Waarschijnlijk is 2016 wel een van de meest intense jaren geweest als je kijkt naar muzikanten die zijn overleden. Gelukkig hebben we de muziek nog! Daarom ook een ‘Ode Aan De Doden’. Natuurlijk zijn ze weg maar niet uit ons geheugen verwijderd.

Sharon Jones.
Deze soulzangeres is natuurlijk bekend van haar Sharon Jones & The Dap-Kings. Met dat gezelschap was het een groot feest. Funk & Soul alsof er werd geleefd in de jaren 60/70. Pas op latere leeftijd is Sharon Jones pas doorgebroken. In 2001 kwam ze in beeld bij het grote publiek.
Ze is op 18 november dit jaar overleden aan alvleesklierkanker na een strijd van een aantal jaren maar waar ze wel in die periode is doorgegaan met optreden.
Sharon Jones & the Dap-Kings – Stranger To My Happiness.

Leonard Cohen.
Leonard Cohen is een Canadese zanger en stond bekend bij het grote publiek om zijn pure nummers (met melancholische stem) waar een bepaalde thematiek in zat zoals spiritualiteit maar ook seksualiteit. In eerste instantie was hij nog geen ‘grote’ artiest. Dit kwam wel nadat Nick Cave en The Sisters Of Mercy hem prezen.
Hij is gevallen en vervolgens in zijn slaap overleden. Dit was op 7 november. Het werd pas bekend gemaakt nadat ze Leonard al hadden begraven.
Leonard Cohen – Suzanne.

John Berry.
Dat de Beastie Boys werelds zijn is bekend en dat komt onder andere door deze grondlegger: John Berry. Deze hiphop groep was in eerste instantie meer een punk band. Hij speelde nog mee op het eerste album ‘PollyWog Stew’ maar verliet de band daarna omdat ze koers veranderde. Ook mede oprichter Adam Yauch is al heen gegaan, op 47 jarige leeftijd.
John haalde ternauwernood de 52 en overleed op 19 mei van dit jaar aan dementie.
Beastie Boys – Pollywog Stew.

Prince.
Wat moeten we nog vertellen over Prince wat we niet weten over hem? Deze kleine grote muziekheld heet officieel Prince Rogers Nelson. Hij kon alles. Muzikaal gezien maar hij ook zeer zeker extravagant, flamboyant en eigengereid. Hij heeft verschillende fases gehad in zijn veel bewogen carrière. Zoals gezegd eigengereid en zeker over alles zelf beslissend. Maar een muzikant die we zeker weten nog lang zullen herinneren.
Prince is op 21 april overleden aan een overdosis fentanyl, dat is een zeer zware pijnstiller.
Prince – Purple Rain.

Maurice White.
Pure disco en soul. Dát is waar Earth Wind & Fire voor stond en in die band was Maurice White de zanger en oprichter. 1974 was hun doorbraak en vanaf toen ging het echt los. Nummers zoals ‘September’ en ‘Boogie Wonderland’ waren de paradepaardjes van EWF. Daarna veranderde zeer zeker veel op allerlei vlakken. Er kwam uiteindelijk nooit meer zo’n joekel van hit aan maar desondanks bleef de disco leven!
Maurice White leed aan Parkinson en heeft de strijd op 4 februari moeten opgeven.
Earth, Wind & Fire – Boogie Wonderland.

Paul Kantner.
Paul Kantner is bekend van de Amerikaanse psychedelische rockband Jefferson Airplane. In de jaren ’60 had de band meteen succes. Het tweede album ‘Surrealistic Pillow’ zorgde voor internationaal succes. De kans is groot dat de single ‘Somebody To Love’ bekend is, maar dan ook in varianten. In de jaren ’70 viel de band langzaam uiteen en gingen Kantner en Slick uiteindelijk verder onder de naam Jefferson Starship.
Op 28 januari was het eind daar voor Paul Kantnet, hij kreeg een hartaanval.
Jefferson Airplane – Somebody To Love.

