Na de show nam Alain Clark genoeg tijd om te babbelen met de fans en om met ze op de foto te gaan. Remko Kühne stond een paar meter verderop rustig te praten met familie en met een paar geïnteresseerden/enthousiastelingen van zijn muziek.
Na het wachten liepen we naar de kleedkamer en kon ik aan de slag!

DSC_0979 (Mobile)

     Alain, waarom heb je de keus gemaakt voor een theatertour??
Ik was toe aan dit podium. Het is echt een plek waar ik over mezelf kan vertellen en hoe alles ontstaan is. In het theater heb je verder geen urgentie, je hebt niet de must om iets per se te moeten. Ik ga zitten en doe mijn ding. Je geeft heel erg veel gevoel mee, dat vind ik erg belangrijk.
Ik durf me nu bloot te geven, dat moet ook wel.

     Er zitten grote verschillen tussen een theatertour en een ‘normaal’ concert, noem eens iets?
DSC_0963 (Mobile)
Ik maar ook het publiek zit!! Dat geeft echt enorm veel ontspanning. Je hebt meer focus maar er is ook ruimte om te lachen. In het theater moet je altijd eerlijk zijn maar je moet niet bang zijn om fouten te maken. Zoals vandaag, ik ‘vergat’ de tekst, tot twee keer toe! Tijdens een concert of bij een festival kan ik niet stoppen, vragen aan de geluidsman wat mijn regel is en even erom lachen. Dat is wel ook de charme om op dit podium te staan.

     Heb/had je dit nodig om hierna weer te knallen op het grote podium?
Nee, dat denk ik niet. Wat ik nu doe is echt heel leuk en voel me enorm thuis op het podium maar dat geldt ook voor alle andere optredens! Natuurlijk kan ik tijdens de andere optredens met de volledige band grooven, dat geeft altijd wel iets extra’s. Maar nu is het voor het publiek luisteren en ervaren, en dat gevoel ik weer terug door de fijne reacties op mijn verhaal.

     Remko, Alain: Hoe is jullie samenwerking eigenlijk ontstaan?
Alain: De broer van Remko, Basil, kwam bij mij spelen en hij zei: Ik weet nog wel een goede toetsenist. Ik dacht, jaaaa dat zal wel. Dat wordt altijd wel gezegd. Maar eigenlijk van het eerste moment klopte het.
Remko: Klopt inderdaad. Muzikaal en persoonlijk is er een klik! En zie nu: we zijn zeven jaar verder en we spelen nog steeds samen en ontwikkelen ons nog steeds.

     Waar ligt jullie kracht?
Alain: We geven elkaar enorm veel ruimte, we voelen elkaar ook goed aan. Dat is eigenlijk al vanaf het begin zo geweest.
Remko: Wat ik ook speel, Alain hoort er iets in of er komt iets geniaals uit. We vullen elkaar aan.

     Elkaars sterke punt dan?
Alain: Als Remko speelt dan zit daar altijd iets achter.. Denk aan timing, gevoel, interpretatie. Daarbij blijft het idee wat opkomt, bij hem of bij mij, altijd levend. Het vervaagt niet en valt al helemaal niet dood! Dat is heel fijn om mee te werken.
Remko (Mobile)Remko: Alain is super creatief, hij weet ook wanneer hij mij of iemand anders ruimte moet geven in het creatieve proces of juist wanneer hij erbij kan komen. Het past altijd precies!

    Remko: je speelt ook bij Milow, wat is het verschil tussen deze twee?
Dat is eigenlijk wel een verschil maar ook weer niet gigantisch groot!
Bij Milow hoef ik praktisch maar weinig te doen omdat Jonathan (Milow himself) alles zelf doet. Ik schik me hier volledig in maar krijg wel ruimte om mijn eigen ding te doen.
Dit is natuurlijk anders als ik dit vergelijk met de samenwerking met Alain. De stijl is heel anders en ik speel nu dus al zeven jaar met hem samen. Daarbij kan ik zeggen dat Alain en ik gewoonweg vrienden zijn. We werken veel samen en ik kan me goed ontwikkelen.
Toch is het zo dat ze me beiden willen om wie IK ben: als muzikant zijnde maar ook als mens zijnde word ik hier heel erg blij van.

