Zaterdag 8 april was de band Nachtschade weer op bezoek in Sittard. Weer? Ja, weer. Nachtschade mag Sittard ondertussen wel hun tweede thuisstad noemen. Ze hebben (heel lang geleden) hun eerste EP opgenomen bij Pablo van de Poel van DeWolff in Geleen en daarna ook heel wat keren al in Sittard gespeeld. Bij Ernesto’s, voorprogramma’s in Volt en ook tijdens de Popronde hebben ze ervoor gezorgd dat ze door Sittard werden omarmd en andersom.
Daarbij hebben Maarten Stok, Guy Pek, Reid Steenhuis en Bram van den Brekel pas geleden hun debuutalbum uitgebracht en natuurlijk was dat dé uitgelezen mogelijkheid om wederom naar het verre Zuiden te reizen om daar weer te shinen als altijd.

Samen met fotograaf en liefhebber van het eerste uur Jonny Ladeur hebben we ze ’s middags opgevangen en ’s avonds weer laten gaan… Hieronder een verslag van de dag!


Het was niet alleen simpel een showtje spelen in Poppodium Volt voor de heren van Nachtschade. Er werd veel uit de kast gehaald om Sittard weer te laten merken dat ze er weer waren. Hoe dan? Er werd een instore georganiseerd bij Music Machine, dé platenwinkel van Sittard. Ofja, instore… Vanwege het goede weer werd deze heerlijk buiten gehouden waardoor iedereen er van mee kon genieten. Tevens zou het gewoon puur, semi-akoestisch zijn. ZOU! Uiteindelijk konden velen mensen op de volle terrassen op de markt meegenieten van de klanken van Nachtschade want de passie spatte ervan af en de volumeknop werd stiekem toch wat naar rechts gedraaid. Vantevoren was het het overigens een warm weerzien met bekenden, daarom is het dus ook een soort thuiskomen. Veel mensen die men heeft leren kennen en heeft omarmd.

Na dit toffe begin was het tijd voor de heren om naar Volt te gaan en te gaan eten en soundchecken. Jonny, Melle en ikzelf zijn nog lekker op het terras gaan zitten om te genieten van wat speciaal biertjes. Later hebben onze hof fotograaf, wiens foto’s ook op het album Maskerade zijn gebruikt, en ikzelf een top dinertje gehad bij Ernesto’s. Maar we waren uiteindelijk aanwezig voor Nachtschade. Op naar Volt!
Het bleek dat de heren nog niet klaar waren met de soundcheck dus daar hebben we nog een stukje van meegepikt. Leuk om te zien dat ze natuurlijk vol professionaliteit zitten maar onderling heerlijk elkaar kunnen plagen. Tussendoor hebben we nog gekletst met hun ‘nieuwste aanwinst’, Rob van der Kooi. Hij speelt tijdens de live shows alle percussie waaronder de tamboerijn, een niet te missen instrument! Natuurlijk vond hij het helemaal te gek dat hij de gehele Maskerade tour mee op pad mocht met Nachtschade. Ondertussen studeert hij nog maar dit is toch wel heel mooi om allemaal mee te maken, dat wilde hij absoluut niet missen. Lekker ontspannen, nuchter en tussendoor een fijn sigaretje. Hij straalt ontspanning maar tegelijkertijd ook plezier uit wat ook bij Nachtschade past.

Na het diner van de mannen hadden we toch nog tijd om even een stukje door Sittard te banjeren voordat het voorprogramma begon. Niet zomaar een voorprogramma overigens… Mitch Rivers! Enorm bevriend met de band en spreken alleen maar lovend over elkaar. Helaas was het zonnetje onder maar toch was er nog een fijne vibe. Tussendoor heb ik nog met Bram gesproken over het nieuwe album.
Wanneer is het allemaal ontstaan, afgerond? Na de Popronde? ‘Nee, eigenlijk was het album toch al een hele poos af maar kwam het steeds niet verder. De nummers lagen er maar waren op zoek naar iets extra’s. Gelukkig hebben we dat nu gevonden en het eindresultaat mag er wezen!’ Maar nu kunnen jullie doen wat jullie het liefst willen toch? Spelen! ‘Klopt! Live optreden is toch wel ons ding. Gewoon los gaan, genieten en mensen entertainen. Ook bijvoorbeeld de release show in Paradiso.. Dat was super. Zo mooi om mee te maken!’
Tijd om wat band foto’s te maken. De onzinnigheid, het plezier en het vriendengevoel spat ervan af.
Dat laatste bespreek ik vervolgens met Reid. Jullie zijn écht een band. Is dat nog sterker geworden door de Popronde? ‘Ja, dat heeft er zeer zeker mee te maken gehad. Daar moet je al die weken het met elkaar doen en zit je toch vaak op elkaars lip.’ Maar het heeft jullie ook veel gebracht! ‘Klopt! We hebben echt op veel te gekke plekken gespeeld en was het soms echt passen en meten. Maar dat weet je vantevoren en dat versterkt elkaar alleen maar. Elkaar helpen, je praat meer met elkaar en tijdens het spelen wordt je alleen maar beter. Een blik zegt soms al genoeg.’

