Pink Floyd alleen al noemen en dan heb je meteen meerdere titels in je hoofd. Daarom is het al een band die bij de ‘Classics’ hoort en dan moet je nog een keus maken betreffende het nummer. Moeilijk maar het is gelukt!

Pink Floyd is een Engelse rockband met enorm veel internationale allure. Rockband is een breed begrip maar je kan ze schalen in het genre psychedelisch maar ook symfonisch. Pink Floyd is bekend van de filosofische songteksten, het experimenteren met geluid en licht, de grafische en artistieke albumhoezen maar zeker in die tijd de enorm spectaculaire live concerten!
Die internationale allure waar ik het al over had is niet gek als je als band zijnde in de jaren 60 al begint met platen uit te brengen en zeker in de jaren 70 de HELE grote successen beleeft. Pink Floyd, bestaande uit vier leden met als grootste namen Roger Waters en David Gilmour respectievelijk als bassist en gitarist en daarbij Nick Mason als drummer en Richard Wright als toetsenist.
Zoals gezegd, in de jaren 70 waren de successen voor de mannen enorm. Albums zoals The Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals en uiteraard The Wall waren en zijn albums die eigenlijk tegelijkertijd tijdloos.

Zoals wel vaker in bands ontstaan er scheurtjes en dat was ook het geval bij de heren. Roger Waters was de frontman en hij had eigenlijk in zijn eentje de opvolger van The Wall geschreven: The Final Cut. Uiteraard was David Gilmour er ook bij maar niet meer als assistent. Het leek in 1985 te stoppen nadat Waters uit de band stapt maar een jaar later begint Gilmour en Mason met een doorstart, later voegt Wright zich hier ook bij.
In 2005 kwam er een eenmalige reünie, dit was allemaal geënsceneerd door Bob Geldof die het Londonse Live 8 concert organiseerde. Dit was voor het eerst in 24 jaar dat de heren met z’n allen samen waren. Uniek en ook gelijk de laatste keer want Wright overleed in 2008.

Nu naar de uitleg naar ‘Money’. Dit nummer is een keus uit vele hits, vele goede nummers. Desondanks heeft ‘Money’ meer betekenis nu vanwege het gehele thema: geld. Kapitalisme en eigenlijk hoe geld ons hele leven beheerst is wel een dingetje. Vele landen in schuld… Nederlanders in schuld… Het is allemaal niet zo makkelijk. Niet alleen dat thema is opvallend. Ook uiteraard het basloopje en het geluid van de rinkelende kassa.
Iedereen kent ‘m wel!!

Vorig artikelYouri Lentjes – Let The Water Take Me
Volgend artikelJett Rebel – Sunshine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in