Mijn collega en muzikale vriend Camiel heeft mij gevraagd of ik maandelijks voor zijn onvolprezen CamielMusic website een track kort wil bespreken of anders wel presenteren die mij is opgevallen, heeft geraakt of in ieder geval lekker gekieteld heeft! A hell of a job natuurlijk want het aanbod van geweldige muziek is door onder andere de opkomst van Spotify bijna niet te overzien. Here we go!

Voor deze rubriek ben ik geheel vrij in mijn doen en laten en mijn keuze hoeft dan ook niet hyper actueel te zijn. Ik ben blij en dankbaar hiervoor want dit stelt mij in de gelegenheid om niets minder dan mijn Pandemie Anthem met de wereld (Camiels wereld dan toch) te delen. Klinkt allemaal heel melodramatisch en zo is het absoluut niet bedoeld. Mijn leed was natuurlijk niet te vergelijken met de ellende die heel veel mensen in de corona periode hebben meegemaakt (en nog steeds meemaken of voelen). Maar ik had, als muziekspons, toch ook wel mijn treurige uitzichtloze momentjes de afgelopen 2 jaren. Wéér een uitgesteld concert of festival heeft me meer gedaan dan ik ooit had kunnen bedenken.

In het midden van de misère kwam er op een bepaald moment een nummer bovendrijven van een band die ik al sinds hun oprichting in 2008 intensief op de hielen zit. Soms past een nummer gewoon perfect in het momentum en je gemoedstoestand en dát lieve mensen, is de magie van muziek! Het werd mijn houvast in de onzekere toekomst en gaf me telkens hoop dat het ooit weer goed ging komen. Ik kon me bij het horen direct weer herinneren hoe het voelt om een concert en de intensiteit van live muziek mee te maken. Voor mezelf heb ik toen besloten dat zodra de mogelijkheid er zou zijn de band te bezoeken en tijdens het spelen van dit nummer er voor mij definitief een periode zou kunnen worden afgesloten.

Het gaat om het Canadese drietal METZ, militant opererend vanuit de grote stad Toronto. METZ is een early DIY hardcore punk die Alex Edkins en zijn kompanen op je af vuren. Het is een geweldige live band met oa. een rucksichloze drummer die werkelijk alles raakt slaat en eigenlijk de hele boel tijdens een concert sloopt (en dat heb ik het met name over trommelvliezen, aambeelden en stijgbeugels die je na het concert opnieuw moet bestellen). Je haat het of je vindt het briljant. Tot die laatste categorie behoor ik maar dat is wel al duidelijk geworden. METZ laat je hoofd altijd twee dingen tegelijkertijd doen: nadenken & headbangen. Een waarlijk unieke prestatie dunkt mij.

Op 7 mei zou ik mijn corona zieligheid kunnen afsluiten door ze te bezoeken in Köln maar helaas is hun tournee (toch weer door dat verdomde ongezellige virus) verplaatst naar het najaar. Ze hebben tot nu toe vier albums uitgebracht en onlangs nog een nieuwe EP. Maar het prijsnummer komt dus van het laatste volledige album uit 2020 ‘Atlas Vending’. Pat’s Plaatje van deze maand heeft de gezellige titel ‘A Boat to Drown In’. En laat ik direct inzoomen op de tekst van het nummer die perfect de situatie beschrijft waar we allemaal in meer of mindere mate hebben verkeerd de afgelopen 2 jaren.
De titel verwijst naar jezelf volledig onderdompelen in dat waar je het meest van houdt en deze passie te gebruiken als een toevluchtsoord tegen alle negativiteit en het te gebruiken als katalysator voor verandering. Bent u er nog? Ik ga nog ff een stapje verder. We hebben allemaal een boot. Of het nu muziek, breien, vriendschap beleven of obsessief lezen van deze Pat’s Plaatje is, we hebben allemaal een toevluchtsoord van de waanzin. In tijden als bv corona ellende is het advies van METZ waarschijnlijk het beste dat we hebben: als je ergens moet verdrinken, kan het net zo goed in een boot zijn waar je het meest veilig in voelt.

De song nam direct bezit van mijn hoofd én lijf en is voor METZ begrippen eigenlijk a typisch melodieus maar het gaat me dus vooral om de tekst van de song. ‘A Boat to Drown In’ is simpel gezegd een nummer over het achter je laten van een vervelende situatie of gebeurtenis. Het gaat over obstakels overwinnen dat je ooit tegenhielden, ga er boven staan en kijk uit naar een betere toekomst. Halleluja nog aan toe! Dit maakt het echt mijn Pandemie Anthem en het nummer zal ik mijn hele leven als corona souvenir bij mij dragen.

De geweldige videoclip maakt het (Pat’s) plaatje compleet. De grote teddybeer is de ‘Boat to Drown In’. Hoe briljant?! Dus ga voor jezelf naar het meest frustrerende moment van de pandemie, open je mind (en oren) & laat deze geheel vullen met deze geweldige track.

Enjoy!

Vorig artikelblack midi – Welcome To Hell
Volgend artikelJoey’s Midnight Club – Blue Tuxedo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in