gerard ekdomGerard Ekdom… Wat is het toch een held! En wat kreeg ik toch kippenvel vanmiddag…. Niet omdat het koud was, neen, het was zijn allerlaatste show op 3FM.
Wat heeft die man gezorgd voor vele hele fijne radio uren. Wat heeft die man gezorgd voor het ontdekken van heel veel nieuwe muziek. Wat heeft die man vaak mij de slappe lach bezorgd!
Oke, nu praat ik alsof hij is overleden maar het voelt toch als een verlies.
Om toch eens wat dingen op te rakelen maak ik zoals vaker een lijstje maar bij Mister Gerard Ekdom is dat een stuk lastiger! Waarom? Hij heeft zoooooooveel te gekke dingen waaraan ik denk als hij op de radio is.

 • Ik begin met zijn uitspraken! De humor, de droge humor… Hoe komt die man toch op sommige uitspraken? Het past ook gewoon. Bij elk stukje tekst kan een stukje Gerard komen. ‘on the siiiiiiiiide’, ‘jammer joh’, ‘je raadt het nooit’ en (natuurlijk) ‘keiharde pornoooooo’.
 • Ik denk aan de jingles. Oké, heb niet nu direct een voorbeeld maar ik kan/kon ze allemaal meezingen, mee roepen of anders wel mee brullen. Vaak bij de eerste toon wist ik al welke jingle kwam! Heerlijk.
 • De imitaties!!! Mensen… Wie kon nou serieus het verschil horen tussen Henk Westbroek en als Gerard Henk nadeed? Nou, weinige! Henk zelf wist zelfs niet of hij zelf iets had gezegd of dat het Gerard was. Prachtig.
 • De BBQ Boxen! Wat een plezier aan de muziek en ik zet ze altijd op als het warmer is in ons koude kikkerlandje! HEURLIJK! Ik krijg er altijd goede zin van en natuurlijk ook zin om te kunnen barbecueën.
 • Serious Request: het is géén feest als Gerard niet is geweest, oftewel het was een stuk minder leuk als de man die alles kan niet in het glazen huis zat! Natuurlijk zijn de andere luitjes leuk, maar Gerard heeft gewoon nét dat extra! Hoe dan ook, dit zal NOOIT meer gebeuren, helaas.
 • Arbeidsvitaminen: dit was het programma waar ik de man leerde kennen en eigenlijk vanaf het eerste moment was ik verknocht eraan! Als ik thuis was, stond het op. Ook al waren het maar een paar minuten, het was genieten!
 • Het Pet Shop Boys alarm met Michiel Veenstra! Dat is ook een rode draad in het geheel. Michiel en Gerard zijn twee handen op één buik en ze zullen elkaar enorm gaan missen! Dit alarm, de outfit en de houding die ze dan tijdens nummers van de Pet Shop Boys hadden was exceptioneel te noemen!
 • Freaknacht: vaker als ik op stap ging en thuis kwam (ik was niet eentje die tot de hele late uurtjes ging) was het Gerard die net achter de wheels of steel stond! Ik bleef dan toch altijd even lekker kijken (ja, kijken) en het was altijd lachen, gieren, brullen. Lekker no nonsense en dan ook nog vaak liedjes ontdekken! Welke? Yuksek – Tonight.
 • Playbacken van nummers…. Mijn god! Naast dat het een wandelende encyclopedie is, is deze man ook gewoon een wandelende jukebox. Ik denk sowieso dat als Gerard een nummer één keer hoort deze al gelijk uit zijn hoofd kent en daardoor playbackt hij ook alles mee! Dat geeft prachtige taferelen….. (ik kom er op terug!)
 • Vorig jaar tijdens Serious Request heeft hij toch wel alles uit de kast gehaald. Als fervent kerstliedjes liefhebber heeft hij samen met de band Sunday Sun dit nummer opgenomen. Het alias Gary Fomdeck was een groot succes. Het werd (zonder dat de andere DJ’s het wisten) enorm vaak gedraaid! Dit kan maar één man doen! Fragment!
 • Extra Weekend! Jaaaaaaa, genieten elke keer. Oké, eerlijk is eerlijk. Ik kon het nooit helemaal beluisteren vanwege mijn handballen maar toch wel veel. Zeker mijn favorietje…. UIT HET RAAAAAAAM! En dan ook nog niet per sé het gooien maar het bellen naar de security… Seanne Paul! Als dit kwam ging mijn hele auto op en neer! Fragment!
 • Playbacken deel 2: Living Doll. Wellicht het grootste succes in de playback carrière van Gerard! Het heeft heel veel geld opgeleverd tijdens vele edities van Serious Request. De mimieken die hij trok en hoe perfect hij inspeelde op wat er gezongen/gezegd werd is geniaal. PUNT. Fragment!
 • Serious Request heeft ook gezorgd voor een jaarlijks terugkomend ritueel: het zingen van Flappie met Youp samen! Ik heb me kapot gelachen om zijn column vanmiddag. Radio2 is een zender voor bejaarden en volgens Youp zien we Gerard over een jaar terug bij 3FM. Ook al zou dat te gek zijn, ik weet dat hij het op Radio2 het ook top gaat doen!
 • Last but not least: Minty – Useless Men. Mijn god…. Wat is dat eigenlijk een ernstige plaat! En juist daarom vind ik het zooooo prachtig hoe Mister Ekdom dit playbackt! Dat tempo, de tekst, de beat. Ja, ik ben van mening dat deze wellicht nog wel legendarische is dan Living Doll. GADVERDAMMEEEEEEEE. Fragment!

Even nog twee dingen:
– Ik ben ook trots erop dat ik tijdens de show van Gerard, Effe Ekdom, de middag heb kunnen openen!!!!!
– Ik heb meegedaan aan de lunchbox, ik heb deze gewonnen met de legendarische platen van Golden Earring – Radar Love en Pete Philly & Perquisite – Mystery Repeats!!!!!

Gerard, bedankt en we zullen JOU nooit nooit vergeten!!!!

Vorig artikelPlague Vendor – Black Sap Scriptures
Volgend artikelCHVRCHES – Leave A Trace

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in