Het is weer eens tijd voor een Classic. Van Nederlandse bodem, van een geweldige Nederlandse zanger: Frank Boeijen.
Geboren en getogen in Nijmegen en zal die plek ook nooit verloochenen.

Zwart Wit is een nummer van alle tijden: in de tijd toen Boeijen het nummer gemaakt heeft maar ook nu.
Waarom Zwart Wit? Het is gemaakt ten tijde toen een jongen, Kerwin Duinmeijer, vermoord is. Racisme was de hoofdreden ook al is dit nooit 100% bewezen.
Kerwin is na een woordenwisseling neergestoken en hij probeerde daarna nog zichzelf te redden. Dit onder meer door in een taxi te springen maar deze weigerde hem mee te nemen. Een tweede taxi bood wel hulp maar het was in feite al te laat. De ambulance kwam wel maar hij overleed kort na aankomst in het ziekenhuis aan teveel bloedverlies.

Frank Boeijen heeft daarom ook dit nummer gemaakt en het is tijdloos. Luister maar eens naar hoe sterk de tekst is. Het nummer is de afgelopen jaren ook telkens gebruikt voor de musical The Passion, het stuk over het wel en wee van Jezus en de lijdensweg van hem. Elk jaar op Witte Donderdag wordt dit nagespeeld in een modern jasje met artiesten van nu.

frankfit (Mobile)

Nogmaals, het is een nummer van alle tijden want een paar weken terug heeft Frank aan het programma van Ali B Op Volle Toeren meegedaan. Ali mocht samen met collega rapper MC Fit het nummer herschrijven. Dit gaf nog meer weer dat het een onderwerp is dat nooit zal vergaan, hoe erg het ook is. Toch geeft het juist inzichten en biedt het wellicht een kans om weer open te staan voor de monoloog, door weer er anders tegenaan te kijken of anders te beoordelen.
Luister naar beide nummers!

Vorig artikelVenice – The Family Tree
Volgend artikelBINKBEATS – J. Dilla Live Mixtape

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in