Sunday Sun - Mama_s Pride 2015
Sunday Sun @ Mama’s Pride Backstage. Foto Nadia Hagen.

Mama’s Pride is helaas weer ten einde. Gelukkig is er dan de mogelijkheid om eraan terug te denken in de zin van foto’s en tekst. Ik heb het tweede punt als medium en ga dus uitgebreid typen over de twee dagen in Geleen! Enjoy it.

Mijn Carboon.

Het begint met een zeer mooie opening. Het jaar van de mijnen is dit jaar en aangezien Geleen een mijnstad was, heeft de organisatie besloten om hier iets mee te doen. Het idee van Mijn Carboon werd geboren.
Carboon was een zeer bekende dialectband met liedjes over het mijnwerkersleven. Op een gegeven moment waren ze ook door heel Nederland bekend. Leden van de band waren Jean Innemee, Jan Hendriks, Ben Erkens, Conny Peters en Henk Steijvers.
Voor Mama’s Pride werden diverse Limburgse bands/artiesten gevraagd om hun eigen versie te maken van een Carboon nummer. De optredens zijn een uiteenlopend van stuk: de VOLT fanfare onder leiding van Mitch Josten bijt het spits af. Het wordt gelijk een feest en zorgt ervoor dat het in grote getale opgekomen publiek meteen kan meehossen. Southern Sunrise heeft een Engelse variant bedacht, heel erg puur en eigenzinnig. Hetzelfde maar ook weer heel anders doet Sem Dylan die met zijn rauwe stem en passie veel losmaakt. ‘Et zjwatte loak’ wordt ‘Black Hole’, zeker nu al een hoogtepunt. De winnaar van Nu of Nooit, Jick Munro And The Amazing Laserbeams doet het in hun eigen stijl, de banjo blijft en het is aanstekelijk te noemen. Rim Steijvers (ja, zoon van) is bijna niet van zijn eigen vader te onderscheiden, heel erg herkenbaar. ‘Bottere’ is sowieso een favoriet van mij en komt zeker binnen! Wat echt knap is, is de vertolking van De Band van Van der Lende. Een Utrechtse meid, Ysja van Leeuwen, die vervolgens heel knap in het Limburgs een vertolking van ‘Koelpiet–Doevepiet’ brengt. Kritisch als Limburg is, ze kreeg een ovationeel applaus. De samenwerking van Joep Pelt samen met Rim is ook van uitzonderlijke kwaliteit. Hun versie ‘Koempel Sjeng’ zorgt ervoor dat het Burgemeester Damenpark stil wordt. Venlo is ook aanwezig in de naam van Peter Beeker & de Ongenode Gasten, hun versie slaat ook weldegelijk aan bij het publiek. Weer heel anders is het optreden van Francis te noemen, puur en eigen. Wie altijd eigen is, is Cuda. De cowpunk dendert over het terrein maar is 100% zeker een grote toegevoegde waarde te noemen en een energieke afsluiter van dit mooie project. ‘Gevoar’ is het nummer maar gevaar is het niet voor het publiek, eerder genieten.\

Bombay - Mama_s Pride 2015
Bombay @ Mama’s Pride. Foto Nadia Hagen.

Mama’s Pride Zaterdag.