Op tijd terug aangekomen in Volt is het tijd voor een biertje en tijd voor Mitch Rivers! Nadat hij al eerder de dag op Motel Mozaique heeft gespeeld in Rotterdam vind het fijn om voor zijn vrienden van Nachtschade te spelen. De setlist bestaat bijna alleen maar uit geheel nieuwe nummers welke op zijn komende EP komen te staan. Deze EP heeft hij overigens opgenomen in de Electrosaurus Studio van Pablo van de Poel. Dan weet je dat het goed zit! De tracks klinken echt super. Alsof het al jaren ingespeeld is en dat ze niets anders spelen. Goed! Muzikaliteit ten top. Daarbij is de stem van Mitch goud waard, machtig mooi! Het publiek enthousiast… En terecht!

Tijd voor de heren van Nachtschade. Het begint met een kleine verrassing. Als eerste werd ‘Better Learn’ ingezet. Het publiek is niet alleen stil tijdens deze intieme setting maar het schalt ook luidkeels mee wanneer het moet. Oprecht kippenvel! Gedurende de gehele show is het gewoonweg genieten. Nogmaals, het plezier wat de heren uitstralen is gewoonweg aanstekelijk te noemen. Niet alleen muzikaal zit het uitstekend in elkaar maar ook op zang mag iedereen er meer dan wezen. Waar normaliter Bram en Maarten de zang voornamelijk voor hun rekening nemen is het Reid die zeer zeker excelleert tijdens ‘zijn’ nummer ‘Endless Dance’. Heel erg puur en fijn om naar te luisteren.
Het hele optreden zit vol muzikale klasse. Er wordt gesoleerd door bijvoorbeeld Bram op gitaar waar het echt perfect past maar er ontstaat ook rust wanneer het nodig is… Die afwisseling is werkelijk super. Richting het einde voel je gewoon dat er meer gaat ontstaan… Dat klopt dus ook! Maarten zegt dat dit het laatste nummer is en dat iedereen van Mitch Rivers wordt uitgenodigd om mee te doen. Stefan Wolfs, ook zo’n gitaarvirtuoos, twijfelt geen moment en gaat naast Bram staan. Vervolgens neemt Boris Egberts de basgitaar even over van Maarten terwijl Mitch ook het podium betreedt en natuurlijk zich laat horen zoals alleen hij dat kan. Er ontstaat een heerlijke jamsessie waar je je vingers bij aflikt. Stiekem hoop je ook dat dit niet stopt maar tegen beter weten in….

Natuurlijk wordt er na afloop lyrisch gesproken over de hele avond. Niet alleen over Nachtschade maar ook over Mitch. Het is een combinatie dat werkt! Gezellig kletsen met de bandleden van beide toppers.. Kletsen met mensen, met muziekliefhebbers. Je kan niet ontkennen dat dit gewoon een energieke, te gekke avond was. Vol passie, goede muziek en veel klasse.
Mocht je nu nog niet zijn overtuigd… Zonde, je mist echt wat! Wel?? Dan koop dat album ‘Maskerade’ en ga ze live checken!! Het kan sowieso tijdens het DeWolff Fest (plus Mitch Rivers trouwens)….

[Foto’s Jonny Ladeur]

Heel fijn overigens dat bijna de gehele jamsessie is opgenomen…

Vorig artikelÁsgeir – Stardust
Volgend artikelThe War On Drugs – Thinking of A Place

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in