Woensdag 17 mei was een belangrijke dag voor Luka van de Poel. Hij had samen met twee klasgenoten een evenement georganiseerd ten behoeve van hun afstuderen. Voorafgaand van deze memorabele avond sprak ik hem, rustig op een bootje op de grachten in Amsterdam. Zo krijgt iedereen meer een inkijk in zijn afstudeerproject, de oorsprong hiervan en wat we wellicht nog verder kunnen verwachten! Veel leesplezier.

Je studeert af, wat heb je precies gedaan?
Ik studeer drums aan het conservatorium van Amsterdam. Op deze afstudeeravond laat ik zien wat ik de afgelopen jaren heb geleerd op het Conservatorium. Met DeWolff spelen we natuurlijk al 10 jaar, dus dat zit wel gebakken. Maar met mijn nieuwe zijproject Akula Rhythm Band laat ik een heel ander stukje van mezelf zien, namelijk mijn liefde voor afrobeat. Ik ben mij hierin enorm gaan verdiepen. Het is ongelofelijk om te beseffen hoeveel muziek er gemaakt is op deze aarde en de zoektocht naar de gaafste en mooiste afrobeat songs is eindeloos!

Je organiseert nu samen met klasgenoten Eva (Wijnbergen) en Thijs (Elzinga) een afstudeerconcert in de Melkweg. Waren er meer mogelijkheden?
Het was al vrij snel duidelijk dat we een goed ‘team’ waren. De muziek op deze avond is heel divers, van dromerige synthpop (San Dollar), tot snoeiharde rechttoe rechtaan garagerock (Breaking Levees, Typical Tongues), DeWolff en Akula Rhythm Band passen daar perfect tussen. De rode draad van deze avond is goede muziek!
Het was overigens wel meer dan alleen een concert organiseren. Ook de gehele productie, het ‘uitbrengen’ van een plaat en natuurlijk het vormen van een band hoort erbij! Het is echt een totaalpakket. Je laat zien wat je in je mars hebt.

Hoe ben je dan specifiek tot die afrobeat gekomen?
Nou, eigenlijk is het begonnen in Music Machine (platenzaak in Sittard). Daar kocht ik de verzamelaar ‘Nigeria Special’ op vinyl. Alleen eigenlijk al vanwege de hoes! De muziek greep me meteen. Ik hoorde keiharde, rauwe funk met veel percussie, fuzzgitaren en orgeltjes. En dan die traditionele Afrikaanse vocalen. Magisch! Ik was meteen verkocht, en ben helemaal in de 70s West-Afrikaanse muziek gedoken.
Ik vind het ook hilarisch dat die Afrikaanse muzikanten James Brown probeerden te imiteren, vervolgens gingen ze dat aanvullen met traditionele Afrikaanse elementen. Zo ontstond er een nieuw genre, en vandaag de dag proberen we hun weer te imiteren. Een kopie van een kopie van een kopie, haha!
Hoelang dat geleden was? Ik denk zo’n 5 of 6 jaar geleden.

En dus door die afrobeat, is Akula Rhythm Band ontstaan. Vertel daar eens over!
Ja, ik wilde heel graag iets doen met die afrobeat, dat bleef mij trekken. Ik kon het natuurlijk niet helemaal kwijt in DeWolff, dus ben ik in mijn eentje allerlei demo’s gaan maken. Ik speelde alles zelf, drums, gitaar, bas, orgel en percussie. Ik geloof dat ik zo’n 10 demo’s heb gemaakt. Het afstuderen was overigens een goede stok achter de deur om die demo’s verder te ontwikkelen en een band te zoeken.
Dat laatste was eigenlijk nog best gemakkelijk. Ik belde wat vrienden en zodoende was Akula Rhythm Band ontstaan. Ik heb naast mij op het podium: Joep Bollinger op basgitaar (Faut Haut), Thijs Elzinga op gitaar (Breaking Levees), Niek Cival op gitaar (The Grand East) en Marnix Wilmink op percussie (45Acid Babies). Het vinden van een zanger was wel de meest moeilijke opgave. Uiteindelijk stuitte ik op Théo François, een jonge soulzanger uit Frankrijk.

Maar over Théo gesproken, hij is er vandaag niet?
Nee, helaas niet. Hij kon er vandaag niet bij zijn, wat heel erg jammer is. Gelukkig hebben we last-minute kunnen repeteren met een vervangende zanger, Mame Balla Diouf uit Senegal. Hij reageerde heel erg enthousiast op een Facebook oproep. In Senegal is hij een superster!
Een zanger vind ik erg belangrijk voor deze band, voor mij, voor de muziek. We hebben een frontman nodig die het publiek kan opzwepen. Een instrumentale afrobeat band is ook zo suf!

Wat verwacht je van vandaag?
Ik ben met vlagen erg gespannen, we worden namelijk beoordeeld door een commissie van leraren, waaronder René van Barneveld (Urban Dance Squad), Jack Pisters (hoofd van de opleiding), Nico Brandsen en Eric Hoeke (zoon van..). Op het einde van de avond krijgen we dan een cijfer. Nu ben ik wel even ontspannen, nu we zo relaxed hier op een bootje zitten. Die zenuwen waren er zeker gisteren, omdat ik toen nog in mijn maag zat met Théo die niet meer kon komen. Naast al die spanning verheug ik me ook erg! Zeker ook omdat ik dadelijk met DeWolff gewoon lekker kan knallen. Het is nu wachten tot het losbarst en dan spelen!

Heeft Akula een langer bestaansrecht of wordt het maar kort en krachtig?
Mijn broer Pablo heeft ook een zijproject gehad, Catawba River Fox. Dat heeft het nog best lang volgehouden. Dat is nu wel op een laag pitje maar hoe dat voor Akula gaat uitzien… Nog geen idee. Ik blijf hoe dan ook wel nummers maken, mijn ideeën uitwerken. Maar uiteindelijk hangt het allemaal af van de drukte met DeWolff. Maar als er ruimte is, dan zou ik heel erg graag spelen met Akula! Uiteindelijk hangt alles wel af of ik de band steeds bij elkaar krijg… Iedereen is zo druk!

Je hebt nu een CD’tje, wat hoort bij je afstuderen, maar komt er meer?
Jazeker! Er zal ook een album komen. Dat zal waarschijnlijk in het najaar zijn. Ik wil gewoon lekker alles in eigen hand houden. Het zal worden uitgebracht op Electrosaurus Records, het label dat we met DeWolff hebben opgezet. Alleen op vinyl dus! Ik wil er 8 nummers opzetten, maar welke precies… Afwachten!

Vorig artikelFoo Fighters – Run
Volgend artikelLiam Gallagher – Wall Of Glass

2 REACTIES

  1. Wat een leuk interview. Ik had geen idee wat er allemaal bij kwam kijken met dat afstudereren op een conservatorium.geweldig wat jullie allemaal in jullie mars hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in