2017 zit er weer bijna op. De tijd is weer daar terug te blikken op een fijn muzikaal jaar wat ook weer heel erg verschillend was. Vele toffe bands hebben iets uitgebracht, nieuwe beginnende bands of gerenommeerde artiesten die zich weer hebben gewaagd aan een of ander project. Tijdens het maken van zo’n lijst herinner je veel albums en komen er steeds meer bij. Echt weer een hele waslijst wat die top10 het niet heeft gehaald. Moeilijk!!!
Ik heb gekozen voor 3 facetten: verzamelalbum, EP’s & albums. Verzamelaar is gewoon 1 keus, 3 EP’s en uiteraard een top 10 aan albums.

Verzamel:
Electrosaurus – 21st Century Heavy Blues, Rare Grooves & Sounds From The Netherlands – Vol.1.

Een heerlijke verzamelaar gemaakt vanuit de mannen van DeWolff. Vrienden van hen die ook vanuit Electrosaurus muziek hebben opgenomen. Een mix van muzikale klasse, alleen maar goede artiesten en heerlijke nummers. Natuurlijk ook met dé track: ‘Outta Step & Ill At Ease.

EP’s:
The Ten Bells – Hear Ye!: Limburgs trots! Geweldige opener op Pinkpop en groeien nog steeds per optreden. Slim en goed.
Yasmine – Honey: Band dat geniale tracks maakt: pure pop maar dan verdomde hard gespeeld. Aanrader en blijft hangen!
Rhinorino – Antother Cocktail: Gewoon knallen, gas geven en plezier. Heerlijke stoner met een sexy randje. Kún je niet omheen!

TOP 10:

10: Jo Goes Hunting – Come,Future.
Het is experimenteel, het is anders, het is goed. Jimmi Jo Hueting is verdomd muzikaal en dat is te horen op zijn debuutalbum. Veel verschillende stijlen die uiteindelijk allemaal samen passen! Een fijne uitspraak van mijzelf over Jo Goes Hunting: georganiseerde chaos. Heerlijk!
Jo Goes Hunting – Winner.

9: The National – Sleep Well Beast.
Man oh man. Na 4 jaar weer een album en dan ook zo’n geweldige track erop zoals ‘Day I Die’. Oke, daar staan er geen 12 van op maar de kwaliteit mag er zijn hoor. De stem van Matt Berninger is daarbij echt heel erg fijn en altijd te herkennen. Goed dat ze er weer zijn!
The National – Day I Die.

8: Spinvis – Trein, Vuur, Dageraad.
Tja, Spinvis. Blijft altijd een smaakkwestie: hate it or love it. Erik de Jong is enorm artistiek en staat garant voor zeer unieke nummers en teksten. Op dit album heeft hij zichzelf weer weten te overtreffen. Het dromerige soms, het onnavolgbare maar uiteindelijk is het typisch Spinvis.
Spinvis – Hallo Maandag.

7: Arcade Fire – Everything Now.
Dit album van Arcade Fire heeft even tijd nodig gehad maar hij verdiende 100% zeker een plekje in mijn lijst. Ondertussen al een paar hits gescoord en het is een tikkeltje anders dan bijvoorbeeld ‘Reflektor’ maar ook hier geldt: het is Arcade Fire! Een band dat mij vrolijk maakt.
Arcade Fire – Creature Comfort.

6: The War On Drugs – A Deeper Understanding.
Uhm, als je een track uitbrengt als eerste wat 11.12min duurt én dan gewoon op de radio wordt gedraaid weet je dat het klopt. Adam Granduciel heeft de kwaliteit om ontzettend veel mensen in vervoering te brengen. Tijdloos is het! Dit album is niet zijn beste maar wel ijzersterk.
The War On Drugs – Thinking Of A Place.

5: Curtis Harding – Face Your Fear.
Tips zijn fijn. Deze heb ik nog niet lang in mijn bezit maar mijn god.. Wat goed! Hier zit alles in: van blues en soul tot jazz en gospel. Echt zo’n album waar je heel vaak naar kan luisteren en het nooit verveeld! Daarbij hoor je ook steeds nieuwe geluiden waarvan je even rechtop gaat zitten!
Curtis Harding – Wednesday Morning Atonement.

4: Navarone – Oscillation.
Kwalitatief is dit een van de beste bands in Nederland, misschien wel dé beste. Helaas is dit nog niet bij iedereen binnengedrongen. ‘Oscillation’ heeft alles: hits en hele integere, pure nummers. Daarbij is de stem van Merijn van Haren weergaloos. Muzikaliteit ten top!
Navarone – Lonely Nights.

3: The Dawn Brothers – Stayin’ Out Late.
WAANZINNIG. 100% terecht in mijn TOP3. Dit Rotterdams viertal maakt muziek wat belachelijk goed is. Ik krijg er alleen maar een goed gevoel van. Altijd. Het is rock, het is americana, het is soul. Het is écht een band, ze versterken elkaar continue en maken er niet alleen op het album een feestje van. Live zien is echt oprecht een must. Jong, talentvol en magistraal goed!
The Dawn Brothers – Get Down The Road.

2: The Black Angels – Death Song.
Toen ik dit album voor het eerst draaide, nadat ik eerst de track ‘Currency’ had grijs gedraaid, wist ik het: jaarlijst materiaal. Maar goddomme wat is dit goed. Psychedelisch, rock, hard, politiek geladen en live… Oh, live is het ook zo goed. Alsof je een vinylplaat opzette. Maar dan met zoveel extra’s! Deze band uit Texas heeft natuurlijk al behoorlijk wat ervaring maar ze deliveren hier.
The Black Angels – Currency.

1: J. Bernardt – Running Days.
Net als vorig jaar een #1 uit België! Het soloproject van Jinte Deprez is een schot in de roos. Balthazar ‘aan de kant schuiven’ en dit dan doen. Dan heb je veel in je mars! Dansbaar, meeslepend, bombastisch. De afwisseling wat Jinte steeds paraat krijgt in de tracks vind ik prettig. Rust maar ook soms extra aanzetten. Zijn stem voelt vertrouwd ondanks dat ik ‘m eerst niet zo kende. Hij heeft dit jaar ook heel vaak op CamielMusic gestaan, dat moest ook eerst wel omdat het album er (nog) niet was. In de spotlight heeft J. Bernardt dus al vaak gestaan maar wil ‘m deze nummer 1 plek absoluut niet misgunnen. Zelf verdiend en dat album is eigenlijk al bijna toe aan vervanging 😉

Vorig artikelKerst covers
Volgend artikelTim Knol – Song For Grandma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in