Voor wie Navarone niet kent, Navarone is een band uit Amsterdam/Nijmegen en hebben toch al heel wat ervaring in de muziekwereld. Sinds 2008 zijn ze bezig en tot nu toe hebben ze 3 albums uitgebracht waarvan hun laatste wapenfeit in januari van dit jaar het levenslicht zag. Nu is het voor dit vijftal heel veel spelen op zeer veel festivals en dan is het alleen maar meegenomen dat ik op ConincxPop in Elsloo kon interviewen.
Lees hieronder een zeer prettig, gezellig, ontspannen en interessant gesprek met de heren.

Jullie album is nu bijna een half jaar uit, wat zijn jullie eigen bevindingen tot nu toe?
Nou, we merken dat de echte fans steeds weer iets nieuws horen en dus er echt dieper erop in gaan. Ze hebben bijvoorbeeld ook juist hele andere favoriete nummers als wat een ‘neutrale’ luisteraar heeft. Dat is wel leuk om te merken. Maar sowieso is elke positieve reactie heel erg fijn. Wat wel heel belangrijk is, is dat je zelf erin geloofd, ook als kunstenaar, wat wij zijn. Natuurlijk kan iemand het slecht vinden of misschien wel afkraken maar dat is slechts één persoon, daar hoef je niet door bij de pakken neer te zitten! Als je dan bijvoorbeeld op Down The Rabbit Hole staat en de tent helemaal vol staat PLUS vervolgens een geweldig goede recensie krijgt is de rest bijzaak.

Spelen is jullie ding, wordt daardoor ook jullie bereik groter? Dus meer bezoekers bij shows maar ook respons op de sociale media?
Ja natuurlijk. Er is nog steeds een stijgende lijn en dus ook meer fans. Dat merken we wel. Maar dat is ook een must voor ons, we zijn namelijk geen radio band. We hebben de optredens op festivals nodig om mensen te overtuigen en uiteindelijk wellicht wel een plaat van ons te kopen! Toch komen we op steeds meer plekken terecht en gaan meer deuren voor ons open. Klagen mogen we niet nee!

Er is een mix qua sound bij jullie: lekker hard vegen maar ook heel subtiel en rustig. Hoe is dat zo ontstaan?
We zijn allemaal heel breed qua smaak. Zelfs filmmuziek komt in ons systeem voor. Maar het belangrijkste is dat die diversiteit ons niet mag belemmeren. Het is niet zo dat we zeggen; hey, we missen een rustig nummer dus we moeten er eentje maken! Nee, het komt gewoon zo in ons op. Dat komt ook omdat er niet maar 1 persoon in de band schrijft. Hoe we het nu doen voelt goed. Natuurlijk is het soms wat moeilijker op sommige momenten maar doordat we ook een live band zijn, kunnen we ons zelf blijven vernieuwen. Steeds nieuwe inspiratie opdoen en dan ontstaat een bepaalde track.
Kijk, we krijgen er zeer zeker een kick van als het publiek ook zo enthousiast reageert maar het is ook spannend. Het is een ambacht maar het tegelijkertijd ook werk. We willen steeds verder en verder en experimenteren ook zeer zeker. ‘Soon I’ll Be Home’ is het meest poppy nummer dat we ooit hebben gemaakt maar het werkt wel!

‘Lonely Nights’ is waarschijnlijk wel hét festivalnummer. Bewust op zoek naar gegaan?
Iedereen kijkt Merijn aan… Nee, eigenlijk niet. Dit is ontstaan in de auto. Het schoot ineens in mijn hoofd en begon met mijn voet te tikken. Het refrein zat al wel eens ergens erin bij een oude band maar nu was het wel 1 op 1 met mijn gedachte. Het klopte. Dus als je het zo bekijkt is het geen ‘moetje’.
Het is wel echt heel fijn om te merken dat men er vrolijk van wordt, energie van krijgt en eigenlijk ook meteen mee doet met het nummer. Het werkt goed!

Naast dat knallen kan het zogezegd ook klein en heel fragiel blijven. Maakt dat jullie sterker in zijn geheel?
Jazeker. Als we in zo’n setting spelen zoals bijvoorbeeld de Vierdaagse Feesten, in de Stevenskerk, spelen we ook nog met extra muzikanten samen. Dat zorgt er natuurlijk voor dat het nog mooier klinkt maar daarvoor moeten we wel echt repeteren. Arrangementen zijn dan nét wat anders en dat vergt extra aandacht. Plus dat je een andere focus hebt. Je krijgt er bijna een soort sprookjesachtig gevoel door. Die diversiteit van rock en klassieke klanken zorgt er wel voor dat we steeds moeten deliveren, het kan niet even makkelijk weg worden gespeeld en bijna elke fout hoor je. Of er ooit eens een akoestisch album komt? Wie weet wel!

Waar halen jullie je inspiratie eigenlijk uit en hoe wordt het een geheel? Mede vanwege die diversiteit.
Eigenlijk komt iedereen wel met zijn eigen inspiratie. We zijn zeer zeker allemaal heel verschillend maar dat maakt het alleen maar interessanter. De ene komt met riffs, de andere met een refrein of misschien wel met teksten. Na die inspiratie komt natuurlijk het uitwerken en je krijgt dan een groot pallet. We willen namelijk wel er altijd voor zorgen dat een album een verhaal heeft. Dus, dan komen de keuzes aan bod. Welke track heeft het sterkste verhaal of zorgt voor een spanningsboog. Zo wordt een album dus een geheel.

Last but not least. Nederland gaat lekker maar wat zijn jullie doelen?
Natuurlijk willen we graag meer in het buitenland spelen. Denk dan aan Duitsland en Frankrijk. Natuurlijk is het dan fijn dat we bij René zitten (Momentum Agency). Eerst dichtbij dus de aandacht op ons vestigen maar ook zou Spanje weer fijn zijn. Daar hebben we al eens gespeeld en dat beviel echt heel erg goed.
Een ander doel hebben we wel al behaald, grootser en meeslepender zijn. Maar een ander doel is ook nog zeker dat we kunnen leven van Navarone. Nu is het voornamelijk dan albums maken en dat is ook heel divers.
Wellicht komt er ooit nog eens een hit maar het gaat ons nu vooral om 1 ding: muziek maken en spelen. De basis ligt er en we blijven ook steeds zeer zeker groeien.

Vorig artikelKasabian – III Ray (The King)
Volgend artikelWHITE – One Night Stand Forever

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in