Flying Horseman (3) (Mobile)
Vrijdag 6 maart stond Flying Horseman in Poppodium Volt te Sittard. Na afloop had ik de mogelijkheid om te praten met de frontman van de band, Bert Dockx. Nadat hij even met de bezoekers gepraat had bij de merchandise, kon ik backstage gaan met deze sympathieke man uit Antwerpen.

Vorig jaar heb ik jullie gezien in Maastricht, in De Muziekgieterij. Is er veel gebeurd in dat jaar?
Nee, eigenlijk niet zo. Na Maastricht is het juist wat rustiger geweest! Zeker kijkende naar Flying Horseman, daar is niet veel bijzonders gebeurd. Meer zijn we als groep afzonderlijk van elkaar bezig geweest met andere projecten. Als ik naar mezelf kijk heb ik nog Dans Dans (een trio waarbij alleen maar instrumentale muziek gespeeld wordt) en Strand (een soloproject: een akoestische gitaar en Nederlandstalig zingen). Daarnaast is er een project van de zusjes (Loesje en Martha Maieu red.) genaamd Blackie & The Oohoos. Hier spelen ook Alfredo en Milan in (drummer en gitarist red.).

En dan de komende tijd weer meer focus op Flying Horseman?
Ja, dat wel. We zijn nu al volop bezig met een nieuw album. Dat zal ons vierde album worden. We gaan het in juni opnemen en willen het in oktober/november uitbrengen. Het is wel jammer dat we vandaag nog niks nieuws hebben kunnen laten horen, maar dat gaat zeker weten goed komen.

Hoe start je het bedenken van nummers ofwel een nieuwe plaat? Jij alleen of wel samenspraak?
Nou, ik ben eigenlijk volledig begonnen vanuit mezelf. Ik had alles al helemaal uitgewerkt en hoefde de band eigenlijk maar weinig te doen. Nu, drie platen later, is het allemaal een geheel geworden. We hebben allemaal meer vertrouwen in elkaar en daaruit ontstaat meer samenwerking en zodoende ook samenspraak. Het is eigenlijk een heel organisch proces: van alleen naar zes man, het is totaal geen solo band meer.

Zijn er speciale invloeden die ervoor zorgen dat er nieuwe muziek ontstaat?
Ja, eigenlijk was Dans Dans al voor Flying Horseman ontstaan. Het louter spelen van instrumentale muziek heeft ervoor gezorgd dat ik ook later pas begonnen met zingen. Het was in het begin best lastig afstemmen maar ondertussen is dit routine en heb ik vertrouwen hierin.
Daarbij geeft me dat instrumentale werk ook nog andere ingangen zoals theater. Het maken of arrangeren van muziek tijdens voorstellingen. Niet dat dit vaak is, maar om het half jaar ongeveer heb ik wel zo’n uitdaging. Ik moet bijvoorbeeld de volgende keer naar Groningen!
Dit allemaal geeft mij, maar ook iedereen uit de band alleen maar energie!

In de muziek van Flying Horseman is de ritmesectie heel duidelijk aanwezig en erg van belang. Hoe is de verhouding tussen tekst en ritme?
We beginnen eigenlijk apart van elkaar. Dus tekst en ritme hebben eigenlijk in eerste instantie niet dezelfde bron. Natuurlijk klopt het dat de drums erg belangrijk zijn net als Afrikaanse muziek, beide componenten zijn van belang. Alfredo is een apart karakter en zijn spontaniteit en enorm belangrijk voor ons als band. Vaak krijg ik een gevoel of gedachte, werk ik dit al een beetje uit en samen met de gehele band komen we tot een nummer. We hebben totaal geen kader!!! Dat is het laatste wat we willen: een moetje. De tekst is trouwens wel een eigen proces en maar dat staat eigenlijk los van de muziek.

Ik weet nog vorig jaar dat je zei dat jullie maar 4 boekingen hadden voor het festivalseizoen, hoe zit dat dit jaar?
Flying Horseman (2) (Mobile)Nou, eigenlijk hebben we weer weinig boekingen. Wellicht is dat dit jaar niet zo heel erg omdat we ook bezig zijn met dat nieuwe album maar leuk is anders. Het aparte is: in Vlaanderen spelen we wel veel in het clubcircuit maar we hebben eigenlijk niet of nauwelijks airplay op de radio. Maar we krijgen wel veel erkenning. Zeker recensies over de platen zijn altijd lovend.
Is dit niet frustrerend?
Natuurlijk is dit in het begin frustrerend en vervelend. Maar och, er is nu bezinking. We hebben geen carrièreplan ofzo. We doen wat we leuk vinden en dat is spelen en mensen inspireren.
Er is ook geen must om een hit te maken. Zoals ik zei, meer de drang om passie over te brengen. Dus die hit als underground band hoeft niet per se. Misschien wel liever niet, maar als het gebeurd dan gebeurd het!
Als ik heel eerlijk ben: het is teveel economisch gericht, het brengt geld op maar het gaat me meer om de passie en de bron van de muziek. Dát is belangrijker.

Hoe gaat het nieuwe album klinken? Veranderingen?
Het vierde album, eigenlijk het vijfde want het allereerste album hebben ongeveer 200 mensen in hun bezit, zal nog altijd de stijl blijven hoe Flying Horseman in elkaar zit. Desondanks zal de percussie en Afrikaanse invloeden wellicht wat belangrijker worden. Maar we zullen alle zes onze ‘specialiteiten’ weer hartstikke gaan benutten en proberen te evolueren. Spontaniteit is van belang en zoals gezegd, geen kader.

Hebben jullie doelen gesteld voor dit album? Bijvoorbeeld meer naar Nederland?
Nouja, wellicht is het inderdaad mogelijk om met deze plaat meer doorgang te vinden naar Nederland. Dat is weldegelijk een plan. Meer bekendheid opbouwen en dus meer focus. Wellicht later ook naar andere landen, wie weet!

Bedankt en enorm veel succes met het maken van een nieuw album. Ik ben erg benieuwd en kijk er nu al naar uit! Nu maar hopen dat er toch meer aandacht voor komt!!!

Vorig artikelFlying Horseman
Volgend artikelLunchMoney Lewis – Bills

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in