Wie? Orgel Vreten
Waar? Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen
Wanneer? 30 april 2015

Dik één jaar nadat ik bij het legendarische optreden van Orgel Vreten in Poppodium Volt te Sittard was, was het tijd dat ditzelfde zou gaan gebeuren in Heerlen, de Nieuwe Nor. Oké, het is niet meer zoals vorig jaar. Robin Piso is weg (te ‘druk’ met DeWolff) en de opvolger is Darius Timmer, net zo’n hammond virtuoos. Thijs Schrijnemakers is en blijft de andere speler. Ik had er veel zin in dus ging eens kijken wat de trucs van de mannen waren deze avond…

Het is nog steeds hetzelfde concept: twee toppers achter de hammond orgel die spelenderwijs de strijd aangaan, elkaar de tent uitlokken maar tegelijkertijd elkaar ook enorm versterken. Daarbij worden de twee heren ondersteund door Jan Teertstra op de basgitaar en Wouter Rentema op drums.
Kritisch en eerlijk als ik ben, was ik in eerste instantie niet heel erg enthousiast over het nieuwe album, Komrad. Maar eigenlijk is het vanaf het eerste moment plezier, ik zit er meteen in! Thijs en Darius vliegen erin, laten de hammond meteen op volle toeren draaien. Het blijkt niet louter een avond te worden door middel van het spelen van hun pas uitgebrachte album ‘Komrad’. Er wordt een afwisseling gemaakt tussen sowieso uptempo nummers maar ook wat meer ingetogen kwalitatief, zeer muzikale uitvoeringen. Wat ik verder toch echt even wil zeggen is dat ik het  knap vindt hoe Wouter op de drums speelt, schijnbaar spelend met een gekneusde rib en dan die passie en energie, chapeau!

Ondertussen is het ook tijd voor gastmuzikant #1. In Sittard was er een zeer groot keur aan artiesten, wellicht ook omdat het de laatste show toen was. Nu benieuwd naar de verrassingen van deze avond. Trombonist Daniël van Loenen komt het podium op en laat horen wat hij in zijn mars heeft aan het redelijk in getale gekomen publiek.
Net zoals in Sittard (en zeker ook in andere steden) heeft Thijs altijd de prachtigste praatjes tussendoor. De humor die hij ook uitstraalt, door het praten en zijn blije hoofd, is gewoon al een reden om naar de show te gaan. Dan blijkt Jan Teertstra niet alleen een geweldig goede bassist te zijn maar er wordt ook een nummer gespeeld waar hij zijn vocale kwaliteiten laat horen, het swingt en knalt enorm! Toch fijn zo’n muzikale duizendpoten.
Later is het ook tijd voor de gastmuzikant #2: Ruud Borgers, ook in Volt aanwezig. De geweldige vertolker van het nummer ‘Limit To Your Love’. Dit natuurlijk in hele goede samenwerking van de gehele band! Een solo op de gitaar en de geweldige uithalen zorgen ervoor dat Heerlen weer enthousiast klappen kan. Niet dat het ophoudt, nee, Ruud blijft en krijgt zelfs de mogelijkheid om op de plek van Thijs te gaan zitten. Dit om het op te nemen tegen Darius. Niet hammond vs. hammond maar gitaar vs. hammond.

Dat het een energieke show is en blijft staat buiten kijf. Daniël komt ook weer terug en gaat het duel aan met Darius, klimt even later op de hammonds en speelt een zeer sterke solo. Wat sowieso altijd erg tof is om te zien, is het spelen op elkaars orgel. Eerst beginnend vanuit de eigen, buigend naar de ander, een beetje kloten aan de knoppen, dan op het orgel kruipen, vanuit die houding spelen en daarna overspringen en door! Dat allemaal doet Darius in een kort tijdbestek. Uiteraard blijft Thijs niet zitten en gaat naar de andere. Ook het volgende nummer wordt in deze formatie gespeeld. Het slotnummer is helaas al aan de orde en komt iedereen het podium op, men krijgt een moment om zijn kwaliteiten nógmaals te laten horen in een solo. Het is een spetterend einde van deze show.

Heerlen eet uit hun hand!!

Vorig artikelOrgel Vreten – Jenny
Volgend artikelMama’s Pride 2015

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in