Wat een weelde, het is nog nooit zo warm geweest als tijdens deze Popronde dit jaar volgens mij. Zo aan het eind van het jaar wordt langzaam het schema van Noorderslag alweer uitgerold. Heb je gezien dat onze vrinden van Marathon er mogen spelen? Vanuit het niets verscheen er na 5!jaar een nieuwe single van Amber Arcades, die net als The Vices voor SXSW in Austin – Texas aangekondigd werden. Ondertussen rijden onze Grunningse neefjes zo’n beetje heel Europa rond. Dit weekend bijvoorbeeld een eigen headlineshow in Kopenhagen. Net als DeWolff trouwens, die deze maand aankondigden dat ze het nieuwe album gaan primeur’n in Londen, Parijs en … oja ~ vooruit dan ~ ook nog in Paradiso Amsterdam.

Wat dacht jij dan?
Het is me nog niet helemaal duidelijk of het nou die band uit Costa Rica is of die band uit Groningen van een paar jaar geleden. Feit is dat de Haagse band koud uit de startblokken terug naar de tekentafel moest voor een nieuwe bandnaam. Het logo (is dat een zwaluw?) bleef wel vliegen, maar in april stond er nog Kill Your Darlings boven en werd in augustus al omgedoopt naar My Thoughts Exactly. Alle bandleden hebben een muzikale achtergrond, studeren aan het conservatorium of geven zelf les. Afgelopen maand was gelijk een goede voor de band. Ze zijn de eerste finalist voor de Nobel Awards en staan daarom 18 december in de finale. Deze maand was ook de Haagse Popweek, waarbij ze in rockcafé De Zwarte Ruiter gelijk even hun debuut EP uitbrachten. Volgens hun bio maken ze, en ik quote: ‘rockende liedjes over liefde en verlies, gelukzaligheid en ellende, wanhoop en hoop’. Daar kunnen we nog alle kanten mee op natuurlijk. Toch haal ik het gevoel van al die termen met wat fantasie wel uit ‘Fading’; wat zo mooi en goed leek, blijkt na een tijd toch niet meer zo vanzelfsprekend. Het is de ballad van de EP. Door die laatste uithaal in ‘Hollow’ kan je nog beter horen wat een goede rockstem zanger Tom Verburg heeft. “We run away from our past into the dark … I feel Hollow!”. Persoonlijke favoriet is de laatste verschenen single ‘Last Call’. Het is vooral die geweldige energie van die track. Het is eigenlijk best een zielig ‘afscheidsliedje’ vol zelfmedelijden, maar het heeft iets hoopvols. Hier zal hun publiek wel eens goed op kunnen stuiteren dacht ik zo.

Goed plot.
Het mooie aan liedjes kunnen schrijven is dat je het verhaal helemaal naar je eigen hand kan zetten. Dat je alle kleuren kan aannemen die het beste bij je passen, je eigen mooie wereld creëren en zo de lelijke verhalen een beetje oppoetsen. Toen je als kind ‘oorlogje’ speelde was je sowieso altijd de held toch? Een kind in een oorlog heeft een heel ander verhaal, maar zal ook proberen om er zo goed mogelijk uit te komen. Als je de laatste maanden het nieuws gevolgd hebt, snap je dat sommige verhalen niet het gewenste zonnige plot hebben. ‘Write the plot’ werd vorig jaar met dit thema door het Utrechts/Arnhemse Contraire in opdracht geschreven voor Wageningen45, de lokale stichting voor 4 & 5 mei activiteiten. Best een groot contrast met hun debuutsingle ‘Ultravoilet Lights’. Geschreven na een stapavond waarbij het besef kwam dat door die discoverlichting, hoewel tijdelijk, ook een mooie eigen wereld wordt gecreëerd. De wil om te ontsnappen uit de rauwe werkelijkheid was door de afgelopen coronajaren iets actueler geworden. Ook toen hadden we niet alle vrijheid die we zouden wensen toch? In deze relatief rustige muziekjaren kon het solo project The Writist van Maurijn Teunisse evalueren naar de band Contraire. Sinds deze maand is de verslavende single ‘Ocean’ bij De Dansende Beren in première gegaan. Quote: ‘in de coupletten wordt er gezongen over het gevoel van intimiteit, verlangen en de worsteling met een langeafstandsrelatie’. Ook hier gun je de hoofdpersoon een geweldig plot van het verhaal toch? Jammer dat Oscar and the Wolf net een grote show in ons land gegeven heeft want met deze band als voorprogramma had ik dan weer een mooi plot gevonden.

Keep It Simple.
Wat een enorme charmeur zeg! Tijdens de Popronde in Sittard zag ik twee shows van Boaz en beide keren zei hij “Wat een mooie stad is dit zeg, hier zou ik best willen wonen”. Op zijn deelname aan ‘Matthijs Gaat Door’ na, had ik niet eerder van deze krullenbol gehoord. Ik weet dus niet of hij dat toevallig overal zegt waar hij komt? En dat zijn er momenteel veel want hij doet een Poprondje langs 30 van de 42 steden deze herfst. Hij had er vandaag in ieder geval ruim 4 uur rijden voor over, want deze Friese cowboy komt uit Harlingen. Ik ben wat late-at-the-party realiseer ik me, want bijna 2 maanden geleden is zijn debuutalbum ‘Keep It Simple’ al uitgekomen. De titeltrack schreef hij oa. samen met Mercy John, die ook samen met Danny Vera de wereldhit ‘Rollercoaster’ schreef. Zijn vaste schrijfmaatje is echter de sympathieke Maurice van Hoek. Check ook vooral zijn eigen muziek nog eens. ‘Losing My Mind’ (van Travelling Man) is bijvoorbeeld ook echt een pareltje. Dat verslavende meerstemmige hoor ik ook in ‘Lighthouse’ van Boaz. Geschreven na een gedwongen langer verblijf op Terschelling. Zou hij dat voor zijn vriendin geschreven hebben? Mooie metafoor ‘Je bent mijn onvoorwaardelijke gids in het leven met je heldere licht‘. Hij zou sowieso voor eeuwig liefde willen verkopen in zijn zelfverzonnen winkeltje op ‘Lovestreet 55’. Dat begint al een fijn culthitje te worden onder zijn fans. Niet zonder trots vertelde hij mij dat hij onlangs bij MOJO getekend heeft. Dat zou zomaar zijn ticket naar Noorderslag en een fijn festivalseizoen kunnen zijn. Dat gun ik hem van harte, maar blijf vooral die nuchtere Fries a.j.b.! Keep It Simple weet je nog?

VVV (Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is. Dit zijn de VINKJES van OKTOBER 2022:

v Jetlag Jenny – The Day You Broke My Heart (Je zou de boys bijna meer hartzeer gunnen als er dit soort pareltjes door gemaakt worden)
v Alison’s Fall – I Get It (Eigenlijk een vinkje voor de hele nieuwe EP. ‘Bad Time Stories’ is een hele fijne)    
v Contraire – Ocean (Deze verslavende hersenpanplakker zit met weerhaakjes vast in mijn hoofd)
v Amber Arcades – Just like me (Laat dat nieuwe album maar doorkomen, deze voorloper smaakt naar meer)
v Black Operator – Devil’s Road (Als je door een synthetisch motortje geen grip meer op je eigen route hebt, dan zit je echt op Devil’s Road

Vorig artikelPopronde Sittard 2022
Volgend artikelAltın Gün – Leylim Ley

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in