Vervolgens mag de zeker aanwezige Sarah Jane de kiosk opkomen. De vrouw die Nederland stilletjes aan bezig is met overtuigen knalt er gelijk in. Haar overtuigende soulstem is het luisteren waard. Vanaf het eerste moment is de passie volledig aanwezig, het is lekker groovy. Het publiek doet daarbij lekker mee waar het gevraagd wordt door de dame. Wellicht had het soms nét iets energieker gemogen maar het publiek amuseert zich kostelijk als iedereen van de band op de voorgrond treedt en hun dans showt. De afsluiter van de show is het nummer High Of Your Love. Hier kan Geleen hun energie op kwijt en zorgt ervoor dat Sarah Jane de liefde ontvangt die ze ook verdiend.
Een heel andere stijl van muziek is MAASK te noemen. De van oorsprong uit Friesland komende beatboxer heeft echter startproblemen… Door dit ongemak start hij ietwat later wat hij moet bekopen met een korter optreden. Het is een excentriek optreden maar wel enorm energiek. Door het loopen van zijn eigen geluiden creëert hij een stijl die wel degelijk aanslaat bij het publiek. Het is lekker elektronisch dus perfect voor deze zaterdagavond. Gooi daarbij nog enkele schunnige teksten in het vat en het Burgemeester Damenpark gaat los. Ik heb me goed geamuseerd maar kan me zeker voorstellen dat het voor de ouderen of kinderen iets té was…..
De afsluiter van de dag komt eraan: The Dirty Daddies. Ik heb het nooit zo op coverbands maar natuurlijk geef ik ze een kans! Het is een voltallige band bestaande uit zeven in het wit geklede mannen. Ok, gekleed is een groot woord want ze staan in niet veel meer dan een kort broekje en een hemd. Het begin is zeer zeker te gek te noemen. Het is niet volledig zuiver maar ze zorgen wel voor vuur op het podium. Letterlijk én figuurlijk! The Dirty Daddies hebben een hoog tempo te pakken, niet alleen in het spelen maar ook zeer zeker in de wisseling van nummers. Het gaat van hot naar her. Classics zoals Thunder van AC/DC en I Can’t Get No Satisfaction van de Rolling Stones, hiphop in de vorm van Macklemore met Can’t Hold Us en 50Cent met In Da Club. Maar ze spelen ook gewoon oude gabber muziek. Ze maken er echt een feest van, het zijn echte afsluiters en ook ik ben overtuigd!

Pauw - Mama_s Pride 2015-2
PAUW @ Mama’s Pride. Foto Nadia Hagen.

Mama’s Pride Zondag.