Glenn Frey.
De kans is aannemelijk dat je niet in eerste instantie weet wie Glenn Frey is. Glenn is mede oprichter en auteur van de Eagles. Dan gaat waarschijnlijk wél een belletje rinkelen. Deze band is natuurlijk bekend van ‘Hotel California’ maar ook van ‘Take It Easy’ en ‘Desperado’. Ook als solo artiest heeft hij zeker zijn sporen verdient, dit was nadat de band in 1980 uit elkaar ging.
Door complicaties van reumatoïde artritis, een acute dikkedarmontsteking en een longontsteking is Glenn Frey op 18 januari overleden.
Eagles – Take It Easy.

David Bowie.
Wat moet je nog vertellen over David Bowie? Deze Britse grootheid heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Denk aan ‘Space Odity’, ‘Let’s Dance’, ‘Heroes’, ‘Dancing In The Street’. Dat zijn maar een paar namen maar deze zanger heeft zoveel meer gemaakt en zoveel voor de muziek betekent. Op alle vlakken. Muzikaal maar ook enorm out of the box denkend. Eigen karakters en eigen ‘personen’.
David Bowie is op 10 januari overleden aan leverkanker. Hij is uiteindelijk 69 geworden.
David Bowie – Heroes.

Toots Thielemans.
Tja… Toots Thielemans hoor ook echt in dit rijtje thuis hoor! De echte naam van Toots was Jean Baptiste Isidor. Deze Belg trok na de oorlog naar de VS om met grote jazz groepen te spelen. Later werkte hij ook met Charlie Parker, Miles Davis en Ella Fitzgerald samen. Wat deed Toots dan? Eerst speelde hij gitaar maar de mondharmonica was echt zijn instrument.
Meneer Thielemans is op 22 augustus overleden ten gevolge van ouderdom, zijn lichaam was op.
Toots Thielemans – Bluesette.

Greg Lake.
Ik pak even een duo. Er is nog maar eentje over van Emerson Lake & Palmer… Greg Lake is ook bekend van King Crimson, zoals gezegd ELP maar ook solo. Hij was de bassist en zanger. Maar hij was toch dé schrijver van het drietal. Na dat avontuur ging hij duidelijk zijn eigen weg, met veel plezier overigens.
Uiteindelijk is Greg Lake overleden aan kanker in het begin van december, de 7e.
Dan Keith Emerson zoals al gezegd, ook lid van ELP. Hij was de pionier van de progressieve rock, voornamelijk symfonisch. Het is allemaal een succesvolle periode geweest. In 9 jaar werden zo’n 11 albums uitgebracht. Maar het leven gaat uiteindelijk niet over rozen. Keith Emerson leed aan depressies waardoor hij maar 1 uitweg zag: zelfmoord. Op 11 maart van dit jaar heeft hij zichzelf door het hoofd geschoten.
Emerson, Lake, Palmer – Peter Gunn.

Rick Parfitt.
Net niet de kerst halen… Dat is het verhaal van Rock Parfitt. De zanger en absoluut geweldig gitarist van Status Quo. Sinds de oprichting van deze rockband zat Parfitt erbij. Met zijn duidelijke geluid (boogiewoogie werd het genoemd) werd Status Quo ook een hele grote band. Échte rock. infectie, opgenomen met schouderproblemen. Eigenlijk bleven de heren ook constant optreden, hetzij in verschillende formaties behalve Parfitt en Rossi.
Zoals gezegd… Net niet de kerst gehaald. Rick Parfitt is op 24 december overleden.
Status Quo – Roll Over Lay Down.

George Michael.
Het was schrikken. ’s Avonds laat en dan berichten zien waar staat dat George Michael is overleden. Georgios Kyriacos Panayiotou is natuurlijk bekend van Wham! en zijn solo carrière. Hij ging de controverse niet uit de weg want hij probeerde juist mensen een beetje uit te lokken. Zijn leven verder ging met vallen en opstaan. Vaak in de problemen maar ook weten te herstellen. Maar nu was het toch allemaal iets te veel.
George Michael stierf op Eerste Kerstdag aan (hoogstwaarschijnlijk) hartfalen.
George Michael – Faith.

Vorig artikelGeorge Michael – Outside
Volgend artikelBeste nummers 2016.

1 REACTIE

  1. Het is een ongelooflijk lange lijst dit jaar, moge ons dit het komende jaar bespaard blijven. Laten we van hun muzikale nalatenschap genieten en hen zodoende in onze gedachten houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in