Mijn collega en muzikale vriend Camiel heeft mij gevraagd of ik maandelijks voor zijn onvolprezen CamielMusic website een track kort wil bespreken of anders wel presenteren die mij is opgevallen, heeft geraakt of in ieder geval lekker gekieteld heeft! A hell of a job natuurlijk want het aanbod van geweldige muziek is door onder andere de opkomst van Spotify bijna niet te overzien. Here we go!

Bij het tweede plaatje van Pat wil ik graag een klein monumentje oprichten voor de New Yorkse band Parquet Courts. Volgens mij nog nooit besproken op deze site en dat is een gemiste kans. Dit viertal is in 2010 opgericht, komt uit Brooklyn en brak door met hun album ‘Lighten Up Gold’. Met de single ‘Stoned And Starving’ van dit album katapulteerde de band zich direct in de voorhoede van de New Yorkse punkfunkscene bekend van oa LCD Soundsystem.

De band is live eigenlijk niet om aan te zien; 4 hooibalen hebben nog meer uitstraling. Ze zien er uit als echt van die typische Amerikaanse nerds op leeftijd (denk aan gescheurde jeans met afgetrapte Converse All Stars eronder) en de twee keer dat ik de band live heb gezien was er van enige verbinding of connectie met het publiek geen enkele sprake. Maar de nummers die ze maken zijn slim, catchy en op het eerste gehoor simpel maar ohzo moeilijk om te maken. Elk album ontwikkelt de band zich en verandert ook van sound. Ze scoorden in 2018 een indiehit met het heerlijke ‘Wide Awake’. Deze single is een perfecte dance punk funk track die kan concurreren met het beste werk van de legendarische Britse band The Clash.

In 2021 kwam het laatste album ‘Sympathy For Life’ van de band uit. De teksten op dit album zijn veelal politiek geladen en geven hun niet altijd even vrolijk commentaar op de wereld. Bijna elke song op dit album heeft een onweerstaanbare groove; de band produceert afrobeat, funky baslijnen en subgeluiden alsof ze nooit iets anders deden.
En dan nu naar het allerlaatste wapenfeit van Parquet Courts en mijn tweede bijdrage aan deze rubriek. De single ‘Black Widow Spider’ lijkt op het eerste gehoor wederom een heel simpel korte punk rock song maar is zo moeilijk om te maken. Menig band probeert hun hele carrière zo’n briljant liedje te schrijven van 2,5 minuut.
Ik hoop dat ik de lezer en toehoorder van deze column kan prikkelen om het werk van Parquet Courts eens tot zich te nemen en als je er verslaafd en dansend niet meer van los komt dan is dat niet alleen mijn schuld.

Enjoy!

Vorig artikelFuture Islands – King of Sweden
Volgend artikelSixSuperSaturdaySongs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in