In het kader van: 1 jarig bestaan van www.camielmusic.nl zal ik de hele week, 7 dagen lang elke dag enkele berichten posten op mijn site en soms alleen een clipje op mijn Facebook. Het kan steeds verschillen wát erop zal komen. Vandaag een van mijn favoriete artiesten, wie?? Lees het hieronder:

Kyteman

Nu heb ik voor de volgende artiest gekozen voor Kyteman.
Maar kan je hier wel spreken van een artiest of moet je het hebben over kunstenaar? Of weer heel iets anders.. Een dirigent?
Wat sowieso een feit is, is dat Kyteman, die eigenlijk Colin Benders heet, een muzikant is pur sang. Hij ademt muziek en spreekt het ook gewoonweg. Hij gaat zijn eigen weg zoals alleen hij kan en wilt niks anders.
Ga maar eens na wat hij tot nu toe allemaal heeft gedaan: Op zijn derde kreeg hij een trompet, maar mocht pas vanaf zijn zesde erop spelen! Vanaf toen ging alles al om muziek. School ging allemaal moeizaam maar muziek bleef zijn alles.

kyteman c'monVanaf zijn 18e werkt hij aan zijn eerste project/CD: The Hermit Sessions. Een periode waar allerlei fases voorbij komen. Ondanks alles komt in 2009 de CD uit en gaat hij touren met zijn HipHop Orkest oftewel Kyteman’s HipHop Orchestra. Mede hierdoor winnen ze de Popprijs!
Uiteindelijk stopt hij met dat project. Gelukkig ben ik bij het ”afscheids”concert geweest in de HMH toen ze samen met C’mon&Kypski optraden.

Ok, op naar project twee. Een samenwerking met waarschijnlijk Nederlands meest bekende trompettist: Eric Vloeimans. Op het conservatorium kreeg Colin al les van Eric en uiteindelijk ontstond er een hele mooie samenwerking. Eric Vloeimans met zijn band Gatecrash en Kyteman met zijn beste vriend en rapper Pax. Het project werd Kytecrash genoemd en het werd een mooie CD met wederom heel veel invloeden.

IMG-20120421-00339 (Mobile)
The Kyteman Orchestra, Theater Heerlen.

Vervolgens werd er gewerkt aan een volgend project. The Kyteman Orchestra. Hiphop is weg omdat er zeer veel verschillende stijlen in dit orkest zitten. Wederom een bezetting waar je bang van wordt! Inclusief een heel koor én operazangers. Hoe verzin je het? Nou, Kyteman verzint dat dus. Hier is duidelijk te merken dat Colin zich meer gaat bezig houden met het componeren en dirigeren van de muzikanten. Desondanks laat hij zelf ook nog zijn eigen kwaliteiten horen op de trompet of bugel.

DSC_0477 (Mobile) (2)
The Jamsessions, Effenaar Eindhoven.

Wat altijd geroemd werd bij ieder optreden van Kyteman’s HipHop Orchestra ofwel The Kyteman Orchestra waren de jamsessies. En hierdoor komen we ook bij project #4 terecht! Dit is een project op zich. Samen met zijn orkest heeft Kyteman een codetaal geleerd waardoor iedereen weet wat bedoeld wordt als Kyteman een teken aangeeft. Alles wat met muziek te maken heeft weet men daar. Die jamsessies betekenen ook dat elk concert uniek is. Ik mag me een trotse bezoeker noemen van het allereerste concert hiervan namelijk in de Effenaar, Eindhoven.

Zoals te lezen valt is dat Kyteman al enorm veel gepresteerd heeft en dat in eigenlijk zo weinig tijd. Tot op heden gaat hij ook nog steeds het land door met zijn Jamsessies. Mocht je in de gelegenheid om dit te aanschouwen, ga dit doen. Ik heb zoals gezegd, dit al eerder gezien, lees het nogmaals hier.
De keren dat ik Kyteman gezien heb: Solar, Pinkpop (2x), Theater Heerlen, HMH, Effenaar. En nee, je krijgt er absoluut geen genoeg van! Ik blijf me altijd verbazen hoe geniaal en muzikaal dit allemaal is!

Geloof je het niet? Hier is een stukje van zijn jamsessie, in de Effenaar: Kyteman, Jamsessions.

Vorig artikelJUBILEUM: Pete Philly & Perquisite.
Volgend artikelBericht van de sponsor: MARCANT

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in