BirthOfJoy (2) (Mobile)

Interview met Birth Of Joy in de Nieuwe Nor, Heerlen. Vrijdag 5 december 2014.

Een klein half uur na hun optreden zitten de mannen rustig boven nog na te praten over vanalles en nog wat. Ook de twee heren van het voorprogramma, Heymoonshaker, zitten er bij (ga die gasten checken, geniaal). Na even gewoon te hebben gebabbeld ga ik rustig over naar het interview. Zanger/gitarist Kevin Stunneberg en drummer Bob Hogenelst zitten er relaxt bij, later schuift ook toetsenist  Gertjan Gutman aan.

Kevin zit met zijn voet in het gips naar eigen zeggen: lompigheid…

Ik moet het toch vragen: Je voet zit in het gips en toch spelen jullie gewoon, hoe zit dat?

Afzeggen was gewoonweg geen optie. Dan zouden er zeker 40 shows moeten worden afgelast en dat is erg veel voor ons. We duperen dan de fans/muziekliefhebbers maar ik dupeer dan ook in feite mijn bandleden/vrienden en alles eromheen alleen door mijn eigen lompigheid!

Is er persoonlijk een verschil merkbaar tussen NU en ‘geen’ gips?

Jaaaa, enorm.. Pfff! Dit is echt totaal anders. Het energielevel is wel hoog want ik kan gewoon zingen en gitaar spelen maar ik zit op een instrumentkoffer. Ik mis het lopen, dansen, springen. Als ik dat zou kunnen zou dat natuurlijk een intensievere show zijn maar nu is het helaas op deze manier. Ik probeer al soms wat stukjes te staan, dat voelt toch fijner aan. Het komt wel weer.

Zoals jij net al zei Kevin, als je shows cancelled zijn er dat gelijk heel veel, jullie touren je al twee jaar helemaal suf. Maar Bob, waar komt die energie toch elke keer vandaan?

Dat is gewoonweg passie. Het is ook meestal aannemen wat we kunnen.
Of er ontstaat een sneeuwbaleffect. Het spelen op grotere festivals zoals Pinkpop en Lowlands levert ons meer naamsbekendheid op. Daardoor komen we op kleinere festivals terecht en zoals nu hebben we een tour door Nederland.

Birth Of Joy Nieuwe Nor (3) (Mobile)

Jullie treden veel op in Frankrijk, hoe is dat ontstaan?

Dat zal zo’n twee jaar geleden zijn ontstaan. We speelden toen op Festival Trans Musicales in Bretagne. We speelden daar in een tent van ongeveer 3000 man, dat hadden we nog nooit meegemaakt! Vanaf moment één was het gewoon raak! Iedereen ging los en er ontstond iets magisch. We komen er daardoor ook heel erg graag terug.
Het is sowieso vaak in het buitenland anders. Het lijkt wel alsof ze daar meer gepassioneerd zijn dan hier in Nederland. In Nederland is het vaak afwachten en met de armen over elkaar staan. Dat zit waarschijnlijk in de cultuur van ons. Pas na veel bier en veel muziek horen, wordt men enthousiast en gaat het los. Toch jammer soms.

In Frankrijk gaan jullie toch ook een live DVD opnemen?

Nee, dat wordt een CD/LP! De opnames worden verdeeld over twee avonden en dan één album. Wel worden er uiteraard wat opnames gebruikt voor later of voor eventueel een clip op te nemen.

Jullie hebben door al die shows ook een nominatie gekregen voor: Newcomer Of The Year @ European Festivals. Hoe voelt dat aan?

Jaaa te gek!! Dat is zo’n enorme eer. We zijn blij dat al die trips naar het buitenland dit heeft oplevert.
We zijn namelijk genomineerd voor en door Nederland! Dat houdt in dat we de meest geboekte Nederlandse act zijn in het buitenland. Oké, we staan in een lijstje tussen onder meer Stromae, George Ezra en Royal Blood.. Maar we staan er toch!!

Jullie hebben op Pinkpop gestaan dit jaar, hoe was dat?

Jaa, dat was wel dik hoor. Een grote show, het was druk en warm. Een hele mooie ervaring.
Maar gelukkig hebben onder tussen meerdere grote shows gehad in Nederland zoals Lowlands, Paaspop, twee shows met bevrijdingsfestival. Dus ook dat wordt steeds meer, dat voelt goed.

Birth Of Joy Nieuwe Nor (1) (Mobile)

Kan je spreken van een échte doorbraak? Na jullie laatste CD Prisoner en de show op Pinkpop?

Wij geloven niet in een echte doorbraak… Maar wat is überhaupt een doorbraak? Een grote hit? Bekendheid zoals Marco Borsato heeft of de grootte van RTL Boulevard? Wat wij in feite willen is het genereren van meer bekendheid in de muziekwereld, van muziekliefhebbers. Zo de muziek en passie van ons laten spreken.

Welke doelen hebben jullie nog als band zijnde?

We willen groeien als band, we boeken steeds meer progressie. Het krijgen van meer bereik bij mensen, dus dat we kunnen blijven doorgaan met wat we graag doen: optreden en muziek maken. Daarbij klimmen we liever gestaag omhoog dan dat we één mega grote hit scoren en daarna eigenlijk ‘niks’ meer presteren waardoor het bereik alleen maar minder wordt.
Lang blijven spelen en blijven genieten.

Birth Of Joy Nieuwe Nor (2) (Mobile)

Waar komt jullie inspiratie voor Birth Of Joy vandaan? Iets aparts.. Onlogisch? Of is het voor de hand liggend?

Dat is gewoon heel breed en voor ons alle drie heel anders. We hebben onze eigen inspiratie en gedachtegangen. Wat wel zo is dat we gewoonweg van de 60’s/70’s houden en dan luisterend naar Deep Purple, Led Zeppelin.. Dat is ook de muziek die ons samen heeft gebracht. Nu kan het verschillen per maand!
Om toch even wat dieper erop in te gaan:
– Kevin: Meer de industriël sound, elektronische beats.
– Bob: Afrikaanse klanken, logisch als drummer zijnde.
– Gertjan: Meer een jazzy sound, kan altijd goed met een orgel.

Heren, bedankt. Ik heb het naar mijn zin gehad. Het concert was geniaal en het interview vond ik interessant! Succes met alles en blijf doen waar jullie goed in zijn: knallen!

Vorig artikelJames Bay – Hold Back The River
Volgend artikelAlain Clark

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in