KOL (Mobile)

Wie? Kings Of Leon.

Waar? Ziggo Dome Amsterdam.

Wanneer? 3 juni 2014.

 

 

Ik had mijn goede handbalvriend en ‘muziek goeroe’ Camiel in februari (toen de kaartverkoop van de 2014 Mechanical Bull Tour begon) al beloofd, om hier een recensie te schrijven over Kings Of Leon (KoL). Ietwat vertraagd maar desalniettemin minder gemeend hoor, hier istie:

Na vijf jaar zijn de mannen uit Nashville weer terug met een eigen concert in de Lage Landen. In 2009 zette ze de Ahoy in Rotterdam op z’n kop met de knallers van het platina album ‘Only By The Night’. Totdat het concert redelijk abrupt tot een einde kwam. De reden blijft nog altijd vaag, maar wat wel zeker is, zou dit te maken hebben gehad met de strubbelingen binnen de band op dat moment.

Met dit in m’n achterhoofd was ik wel benieuwd naar de kwaliteit van hun huidige performance. Of die strubbelingen plaats hadden gemaakt voor het plezier in muziek maken en publiek te entertainen. Daar moest ik nog even op wachten, aangezien het voorprogramma zich aankondigde: Grouplove! Deze knalde meteen lekker binnen met hun meezinger ‘I’m With You´. De sfeer zat er meteen in, en dat voor een (met alle respect natuurlijk) ietwat kleinere band als KoL. Helemaal  toen hun bekendste hit gespeeld werd: ‘Tongue Tied’(waarbij het meest voorkomende zinnetje om me heen was: ‘Oh, die zijn dat!”)

KOL2Nou goed, zoals aangekondigd begon de show van KoL precies om 21.00. The Mechanical Bull Sign gaat aan, er klinkt een relaxed western/road trip achtig deuntje, de drie broers Caleb, Jared en Nathan Followill en hun neef Matthew Followill nemen in de duisternis hun plaats in op het podium en BOEM….daar knallen de eerste welbekende gitaarakkoorden van Supersoaker! Het publiek voelt meteen dat het plezier bij de mannen op het podium weer terug is. Vanaf moment één zit de sfeer er meteen in! Ieder nummer wordt begeleid met prachtige graphics op de achtergrond. Moet toegeven, daar hebben ze ook over nagedacht en dat pakt zeker uit: het verhoogt zeker de (visuele) sfeer.

KOL3De mannen weten het publiek ruim 2 uur te boeien en entertainen. Het hele repertoire komt voorbij, ze maken een goeie balans tussen oud en nieuw werk, beginnend met nummers van hun laatste album Mechanical Bull. Vlug gaan ze terug naar hun roots met o.a. ‘Knocked Up’, ‘Razz’ en ’My Party’.  Hoogtepunt blijft dan natuurlijk de nummers van ‘Only By The Night’. Daar zit net iets meer energie in, niet alleen bij KoL maar zeker bij het publiek. Bij ‘Cold Dessert’ begint het zelfs te sneeuwen, mooie gig mannen!  Ze weten de het publiek te boeien met een toegift die z’n weerga niet kent: ‘Crawl’ (blijft mijn favoriet) en het absolute hoogtepunt: ‘Sex On Fire’….compleet met een vuurwerkshow! Als de rook daarvan is opgetrokken nemen de mannen het overweldigende en zeker verdiende, oorverdovende applaus in ontvangst. The Mecanical Bull Sign gaat weer aan, lampen op het podium worden gedimd en het western deuntje gaat weer aan. Je voelt gewoon iedereen om je heen uithijgen. Man, wat een show was dat! Wat staat er een ander KoL dan voorgaande jaren. Oog voor show, plezier in het muziek maken, 2 uur vol overgave een energieke show neerzetten en zeker niet het allerbelangrijkste: ze weten hun fans weer te bekoren!  Nu.nl weet het concert het mooiste te omschrijven: ‘Kings Of Leon heeft geen Sex On Fire nodig in Ziggo Dome’. Daar sluit ik me bij aan!

Uiteraard als afsluiter een nummertje droppen, afkomstig van het laatste album: Kings Of Leon – Temple.

(Dave Haagmans)

Vorig artikelMichael Jackson – They Don’t Care About Us
Volgend artikelGraffiti6 – U Got The Sunshine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in