Na het optreden van Donnerwetter op Conincx Pop op zaterdag 2 juli sprak ik met de extroverte maar zeer interessante frontman Rocco Ostermann. Over het hoe en wat van Donnerwetter en alles wat ermee te maken heeft. Het is duidelijk dat hij leeft voor de muziek en praat er graag over. Heerlijk!
Foto’s: Jonny Ladeur.

Interview Donnerwetter

Jullie hebben net gespeeld, hoe voelde het?
Ja, dat was weer lekker. Ook wel een leuk toeval dat de zon dan net gaan schijnen tijdens Donnerwetter! Het was wel werken vandaag maar dat maakt mij niet veel uit. Ik zoek contact met mensen die in het publiek staan. Dat voelt heerlijk aan.
Maar het is niet erg dat het niet vol stond, we houden er van om te spelen. Er is op het podium ook genoeg ruimte om te improviseren. Dat kan alleen maar omdat onze band gewoon vol kwaliteit zit.

Is het te merken dat jullie meer bekendheid generen?
Uiteraard. Ik wil het niet alleen gooien op bekendheid maar ook op respect. We zijn een hard werkende band en dat zorgt er ook voor dat we nu meer kunnen gaan spelen. En zoals vandaag, als we vroeger op de dag spelen, dan is het misschien moeilijker maar ik zag op het podium genoeg mensen die enorm hebben genoten. Juist met díé mensen maak ik contact en die beleven daardoor Donnerwetter op een hele fijne manier.

Ja, dat harde werken is wel duidelijk geworden. Een wereldrecord meeste optredens in 24 uur, meedoen aan de Popronde, het maken van een nieuw album en daarbij Donnerwetter Day en de Donnerwetter krant….
Klopt ja, we waren eigenlijk wel kapot op een gegeven moment. We hebben een periode van een aantal maanden eigenlijk constant gewerkt aan alles. Maar als je dan ziet hoe alles samen komt geeft dat natuurlijk ook veel energie. Kijk naar Donnerwetter Day. Dat moet een terugkerend festijn worden. Het was natuurlijk ook de album release maar we willen ervoor zorgen dat de cultuur in de regio veel meer in de spotlights komt en dus ook alles samenbrengen. Zie het als een slag op het water: er ontstaan golven en er ontstaat meer en meer. Maar er moet iemand het initiatief nemen, dat doen wij dan.

9648 (Small)Hoe is de bandnaam eigenlijk ontstaan (duivels)?
Ja goed… Ik ben een Duitser he. Dus dat ontstond eigenlijk spontaan. Een soort kreet. Zie het als ‘een slag bij heldere hemel’ of een AHA Erlebnis. Hoe of wat weet ik niet meer precies maar het klopte!

In Sittard speelden jullie met Vedran Mircetic van De Staat op gitaar, hoe liggen die contacten?
Voor ons is Vedran natuurlijk geen onbekende! We hebben met meerdere mannen van De Staat meer contact. Arnhem/Nijmegen is niet heel ver. Het is eigenlijk ontstaan door onze jamband. Daarin speelt bijvoorbeeld ook Bob Hogenelst van Birth of Joy en dus Vedran. Die band heet The Hammer en dat is wel genieten. Gewoon spelen, elkaar aankijken en weten wat we bedoelen. Het vliegt ook van hot naar het. Én we spelen alleen maar live shows, gewoon omdat we dat leuk vinden om te doen.

Je hebt ook meegedaan, toevallig ook met Vedran, aan Sputnik 9. Lijkt ook daarop toch?
Ja, Sputnik 9 is wat dat betreft een mooi project. Lars (Spijkervet red.) heeft dat mooi in elkaar gezet. Maar, er zit wel wat meer druk op. Je gaat dan aan de slag en het moet toch binnen een bepaalde tijd klaar zijn. Toch heeft het wel iets weg van het jammen. En met Vedran is het makkelijk. We hoeven elkaar eigenlijk niets te vertellen omdat we weten wat we aan elkaar hebben en wat we kunnen. Dat is heel prettig.

Jullie invloeden lopen denk ik flink uitelkaar. Hoe wordt het één? Oftewel, hoe wordt het Donnerwetter?
Nou goed, ik ben een halve muziekencyclopedie en ik probeer zoveel mogelijk stijlen samen te voegen. Uiteindelijk komt dat samen en vormt het iets unieks. Je moet zorgen dat het een sausje wordt, een sausje vol Donnerwetter. Ik zie mijn brein ook wel als een schatkaart.
Maar het is ook gewoon spelen, kijken hoe het gaat en achteraf relativeren. Het kan bij ons best een mix zijn tussen Slayer en Johnny Cash, dat maakt niet uit!

Wat zijn jullie doelen nog richting de toekomst?
We willen graag naar België. Daar weet ik zeker dat we meer kunnen groeien. Het is wel een markt die ons ligt. Denk dat daar ook meer begrip is en dat mensen ons echt snappen. Ze kunnen alles goed ervaren.
Met onze DNA zit het gewoon goed. We hebben de rust en de overtuiging dat we een band zijn die blijven spelen. We hebben het ook druk naast het spelen, vergaderingen bijwonen en alles. Uiteindelijk gaat het natuurlijk wel erom dat we er live staan.

ULTIMATE Song?
Dat is natuurlijk een moeilijke vraag. Er zijn zoveel mooie nummers. Maar een mix tussen blues, soul & psychedelica. Muziek vanuit de ziel gemaakt. Daar is Zomby Woof van Frank Zappa een geweldig voorbeeld van, echt een sleutelnummer. Hoe verzin je het gewoon? Het is spannend van het begin tot het einde. Check het nummer hier.

Vorig artikelBazart – Chaos
Volgend artikelHONNE – Good Together

1 REACTIE

  1. Kende de muziek van Donnerwetter niet, maar dit nummer klonk best goed. Zou er meer van moeten horen om me een goed beeld van hen te kunnen vormen, kan niet direct zeggen waaraan het me doet denken. En de clip is apart !!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in