Het is altijd een moeilijke opgave. Die jaarlijst.
Ik had gehoopt dat ik op mijn site nog kon terugblikken maar ik heb gewoonweg te weinig recensies geschreven over de ‘grotere’ artiesten. Leermoment en meteen een verbeterpunt voor 2017….
Maargoed. Het draait om dit jaar; mooi en divers mijns inziens.
Ik heb overal een linkje geplaatst die naar een artikel gaat, dat was misschien ook wel een voorwaarde.. Er moest al iets op CamielMusic staan! Sommige verslagen zijn al ‘oud’ maar ik sta er nog steeds volledig achter.
Enjoy!

10. Jett Rebel – Don’t Die On Me Now.
Ik heb ‘m eerlijk gezegd nog niet gezien in veel jaarlijsten. Dat vind ik toch wel jammer. Wat Jett op deze plaat presteert is echt heel erg rock ’n roll. Natuurlijk ook mindere nummers erbij maar de power die hij laat horen is goed! Ook live was hij fenomenaal tijdens zijn kleine tour. Een absolute must see, op elk moment.

9. The Last Shadow Puppets – Everything You’ve Come To Expect.
De heren Turner en Kane maken muziek vanuit hun hart. Gewoonweg geweldig. Het heeft ook lang geduurd voordat ze kwamen met deze opvolger maar het was het wachten waard. Natuurlijk vol strijkers en pure passie. Aviation is zo’n voorbeeld maar Bad Habits laat weer iets anders horen. Genieten met een hoofdletter G.

8. Indian Askin – Sea Of Ethanol.
Indian Askin heeft veel vlieguren gemaakt en dat is ook te horen! In het artikel hieronder refereer ik naar een voorprogramma… Het is een geniale mix geworden van flinke rock, wat fuzz en heel veel jaren 70/80 invloeden. ‘*sshole down’ en ‘Answer’ zijn toppers maar dat geldt eigenlijk wel voor de gehele plaat.

7. Nathaniel Rateliff & The Night Sweats – Nathaniel Rateliff & The Night Sweats.
Om eerlijk te zijn was ik aan het twijfelen! Mocht deze er wel in? Officieel in 2015 uitgekomen maar Nathaniel Rateliff is pas in 2016 écht bekend geworden, natuurlijk met ‘Never Get Old’. Deze man gooit alles in de strijd: soul, gospel en dat met een lading folk, rock en blues. Je voelt die enorme passie de gehele tijd en ook gedurende het hele album!

6. DeWolff – Roux-Ga-Roux.
Ik kon niet om DeWolff heen. Het album ademt weer die bezieling, die passie en bevlogenheid. Als je dat ook nog allemaal nóg beter live kan overbrengen hoor je sowieso in de top10 te staan. Er is genoeg afwisseling in energie, tempo en geluid maar kijkende naar het grote plaatje blijft het wel allemaal DeWolff eigen. Top!

5. De Staat – O.
Mensen die mij kennen zullen wel denken.. Oeh, ‘maar’ op #5? Tja… Ik vind het écht oprecht een geweldig album en nog altijd De Staat! Maar ik mis soms nét dat extraatje wat de heren op het podium wel doen: knallen. Het is iets minder rock dan wat we gewend zijn. Uitzonderingen daargelaten. Ik luister me suf naar ‘Blues Is Dead’. Tóch heel erg terecht in de top 10.

4. Anderson .Paak – Malibu.
Heerlijk, heerlijk, heerlijk. Wat een gruwelijk goede mix tussen hiphop, soul en funk. Anderson .Paak kan niet alleen rappen maar zingt ook een behoorlijk goede noot! Heeft al gewerkt met Dr. Dre en Pharrel en dat heeft hem goed gedaan. Maar de mix tussen alle muziekstijlen wat je hoort is heel knap en fijn om naar te luisteren. Lekker grooven!

3. Warhaus – We Fucked A Flame Into Being.
België brengt echt altijd kwaliteit de muziekwereld in. Warhaus is onbekend maar ook bekend. Warhaus oftewel Maarten Devoldere is frontman van Balthazar en heeft net als zijn bandgenoten Zimmerman (Simon Casier) en J. Bernardt (Jinte Deprez) een solo project gestart. Van alle drie ben ik zeer zeker liefhebber maar Warhaus is echt groots. Je proeft nog steeds Balthazar vleugjes erin terug maar ook heel veel eigen kwaliteiten. Zijn allereerste single ‘The Good Lie’ was een schot in de roos maar luisterende naar het gehele album is het gewoonweg genieten. Mooi, donker, meeslepend en eigen. Een prachtige derde plek in mijn jaarlijst.

2. St. Tropez – St. Tropez.
Tja… Op 18 maart 2015 begon het avontuur van St. Tropez op CamielMusic. Daarna hebben ze echt geregeld erop gestaan en het album, wat in augustus van dit jaar is uitgekomen, heeft al menig keer op de platenspeler gelegen. Wat een enorme dosis punk & rock! Ik ga niet meer uitleggen hoe nu alles zit met deze band, dat moet ondertussen wel een beetje bekend zijn. Nummers die korter zijn dan 2 minuten of lang met een dikke climax. Soms oorverdovend zeg ik het zelfs in mijn recensie over het album! Maar het is ook zeer zeker verrassend. Deze gasten moeten we koesteren maar de kans is erg groot dat we ze snel kwijt zijn (buitenland lonkt). Misschien onverwacht maar volledig terecht op nummero twee!

1. Bazart – Echo.
Bazart is mijn absolute nummero uno. Geen twijfel over deze beslissing in ieder geval. Deze Belgische jonge honden hebben een enorme groei meegemaakt dit jaar. Ongelooflijk. Met alleen een EP een aantal keer de AB in Brussel uitverkopen en nu ook al 2x in de Lotto Arena staan. Chapeau! Ik zag ze begin dit jaar in het voorprogramma van Oscar and the Wolf te Eindhoven en vanaf toen was ik fan! Waarschijnlijk is ‘Goud’ het meest bekende nummer maar op het album staan zoveel meer geniale nummers. Die intense geluiden met soms hele donkere maar ook diepzinnige teksten is een kwaliteit. Niet heel onlogisch dat frontman Mathieu Terryn Spinvis als voorbeeld heeft.
Wat ik verder zo mooi vind is dat het publiek zo ontzettend gemengd is! Vooraan staan de gillende meiden en iets meer naar achteren de liefhebbers die wel alles mee kunnen zingen en weer daarachter juist de ‘ouderen’. Want ja! Ook ‘ouderen’ houden van Bazart. Bazart is voor iedereen. Met grote overmacht op #1 in de jaarlijst van CamielMusic!

Vorig artikelMoss – My Decision
Volgend artikelZiggy Splynt – & Procreate

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in