Ik struin altijd heel veel plekken af om nieuwe muziek te beluisteren. Daar is de 3voor12 luisterpaal ook een zeer geschikte plek voor. Natuurlijk spreekt niet alles mij aan maar daar was opeens de naam Kraak met als ‘onderwerp’ autorijplaat. Dan heb je mijn aandacht!

Rik Kraak is volgens zijn Facebook pagina een rusteloos multitalent. Na even te zoeken kan ik dat wellicht wel beamen. Hij heeft in meerdere bands gespeeld als bassist: Sensuàl, The Handsome Poets, Intwine, Skiggy Rapz en Knobsticker. Met Sensuàl speelde hij op North Sea Jazz en The Handsome Poets op Pinkpop. Ervaring genoeg dus.
Maar zoals hij schijnbaar is, rusteloos, is hij aan de slag gegaan met een eigen project: Kraak. Zijn EP ‘Fire Fighters’ is nu een kleine week uit.

Een heel fijn begin hoor, die titeltrack! Beginnend met catchy samenzang en dan meer uptempo geluid. Hij had een paar doelen gesteld aan zijn werk en dat was onder andere dat het je een lekker gevoel moest geven, dat is gelukt. ‘Destination’ past bij dat vrije gevoel… Die autorijplaat. Lekker relaxt, groovy, lekker ritme. Het doet me hierin ook verdomde veel denken aan Jack Johnson, geen kleintje! Door naar het derde nummer, ‘Come And Go’. Hier vind ik de samenzang die richting het refrein komt erg sterk. Het Indie Pop gevoel kruipt dan omhoog, verder straalt het rust uit in de coupletten. Puur! (en laat dat nou óók een doel zijn…).
Op naar de 5e versnelling, we komen heerlijk groovend richting het einde… ‘Dead Of Night’ is pure soul. Het is onmiddellijk jaren 70 in mijn hoofd terwijl ik die zelf nog eens niet heb meegemaakt! Toe maar! De afsluiter ‘Thief In Disguise’ brengt ons terug naar die soul invloeden van eerder. Het briesje gaat langs ons gezicht en is heerlijk… De EP geeft zeker een vrij gevoel zoals Rik wilde, zoals zijn doel was.

Wat zo fijn is is dat alle nummers raakvlakken hebben maar toch allemaal anders zijn zonder dat het vervelend is. Een zeer kleurrijk palet waar ieder kleurtje een eigen verhaal heeft. Afzonderlijk zijn ze mooi, samen maken ze één geheel. Zo is dat ook bij deze EP Fire Fighters. Kraak is zeker iets om in de gaten te houden!

Vorig artikelDeWolff – Roux-Ga-Roux
Volgend artikelTosk – Blue City

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in