Editors LP

Nou, er was flink wat commotie in eerste instantie! Editors die meer elektronisch gingen klinken op hun nieuwe album. Een beetje een vervolg op het derde album van hun; In This Light.
Maar het is wel degelijk een verschil met bijvoorbeeld hun vorige album, The Weight Of Your Love.

Voordat ik chronologisch de lijst ga afwerken start ik even met hun eerste uitgebrachte track, Life Is A Fear. Een hate it/love it nummer wellicht. Veel meer synths en veel meer sound. Minder gitaar en knalwerk. Wat gaat dit dus geven?
Om dan maar naar het eerste nummer te gaan: No Harm. Het is donker, het is geheimzinnig maar ja, het is wel Editors. Toch hoor je inderdaad de invloeden van de synthesizers erin terug. Het is zoals Tom Smith (frontman red.) zelf zegt: dreigend. Iets meer up tempo is het nummer Ocean Of Night. De stem van Tom is een stuk hoger als wat we vaak gewend zijn, het past in het geheel en daarbij krijgen ze hulp van Rachel Goswell. Maar dan komt toch een meer Editors nummer: Forgiveness. het deuntje, het geluid is daar. Vertrouwd en duidelijk. Opluchting? Neen! De eerste twee waren even wennen maar ook gewoon goed.
Salvation heeft een prachtige opbouw. Van ingetogen naar bombastisch! Je gaat automatisch flink meedeinen en je voelt de kracht en emotie van Tom. Misschien wel mijn persoonlijke favoriet. The Law daarentegen heeft weer de elektronische klanken en met een hele fijne samenwerking met (wederom) Rachel Goswell.
Our Love is wellicht het minste nummer, niet alles kan altijd goed zijn. Teveel pop en te zoetsappig en te hoge stem van Tom. Jammer! Snel door met weer een fijne track namelijk All The Kings. De beat zorgt ervoor dat je weer eens wordt meegezogen, het klankgeluid klopt in combinatie met de zang.
Vervolgens heet de Editors je welkom in de droomwereld van hun. At All Cost wordt het genoemd. Wow wat donker! Op de achtergrond hoor je alle instrumenten heel zacht en teder spelen maar het blijft heel mysterieus. Maar we gaan daarna naar het langste durende nummer en tevens de afsluiter van het album; Marching Orders. Hier zit weer veel passie en power in. Je ontwaakt uit de droom, je komt uit de kelder en je komt het licht tegemoet.
Zoals het bedoeld is: een weg zoeken waar een mens meer kan dan dat men werkelijk denkt te kunnen!

Ja, je moet het album denk ik wel een paar beluisteren om het kwartje te laten vallen. Nee, het is niet zo elektronisch als Life Is A Fear, dus mensen… wees gerust!!
Het is nog altijd Editors en het is nog steeds gewoon heel erg goed. Ik hou stiekem meer van de nummers die echt knallen maar dit kan me ook bekoren!
De wil om weer elektronische invloeden te laten horen is ruimschoots gelukt en het geeft een goede dimensie zonder dat er een overkill is. Het kan soms wat krachtiger en minder falset stem bijvoorbeeld maar het gaat absoluut niet vervelen!

Hier een live uitvoering van het nummer Salvation:

Vorig artikelJD McPherson – Head Over Heels
Volgend artikelPretty Vicious – National Plastics

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in