Het is vroeg (zeker voor artiesten) beginnen voor Speak ‘O Freaky. De winnaars van Podiumvrees hebben dit in ieder geval niet! Gewoon doen waar ze goed in zijn en dat is het maken van heerlijke muziek. De rock die ze in zich hebben is heerlijk. Dan mag Nbraska het podium op. De band rondom zangeres Francis maakt dromerige pop. Met de unieke, klassiek geschoolde stem van Francis vallen ze altijd op. Ik hou er absoluut niet altijd van, als het wat minder hard en uitbundig is, kan ik er heel goed naar luisteren.
Het is tijd voor een grotere naam: PAUW. Sowieso mijn favoriete act van het weekend! Het is drukker op het terrein en dat komt volledig door hen en terecht! PAUW speelt psychedelische rock, vier man sterk. Ze spelen lekker lange nummers met veel beleving en intensiteit. Waar iedereen blij is met de zon, mag het wellicht bij PAUW juist heel donker zijn, daar zal de geweldig goede muziek beter tot zijn recht komen. Toch laten ze daadwerkelijk horen wat ze kunnen en spelen gewoon tien minuten langer dan op de planning. Zeker geen straf! Nadat ze ook nog een intieme set hadden gespeeld backstage had ik de mogelijkheid om een interview te hebben met de heren. Lees dit later op CamielMusic!
Om even in de hardere muziek te blijven: Bombay! Het trio is wellicht bekender bij menig mensen onder de naam Bombay Show Pig. Dat is niet meer! De muziek is echter wel daar en het power muziek. Lekker alternatief en enorm energiek. Helaas krijgt het trio, met vrouwelijke drummer, de energie niet volledig terug van het publiek. Ik kon dit echt enorm waarderen en ga ze nu sowieso vaker checken. Hopelijk doen jullie dat ook!!
Waarschijnlijk de meest perfecte naam voor vandaag: Sunday Sun. Deze band werkt al sinds 2012 aan hun doorbraak en eigenlijk is het in 2014 de echte doorbraak. Ook op Mama’s Pride vallen ze in de smaak met hun hele fijne samenzang en vrolijke deuntjes. Ze staan lekker kort op elkaar en ook dichtbij het publiek dat zich knusjes vormt rondom de kiosk. Bekende nummers vliegen de enthousiast luisteraars om de oren: ‘Come On Down’, ‘Sunday Morning’ en uiteraard ‘I Call You Honey’. Perfecte muziek voor dit perfect weer.
Mama’s Pride heeft de laatste jaren altijd een grote naam op hiphop gebied op het gezellige podium staan. De Kraaien in 2013 en Kraantje Pappie vorig jaar lieten horen en merken dat Geleen altijd in is voor een geweldig feest. Vandaag is het aan Ronnie Flex om dit natuurlijk te evenaren. Het is vanaf het eerste moment knallen en tijd voor een dikke party. Natuurlijk is het niet allemaal even goed of zuiver maar de sfeer zit er dik in. Ronnie Flex vliegt over het podium, zonder shirt en broek op half zeven. Het is wederom gelukt! Maar hij blijkt ook gewoon open te staan voor andere optredens want De Band van Van Der Lende treedt backstage op en Ronnie doet gewoon mee. Dát is nou top!
Een band waardoor de zon langer blijft schijnen is hoe dan ook La Chiva Gantiva. Deze multiculturele band zorgt voor zomerse nummers en ziet er ook heel apart uit. Denk aan ruimtepakken en een oud oranje shirt uit de jaren ’90. Door de tomeloze energie van de zanger kan het publiek ook simpelweg niet stil blijven staan. Hij laat niet alleen zijn dansmoves zien, nee, hij staat uiteindelijk nog alleen maar in een rode boxershort op het podium. Toch blijft de kwaliteit met de erg sterke muzikanten achter hem zeer hoog!!
Hele fijne muziek komt daarna van onze Belgische vrienden: Intergalactic Lovers. De band die vorig jaar al op Pinkpop stond, mag Geleen voorzien van hele fijne indie-rock. De frontvrouw Lara Chedraoui zorgt voor veel plezier op het podium en dit komt ook binnen bij het publiek. Het blijft ook lekker druk in het Burgemeester Damenpark! De muziek blijft lekker hangen en is een afwisseling tussen wat rustigere nummers en nummers die heerlijk knallen. Zeker weten een grote toegevoegde waarde voor vandaag en dus dit jaar. Tot op de dag van vandaag heb ik het nummer ‘Islands’ in mijn hoofd….
Dan is het tijd voor de allerlaatste band op Mama’s Pride: Bottled in England. Ondanks dat de naam het doet vermoeden, komt dit drum ’n bass/techno/dupstep duo uit Denemarken. Een grote toevoeging aan de show van vandaag is het blazers duo dat speciaal is meegekomen naar Geleen.  Het wordt een flinke mix van harde beats met softe geluiden tussendoor. Pak daarbij dus de blazers die flink losgaan en dus zorgen voor een goede dynamiek. Wellicht had er soms iets meer entertainment in gekund maar dat is ze vergeven: het was toch echt een hele krachtige, energieke en unieke afsluiter van deze editie van Mama’s Pride.

Zoals jullie lezen heb ik me weer uitermate geamuseerd dit weekend. Ik kijk eigenlijk ook al meteen uit naar het volgend jaar. Zeker als je bekijkt dat het weer echt perfect was en dus 100% zeker ervoor heeft gezorgd dat het zo gezellig druk was. Lees morgen mijn interview met PAUW hier op CamielMusic!!!!

Foto’s zijn van Nadia Hagen. NadiaHagenPhotography.

Vorig artikelDisclosure – Bang That
Volgend artikelInterview PAUW: ‘Als de muziek goed voelt, dan moet je doorgaan hè!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in