‘Ietsjes meer dan 25 jaar Popronde’ is de bijna 350 pagina’s tellende encycloop over onze jaarlijkse herfstverslaving. Deze maand werd het feestelijk gepresenteerd tijdens de 2021-editie in thuisstad Nijmegen. De bandleden van De Dijk werden met de Andreaspenning onderscheiden voor hun verdiensten voor de stad Amsterdam op hun 40!ste verjaardag. De afscheidstour van Doe Maar werd door persoonlijke omstandigheden juist afgeblazen. Douwe Bob moet op zoek naar nieuwe bandleden. Zijn de boys van Queen’s Pleasure juist overal te zien en horen na het verschijnen van hun geweldige debuutplaat. Zelf was ik deze maand bij één van de slechts twee festivalshows van BLØF dit jaar.

Familie van.
Tot nu ben ik altijd wel onder de indruk geweest van (de singles van) The Last Element. De tracks vallen ondanks de rauwe sound erg goed bij mij. Eigenlijk heb ik alle uitgebrachte singles wel mogen draaien in de Indie Chart. Deze maand is de nieuwe single ‘Junkie’ uitgekomen met daarin een persoonlijk verhaal van zanger Jasper (Roelofsen). Hij schreef het over zijn zus, of misschien beter, voor zijn zus. In een bericht op hun socials vertelt hij erover en zegt op een gekke manier te snappen dat zij naar verdoving zocht. Dat de druk gewoon te hoog werd om nuchter te blijven. Een ingewikkelde strijd die niet alleen het leven van de verslaafde, maar ook van directe familie continu bepaalt. Hoe graag je (als betrokkene) ook wilt dat het beter wordt, er is maar één persoon die er echt iets aan kan doen. Quote: “We blijven geven en geven, maar er komt geen einde aan. Alleen acceptatie“. De angst om iemand te verliezen of steeds verder van je af te zien drijven, en met al je mogelijkheden niet kan helpen lijkt me een vreselijke situatie. Ik zou in zo’n situatie ook mijn longen uit mijn lijf brullen van onmacht. De band heeft besloten om tegelijk met deze single een trustfonds op te richten waar alle opbrengsten uit streaminginkomsten, merchandise verkoop en losse verkoop van deze track heengaan. Jasper besluit zijn verhaal met: ‘Verslaafd zijn is een ziekte, het is niet gemakkelijk te genezen, maar onthoud dat je nooit alleen bent, niet als degene die verslaafd is of als degene die van iemand houdt die dat wel is. We delen allemaal samen een lot en met de hulp van anderen kunnen we altijd een manier vinden‘. Wedden? Nu heb jij ook dubbel kippenvel van deze track!

De juiste mensen.
Uit mijn Dossier Dutchies ‘Dakota vliegt uit’ van vorig jaar februari blijkt wel, dat ik toen al héél lang uitkeek naar het vervolg op wat nu de hoofdstedelijke band Loupe blijkt te zijn. Niet dat ik dagelijks hun site heb gecheckt hoor, maar toch zeker vaker dan jullie (& ik) een café van binnen gezien hebben het afgelopen jaar. In de tijd dat wij zaten te kniezen over weer een lockdown hebben de bandleden keihard gewerkt om hun band nu uit de startblokken te kunnen laten schieten. De single-releaseshow van januari werd verplaatst, toen nog een keer, werd samengevoegd en naar een later tijdstip op de avond geschoven. Snapt u het nog? Wat bleef staan is dat het bijzondere moment van het uitkomen van hun debuutsingle ‘Leave Me There’ gevierd zou worden. Misschien dat ik daarom het idee had vooral tussen familie en vrienden te zitten die avond. Ondanks de nodige podium ervaring bleek een verdwenen plectrum bij de start, toch wat zenuw verhogend te werken. Maar gelukkig EUT’s Emiel ’to the rescue’. Vinkje! De juiste mensen om je heen verzamelen blijkt de band goed te snappen. De single is bijvoorbeeld uitgebracht bij het legendarische Excelsior Recordings. Wat sowieso al een extra vinkje oplevert. Maar sinds deze maand staan ze bijvoorbeeld ook op het roster van het Belgische Busker.be waar ze tussen Eefje de Visser, The Haunted Youth, Selah Sue staan. Op 12 november gaat hun EP ‘Older’ uitkomen. De vier tracks daarop hebben ze opgenomen met Jurriaan JJ Sielcken. Ook de man achter bv. Jett Rebel, de Lucas Hamster en Jagd. Weer een vinkje. Hij ging met ze naar het op dat moment leegstaande poppodium IJsbreker in Leusden om daar verder aan de tracks te bouwen. Echter wel met een onderbreking, want tijdens de opnames bleek er door een positieve test een quarantaine nodig. Tijdens de releaseshow werd de nieuwe video gespeeld als backdrop. Beelden van de rust aan het strand. Het contrast tussen de drukte van de stad en de stilte alleen thuis blijkt ook de rode draad op ‘Older’ te worden. De rust waar je in drukke tijden juist zo naar kan verlangen, maar waar je je ook beseft dat je zonder de juiste mensen om je heen niet veel verder komt.

VVV (Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is. Dit zijn de VINKJES van SEPTEMBER 2021:

v Afterpartees – I don’t want the world to stop(Nu weet ik helemaal zeker dat ik – de gekkigheid van – deze band gemist heb de afgelopen jaren)
v Rimer London (feat Sofie Winterson) – Help me in (We trekken de zomer nog even door hoor. Wat een verslavend liedje!)
v Foxlane – what the hell have we been up to? it makes no sense at all(Ik ben fan! Heel erg. Hier kan ik hele nachten op dansen met bewegingen die het daglicht niet waard zijn)
v The Cool Quest – Party on the bloc (Met deze track op repeat lijken mijn cactussen op wuivende palmen en vormt de herfstregen een zwembad op mijn balkon)
v Minor Citizen – Colours (Mijn persoonlijke favoriet van de nieuwe EP Mirage. Hypnotiserende ritmes en hersenpanplakkende meerstemmige zangregels)

Vorig artikel4B2M – PP King
Volgend artikelEels – Good Night On Earth

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in