The Cool Quest: van alle markten thuis.

Interview The Cool Quest

Ik heb op Solar Weekend ook de mogelijkheid gehad om met enkele bands te spreken en al deze interviews zullen komende tijd online verschijnen. Om te beginnen met The Cool Quest. Deze Zwolse band vol hiphop, funk en jazz speelde op zaterdag als opener en na afloop spraken we met Vincent Bergsma, de frontman.

Vincent, wederom terug in Limburg (maand ervoor op ParkCity Live red.) en wederom opener! Is dit moeilijk?
Natuurlijk is het een uitdaging maar we zijn enorm blij dat het kan! Onze taak, zoals vandaag, is proberen het vol spelen van de ruimte voor ons. Zoals nu zag je dat de eerste vier rijen er enorm veel van genoten dus geeft dat extra energie en probeer je wat interactie met hen te krijgen. Je ziet ook midden in de show dat het drukker begint te worden en dan ga je wel dubbel zo hard. Je wilt zorgen dat ze blijven staan en dat ze de muziek lekker vinden om op te swingen.
En inderdaad weer Limburg! We zijn bezig met een 10-daagse tour en zitten vandaag (zaterdag 1 augustus) op dag 9 hiervan. En toevalligerwijs moeten we heel vaak naar het Zuiden dus wat dat betreft maakt het niet veel uit, we zijn het ondertussen gewend!

Jullie spelen op enorm verschillende festivals: Pop, jazz, hiphop. Hebben jullie een voorkeur?
Nee, er is geen voorkeur. Onze doelgroep is gewoon heel groot. Ik denk dat mensen heel snel onze energie voelen en de liefde voor de muziek. Daarom maakt het niet veel uit of we nou voor een jazzpubliek staan of een plek dat vol staat met hiphop liefhebbers.
Wat we wel doen is het inspelen op de plek waar je staat. We hebben dan altijd de mogelijkheid om de muziek een beetje meer funky te maken of anders wel meer hiphop te laten klinken. Onze muziek is heel toegankelijk.

The Cool QuestWat zijn jullie doelen voor nu of de komende tijd?
Laat ik voorop stellen dat we gestaag willen groeien. We moeten eerst een reputatie (positief bedoeld) opbouwen. Het live spelen is een heel belangrijke troef hierin. Verder staan we dit festival seizoen op 63 plekken. Dat is enorm veel maar daar staan enkele grote festivals niet tussen zoals bijvoorbeeld Lowlands en NorthSeaJazz. Dat zijn wel dromen.
Verder moet er weer een album komen met alleen maar goede nummers en dat de airplay natuurlijk meer wordt.

Is het buitenland ook een doel?
We hebben al gespeeld in de buurtlanden zoals België, Duitsland en ook Luxemburg dus dat is mooi. Verder weer ik dat Azië een goede markt is voor onze muziek en dat er ook interesse ervoor is. Dat is het voordeel van Social Media, de lijntjes zijn heel er snel gelegd.

Voelen jullie een bepaalde druk? Serious Talent bij 3FM en vorig jaar voor een Radio6 Talent award genomineerd…
Druk is wellicht teveel gezegd maar we merken wel dat we grote stappen zetten nu. Kijkende naar het aantal festivals en inderdaad de ‘stempel’ van Serious Talent. Dat zorgt er wel voor dat we relevant willen blijven. Er moet weer snel nieuw werk komen en daar zijn we ook flink mee bezig. We zijn aan het schrijven en eind september komt nieuwe single. Vervolgens willen we eerst een EP droppen en vervolgens in 2016 een volledig album. Dus de planning is goed, nu nog uitvoeren.

Zoals gezegd, jullie hebben zoveel stijlen… Wat is jouw voorkeur en hoe is dit ontstaan?
Dat is voor mij heel makkelijk, de hiphop is mijn echte favoriet en dan natuurlijk de 90’s hiphop. Ik was nog te jong eigenlijk maar ik heb het meegekregen door mijn broers. Dit hoor je ook terug in de mash-up die we elke show spelen. Daar is het eigenlijk ook allemaal wel mee begonnen.

Als je dat nog eens bekijkt, wat is dan jouw inspiratie in de zin van een artiest?
Dat is sowieso The Roots. Voor mij is dat Je Van Het. Zonder twijfel. Daar haal ik enorm veel inspiratie uit en ik denk wel meerdere uit onze band. In Nederland is dit Typhoon, hoe hij zijn beleving en sound met zijn band overbrengt naar het publiek, dat vind ik heel mooi om te zien.

Vorig artikelSint Rosa Festival 2015
Volgend artikelInterview Typhoon: ‘Het gaat mij erom dat ik mensen kan raken met mijn verhalen’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in