Complete vrijheid: dat was het credo voor de heren van My Blue Van en dat hoor je ook terug. Ondertussen is dit het vierde album, wellicht vreemd om ‘m titelloos uit te brengen maar zoals ze zelf aangeven: ze hebben hun sound gevonden en dit ís My Blue Van. Ohja, wie is die band dan? Nou ze bestaan al zo’n tien jaar en de heren zijn zanger/gitarist Bas Beenackers, bassist Johan van Bussel en drummer Dennis Wechgelaar. In plaats van het opzoeken van een fancy studio hebben ze dit album in alle rust en vrijheid in de garage opgenomen en daaruit zijn in totaliteit tien tracks ontstaan. Een mix van allerlei stijlen maar zoals aangegeven, dit ís My Blue Van. Ready?

De eerste track is ook hun uitgebrachte single, ‘My & You’ heeft al meteen een bepaalde good feeling in zich zitten. De vibe die je mee krijgt is heerlijk en ademt zelfs funk maar dat dan met een psychedelisch jasje. Hoewel het eigenlijk heel erg laidback klinkt, is het ook de gehele tijd spannend. Met duidelijk meer duisternis klinkt ‘Ecstasy’ door de speakers. Het is bijna alsof je in een bepaalde trip terecht komt: zweverig, sferisch maar bovenal ritmisch ijzersterk. Misschien wel de favoriet, zelfs al na twee tracks. Op een of andere manier is de overgang heel smooth naar ‘Gangsterblues In Bes’ maar de sfeer is wel totaal anders. Naar het schijnt heeft hier de hiphop een absolute invloed gehad en eerlijk is eerlijk; dat hoor je erin terug. Wederom een andere sound! Als dan ‘All There Is (Executioner)’ klinkt kom je in een heel rustige mood terecht. De rock gedachte is absoluut aan de kant geschoven en je droomt lekker weg in deze. Eigenlijk een heel lieflijke track waar eenieder toch goed te horen is en de samenzang misschien wel het sterkst is. ‘Catch My Drift’ lijkt vanaf het eerste moment zelfs wat synths in zich te hebben. Daarbij is het ritme lekker hoog waardoor de sfeer eigenlijk de gehele track interessant blijft om naar te luisteren. Of het nou funk is of juist een bepaald My Blue Van saus, de mix van de sound en de altijd interessante stem van Bas maken dit een sterke track.

Terug naar een rustige sound, ‘Not Easy To Lie’ is ook zo’n kabbelende maar heel intrigerende song. Wellicht wel de meest pure van het album aangezien alles zó ontzettend gemoedelijk maar ook samenhangend klinkt. Wat onmiddellijk opvalt als je ‘Say What You Want’ hoort is het typische ritme op basgitaar wat op de achtergrond blijft klinken ondanks de zang of een solo op gitaar. Er stond ergens soulful bluesy music with a gangster twist als omschrijving bij MBV en dat is dit nummer voor de volle 100%. Omdat wisselen van sound een essentieel iets is op deze plaat gaan we terug naar de funk op ‘Oh My’. Wát een heerlijke vibe krijg je zeg. Ook het steeds terugkomende ‘oh-oh’ vanuit Johan en Dennis zorgt ervoor dat je ‘m eigenlijk in no time in je hoofd hebt. Het ontzettend rustige slot is dan wel weer opvallend en laat de wenkbrauwen even werken. Met ‘Linger’ horen we voor het eerst een soort rhythm & blues vibe die wel heel erg doordringend door blijft gaan. Herhalend tot en met waardoor het na een eerste twijfel toch wel eentje is die er mag wezen. De afsluiter is ‘There She Goes’ en deze heeft weer meer elan in zich. Daarbij worden de band op vocaal gebied geholpen door zangeres Bec Plexus. Het is wederom een sferische track geworden die eigenlijk net als de voorganger blijft herhalen maar omdat in deze veel meer dynamiek zit hoor je ook steeds nieuwe elementen. Een typisch slot voor een zeer verrassende, uiteenlopende maar sterke plaat die je met veel plezier een tweede en derde keer beluisterd!

Vorig artikelThe Lazy Eyes – The Island
Volgend artikelWodan Boys – More Entertainment

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in