Mattanja Joy Bradley 007 (Mobile)
Donderdag 9 oktober sprak ik met Mattanja Joy Bradley in poppodium Volt, te Sittard. Ze speelde in het voorprogramma van Rowwen Hèze. Maar wie is Mattanja eigenlijk? Voor de lezers die haar niet kennen (wat sowieso al zonde zou zijn) vertel ik even in het kort waarvan ik haar ken…
Ze deed namelijk mee aan het eerste seizoen van De Beste Singer Songwriters Van Nederland (DBSSW) en daar viel ze al meteen op vanwege haar excentrieke stemgeluid. Daarbij was het natuurlijk geniaal dat haar hond, Opa, overal bij was. Dit bleek al altijd zo te gaan, voor hem niks nieuws maar voor het publiek natuurlijk een leuk extraatje! Na DBSSW nam ze haar eerste eigen CD op, ‘Wake Me Up’. Vooral het nummer ‘Beautiful Imperfections’ was het meest gedraaide op de radio! En “Hurricane” werd gebruikt voor de zomerpromo van HBO.NL. Vervolgens heeft ze meegedaan aan De Beste Zangers Van Nederland, een programma waar allerlei Nederlandse artiesten aan meededen.  Hierin geven deze artiesten hun collega’s liedjes, van zichzelf of van een andere artiest maakt niet uit, ze moeten een eigen draai eraan geven. Hiermee heeft Mattanja zich enorm op de kaart gezet en kreeg ze meer en meer bekendheid, terecht!
Naast solo te werken zit ze ook in een roots band genaamd Bradley’s Circus, hier speelt ze al 9 jaar in en bracht ze 4 albums mee uit, ze tourde met deze band drie keer door Amerika en ze werden ook genomineerd voor beste blues band van Nederland.

Terug naar het concert, ik steek het niet onder stoelen of banken, stiekem kwam ik voor haar naar Volt. Natuurlijk, Rowwen Hèze is top, maar Mattanja is ook super! Nadat ik donderdagmiddag haar even via Facebook had gezegd dat ik een CD’tje wilde laten signeren kwamen we leuk in gesprek en ziezo, een interview geschiedde!

Laat ik maar beginnen met: Ik ben al fan van je sinds het begin van DBSSW.. Wat ben je toch goed!
Oh echt? Wat leuk om te horen zeg. Dat maakt me wel trots!
Vorig jaar speelde je in de tent van het Rosa Festival hier in Sittard en toen heb ik je door de hele tent gezocht en niet gevonden, maar nu gelukkig wel!
Haha, sorry! Was ik al weg..? Nee? Dan was ik waarschijnlijk aan het zwerven door de tent en toen weg…

Mattanja Joy Bradley 010 (Mobile)Terug naar nu… Hoe is de samenwerking met Rowwen Hèze eigenlijk tot stand gekomen, door Jack? Omdat jullie samen zaten in De Beste Zangers Van Nederland?
Nou, dat nog niet meteen als ik eerlijk ben. Ik kende Jack nog helemaal niet en de muziek van Rowwen Hèze was niet meteen echt mijn muziek. Maar tijdens de opnames van het programma merkte ik wel hoe tof Jack is. Heel puur, eigen, open en hij is supergoed! Dus was het wel zo dat we meer met elkaar deden optrekken en ik kwam er zodoende ook achter dat we wel heel erg veel raakvlakken hadden, qua muziek.
Maar, dan zou ik zeggen.. 1 + 1 = 2.. Maar toch niet?
Niet gelijk nee, maar we hielden wel contact na het programma en het werd al vrij snel duidelijk dat we wel iets samen wilden gaan doen. Ik heb toen een beetje in de stijl van het programma hun liedje “Treurig Liedje” vertaald en opgestuurd, nu heet het dus “Sad Song”. Ze vonden het gelijk prachtig! Vervolgens werd ik gevraagd om het voorprogramma te verzorgen tijdens hun clubtour waar we ook gelijk het liedje voor het eerst samen tijdens mijn set ten gehore brachten. Tijdens de clubtour zijn we de studio ingedoken met strijkers en al en zo werd onze samenwerking bekroond met een bijzondere Limburgs- en Engelstalige song.  Iets waar ik altijd met een warm gevoel en veel vreugde aan terug zal denken.
Hoe zit het eigenlijk met je eigen carrière? In de zin van: Al plannen voor een tweede CD?
Ja! Ik ga iets heel erg leuks doen. In januari 2015 ga ik op reis naar Amerika. Ik verscheep mijn camper met ingebouwde mini studio en ga tijdens de reis mijn nieuwe album schrijven en opnemen. We gaan heel Amerika rond! Ook het spelen met straatmuzikanten en artiesten die we gaan opzoeken kijk ik naar uit. Zo laten we straks iedereen wat inspelen op het album en meewerken aan de maandelijkse cover van een American Traditional song. Het wordt een beetje leven als een hippy/gypsy maar wel waar waarschijnlijk heel veel energie en passie uit komt. Alles is straks ook te volgen via mijn website waar je via een kaart kunt zien waar ik ben en alle avonturen kunt teruglezen en zien. Ik zal regelmatig video’s en foto’s posten. Via de nieuwsbrief hou ik mijn fans ook maandelijks op de hoogte met een samenvatting van die maand. Eenmaal terug in Nederland, zal de plaat worden afgewerkt en uitgebracht. Het liefst zou ik dan de theaters ingaan en mensen meenemen op reis door middel van verhalen, muziek en beelden. Want alles wordt ook gefilmd!
Mattanja Joy Bradley 003 (Mobile)Is zo’n ”project” niet te risicovol of te uitdagend?
Misschien wel, misschien niet. Het is natuurlijk een enorme uitdaging, laat ik dat voorop stellen. Maar dit is een bewuste keuze voor mezelf. Niet per se voor die tweede plaat maar meer hierdoor zorgen dat mijn eigen passie helemaal op #1 komt. Het is hopelijk heel erg veel ontdekken over muziek maar ook mezelf weer een beetje ontdekken.
Is dat dan niet confronterend of dat het je bang maakt?
Nouja, misschien inderdaad risicovol maar dat maakt niet zoveel uit. Ik wil zorgen dat die energie opbloeit en nieuwe dingen zien. Zo iets leuks, moois, unieks maken! Het is zoals ik eerder al zei, een bewuste keus voor mezelf en ik ga zorgen dat het een succes wordt!
En Opa gaat natuurlijk mee?
Jaaaaa, niks zonder Opa he, dat is toch wel een pré!

Mattanja Joy Bradley 011 (Mobile)
Het leuke aan dit interview was dat Mattanja dit nog allemaal niet officieel naar buiten gebracht heeft! Desondanks ben ik trots erop en vond ik het mega gezellig om even met haar te babbelen! Daarnaast ben ik uiteraard enorm benieuwd naar het resultaat.
Heb je nog de gelegenheid om haar ergens te aanschouwen, dan aarzel niet en ga! Daarna zijn we haar een jaar kwijt…. ZONDE!

Hier ook nog het nummer waar Mattanja het over had: Rowwen Hèze & Mattanja Joy Bradley – Treurig Liedje/Sad Song.
Het is opgenomen in poppodium Volt, waar ik dus met Mattanja gesproken heb!

(Foto’s zijn gemaakt door Pascal Lemlijn)

Vorig artikelPopronde 2014, Sittard.
Volgend artikelSouthern – Cool Kid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in