     Heren, wat zijn jullie doelen in de toekomst?
Alain: Ik wil me sowieso nog meer ontwikkelen als liedjesschrijver. Het niveau wil ik omhoog halen. Ik sta ervoor open om ook met mensen te werken die totaal niet bij mijn eigen genre of stijl passen. Als het maar steeds is met mensen die me inspireren. Of iets dat ervoor zorgt dat prikkelt. Het heeft geen zin om met iemand te werken die dicht bij je staat en gewoon merkt dat het niet opschiet. Dan liever iets  out of the box en meteen een sprong in het diepe maken en dat dat werkt!
Remko: Eigenlijk wel gelijkenissen met Alain, ik wil mezelf ook blijven ontwikkelen. Inspiratie blijven opdoen door ook veel te blijven spelen. Doen wat ik zelf wil, daardoor blijft alles ook interessant. Het moet allemaal niet gaan vervelen. Het is meer in beweging blijven in de zin van: spelen, muziek schrijven en plezier hebben. Als dat minder wordt is het ook lastig om te groeien, maar die kennis heb ik en weet wat ik moet doen om dit te voorkomen.

     Wat zijn jullie inspiratiebronnen?
Alain: Jaaa, dat is toch wel hiphop. Niet bepaald een artiest maar meer alles eromheen. De beats, de cultuur, de attitude en de sound die altijd uit het hart komt…
Weet je wat het is: hiphop is als een bron, een bron gaat nooit op. Je kan altijd iets nieuws eruit halen of iets nieuws verzinnen. Hiphop is gewoon iets prachtigs en het geeft me ook elke keer veel energie en plezier.

     Nou, dan wordt het weer tijd om een nummer te gaan maken met Pete Philly! (heeft al twee nummers samen gemaakt, Let It Go & Generation Love Revival)
Dan zal ik je wat sterkers vertellen, daar zijn we al mee bezig! Pete is nu werkende aan een mooi project, LOVE 360. En we hadden al eerder eigenlijk gezegd dat we een soort drieluik zouden maken, dus met andere woorden, er komt een nummer aan!
(JAAA MENSEN, EEN NIEUWTJE!!)

DSC_0978 (Mobile)     Remko, jouw inspiratie??
Poeh, dat is écht lastig hoor. Ik zou niet gelijk iets kunnen aangeven. Waarschijnlijk is het allemaal begonnen met jazz. Daarna Braziliaanse en Cubaanse invloeden. Ook heb ik een uitstap gemaakt naar hiphop, soul & latin. Vervolgens heb ik ook weer een klassieke invloed gehad door Sabien (Canton, vrouw van Remko, harpiste red.).
Dit allemaal maakt me tot wie ik nu ben, het is heel praktisch en fijn om dat allemaal mee te nemen als ik weer ga schrijven of als extra ontwikkeling mocht ik eens vastzitten!

Zoals te lezen valt, Alain Clark en Remko Kühne hebben naast hun eigen ontwikkeling en gedachtegangen enorm veel aan elkaar. Ze versterken elkaar en weten wat ze aan elkaar hebben. Onder andere daardoor ontstaan zulke mooie nummers.
Mocht je in de mogelijkheid zijn om nog naar een theatershow te gaan, doen! Verder is het afwachten op het nieuwe nummer met Alain Clark & Pete Philly samen en wat Remko nog gaat ontwikkelen met Alain samen. Veel muzikale mogelijkheden voor komende tijd! Ikzelf, maar denk ook de liefhebbers/fans wachten af !!!
Bedankt!

Vorig artikelAlain Clark
Volgend artikelAndy Burrows & Tom Smith – Watch Me Fall Again

3 REACTIES

  1. Tof interview, Camiel!!
    Leuk om achtergrondinformatie te lezen over deze topartiesten en wat mij betreft: zeker een aanrader voor wie nog niet geweest is, om nog naar de theatershow te gaan!!

  2. zeer de moeite waard, om te horen / lezen op welke wijze hun muziek is ontstaan, zich ontwikkeld heeft en wat hun inspiratiebronnen zijn.
    En ik denk inderdaad dat zo’n show een heel andere kijk geeft op de persoon dan tijdens een concert: hij geeft zich meer bloot !!
    Super !!

    • Alain Clark en remco ken ik al zo lang sinds ze met elkaar muziek spelen dat is ongeveer 11 jaar. Wat ik zo leuk vind van dit interview is dat ik de herinneringen ervan krijg van al die tijden die ze samen muziekzaal beleven. Ik heb ze altijd willen volgen en doe ik nog steeds. Alain Clark remco en de rest van zijn band zijn altijd muziekzaal gericht en dat deel ik met hun en onderling met zijn band

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in