak, vanaf 1998 zorgt hij voor die unieke mix. ‘The Burning Spider’ wordt zijn nieuwste album en live is dit naar het schijnt helemaal een spektakel! Overigens is het wel een bezig bijtje als je naar zijn discografie kijkt… Ongelooflijk wat hij heeft gepresteerd in al die jaren!
Spelen op zaterdag 16 juni op de North Stage (vroegere 3FM).

– Michelle David & The Gospel Sessions.

Hiphop en pop zijn absoluut in de meerderheid op deze editie van Pinkpop. Zeker zit er ook wat rock bij maar het voert niet de boventoon. Maar wat is dit dan? Michelle David & The Gospel Sessions is geen van deze 3, de naam zegt eigenlijk al genoeg. Vanuit Amerika gekomen om de gospel, soul en rhythm & blues een frisse wind te geven. Het is liefde voor de muziek. Samen met Paul Willemsen en Onno Smit (o.a. Beans & Fatback, Lefties Soul Connection) zorgen ze voor een magistrale vertolking van de door hen zo gewaardeerde en fijne sound. Met de power in haar stem en geweldige muzikanten om haar heen, is het een uitstapje waar iedereen wel van moet houden. Denk out of the box, geniet, ontspan. Dansen mag! Locatie is wel een beetje vreemd….
Spelen op zondag 17 juni op de North Stage (vroegere 3FM).

– Blackbird.

Oke, ze is Nederlands maar denk niet dat ze de meest bekende naam is op het affiche van Pinkpop. Het gaat om Merel Koman oftewel Blackbird. Opzich sowieso een logische artiestennaam! Nadat ze in eerste instantie als presentatrice werkte, ging haar muzikanten hart sneller kloppen. Van Kessel naar Amsterdam en zie hier het resultaat! Een heerlijke mix van Joni Mitchell, First Aid Kit & John Mayer. De stem van Merel is herkenbaar, is sterk en helder. Haar ster is rijzende en echt volledig omarmt door heel Radio 2, en terecht! Haar folky, soul invloeden samen met een toch wel eigen ontwikkelde sound, maakt Blackbird een unieke zangeres! Wat heeft Nederland toch een grote variatie aan muzikanten…
Speelt op zondag 17 juni in de Garden Of Love.

– Theo Lawrence & The Hearts.

Frankrijk heeft niet meteen mijn eerste gedachte als ik deze naam voorbij zie komen. Toch komt Theo Lawrence uit Parijs. Al op zeer jonge leeftijd is hij gehecht geraakt aan muziek en heeft op zijn 14e autodidactisch gitaar en piano leren spelen. Toen wist hij ook al dat zijn debuutalbum de titel ‘Homemade Lemonade’ zou krijgen. Theo klinkt echt als een goede mix van meerdere stijlen, jong niet in ieder geval! Denk aan soul, rock maar ook country of anders aan Johnny Cash meets Tony Joe White & Charles Bradley. Er zit heel veel variatie in! Ondertussen heeft hij het album klaar liggen maar bracht hij in een eerder stadium ook al een EP uit. Hij is klaar voor de grote doorbraak en dan zal het zeker helpen door op het Grote Pinkpop te staan!
Speelt op zaterdag 16 juni op Stage 4.

– Slydigs

Deze 4 gasten uit Manchester zijn in 2006 apart begonnen met hun carrière. Een band beginnen maar geen instrument kunnen spelen! Dus het werd aankloten en overal dronken in pubs spelen om ervaring op te doen. Wonder boven wonder worden ze ontdekt door een label. In 2012 een debuutplaat en in 2016 een voorprogramma bij The Who!!! Vorig jaar een nieuwe EP gedropt en ook met Vintage Trouble door Europa getourd. Ik heb zo’n vermoeden dat Pinkpop een te kleine plek is voor deze rockers vól energie, soul en blues. Graspop hebben ze namelijk KAPOT gespeeld! Als je het een beetje moet vergelijk: Stone Roses, The Clash of The Rolling Stones. Het is écht een absolute aanrader voor de vrijdag ipv Lil Kleine 😉
Spelen op vrijdag 15 juni op Stage 4.

Vorig artikelblackwave. – BIG Dreams
Volgend artikelGrenadeers – Out With It And Without It

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in