Is jouw festivalagenda voor 2021 ook al vol? Sinds deze maand wordt langzaam duidelijk hoe we weer van digitale naar analoge optredens gaan. Laten we hopen dat de meeste headliners gewoon meeverhuizen. Natuurlijk kwam er wel nieuwe muziek uit, maar het voelde toch een beetje als een vacuüm. Een Bevrijdingsdag in mijn korte broek had ik me anders voorgesteld eerlijk gezegd. Het wachten is op de shitload aan nieuwe tracks die de afgelopen tijd geschreven en opgenomen zijn.

Fridolijn

Het is deze maand exact 7 jaar geleden dat er een DVD verscheen met optredens van de band Finn Silver in Tokyo en Osaka. Correct, dat is in Japan! Nog eens 2 jaar eerder, ook in mei overigens (de 15e) 2011, leerde ik de band kennen toen ik zangeres Fridolijn van Poll mocht interviewen over hun verslavende track ‘Roadtrip’. Een metafoor voor een relatie met hoge pieken en diepen dalen, zoals over de route du soleil naar het zuiden. Sowieso wel een plan om bij gebrek aan vakantie die track weer eens op te zetten. Fridolijns debuutalbum ‘Catching Currents’ kwam in 2015 uit en ook daarvoor tekende ze een platendeal in het land van de reizende zon. Toevalligerwijs stond ik naast haar vader bij de releaseshow van dat album in de Bitterzoet. Hij zei eigenlijk net iets te hard hoe trots hij op haar was. Het is nu 116 weken(!) geleden dat Fridolijn op haar Insta postte dat ze met nieuwe tracks bezig was. Hashtag juichsprongetje. Ze was daarvoor in Londen, in haar tweede thuis, de eerste opnames aan het maken. Naast muziek vindt ze namelijk aan de andere kant van de Noordzee ook haar grote liefde. Deze week verscheen de 2e single ‘Truth Or Dare’ van het lang geleden aangekondigde nieuwe album. Deze track gaat over de gevoelens die bij haar langeafstandsrelatie horen. Hij in Londen, zij in Amsterdam. Ze had voor zichzelf een soort van plussen en minnen lijstje gemaakt over de daarbij horende keuzes. Haar conclusie is eigenlijk, je moet áltijd je hart blijven volgen. Zelf noemt ze haar muziek ‘folktronica’, wat ik een geweldige term vind. Ik hoor een akoestische gitaar op een ritme met digitale geluiden. Net als bij haar debuut heeft ze weer gewerkt met de Engelse musici Danny Fisher en David Austin, wat natuurlijk al eerder een gouden combinatie is gebleken. Ik heb voor de volledigheid alvast even op de site van het Japanse P-vine platenlabel gekeken of er al iets over een nieuw album te vinden is. Een titel of verschijningsdatum ofzo. Want ik hoef toch niet uit te leggen dat ik daar heel erg naar uitkijk?

KINKNL

Tijdens de Lockdownverjaardag van onze Koning kleurden bijna alle radiostations oranje. Na een oproep van Buma cultuur om zo de Nederlandse muziekscene te steunen werden een dag lang alleen maar tracks van eigen bodem gedraaid. Omdat alle optredens weggevallen zijn en daarmee de inkomsten van onze muzikale helden, was het investeren van het ‘bumaluistergeld’ een sympathieke manier om hen te steunen in Covid 19 tijden. De actie had echter maar gedeeltelijk effect omdat met name de toch al bekende namen gedraaid werden of tracks van overleden artiesten waarvan de buma niet meer opnieuw in de muziekscene geïnvesteerd zullen worden. Na deze feestdag bleek de liefde van korte duur want de meeste zenders gingen snel weer hun eigen weg. Alleen de nieuwe speler op de radiomarkt startte die dag met een compleet nieuw kanaal met 24 uur per dag Nederlandse pop met als thema “We Rock The Windmill”. Op KINKNL hoorde ik deze maand naast Opera Alaska en Foxlane bijvoorbeeld ook Nilsson en A Silent Express voorbij komen. Het is een fijne mix waarbij ze gelukkig ook de randen opzoeken. Best lastig want om het luisterbaar te houden, kan je niet al te alternatief gaan draaien want dan haakt men waarschijnlijk weer af. En ja, ze zullen het kanaal vast niet alleen opgezet hebben om voor de buma in de zak van de bands te zorgen. Het is tenslotte commerciële radio, dus het moet meer zijn dan een lekker behangetje op de achtergrond. Met alleen non-stop muziek zal de zender geen jaren blijven bestaan verwacht ik, omdat ik denk dat de doelgroep te klein is om daar voldoende reclame op te verkopen is. Dus ben ik blij om te zien dat de zender, hoewel nog op kleine schaal, eigen themaprogramma’s is gaan maken. Wekelijks een uur Popronde-radio, een take-over door een prominent uit de scene en een uurtje met de selectie door een luisteraar. Het geeft de zender meer eigen smoel. Ik hoop in de toekomst op meer samenwerkingen, bijvoorbeeld met de vele muziekopleidingen, popzalen/programmeurs en regionale initiatieven voor meer duiding of artiesten die vertellen over de verhalen achter hun tracks al dan niet live in de studio gespeeld. Dat lijkt me een fijne aanvulling, maar misschien heb ik een té oranjebril op hoor!

Tim Vantol

Bij een foto op zijn Insta van 4 maart staat alleen maar “Better Days”. Je ziet hem zwemmen in een meer tussen met sneeuw bedekte bergtoppen. Het zal in de buurt van zijn huidige woonplaats, het Duitse Berchtesgaden, aan de voet van de Alpen zijn. Tim Vantol is blijkbaar van de 180 graden tegenstellingen. Hij ging dus van ons lage land naar de bergen, maar ook van punkbands naar singer-songwriter. Ik las ergens dat ze hem een akoestische punker noemen. Deze maand stuitte ik op de titeltrack van zijn nieuwe album ‘Better Days’. Bij de eerste secondes had hij me al gelijk te pakken. Ik zie hele festivalweides wel met hem mee bulderen hoor. Met een vuist in de lucht kunnen we de hele wereld aan. Het is alweer zijn 4e soloalbum als je de live en basement sessies niet meegerekend. Op zijn site noemt hij het zijn meest persoonlijke tot nu toe. „Ik vecht al jaren tegen mijn demonen”, zegt de zanger. Wat je aan de live optredens niet afzag is dat het buiten het podium niet altijd even goed met hem ging. Hij zou zelfs overwogen hebben om helemaal met de muziek te stoppen. Van een volle agenda met ruim naar 150 optredens in heel Europa naar helemaal nul. Met dat in je achterhoofd had je een misschien wel een heel donker en somber album kunnen verwachten maar met dit nieuwe album vond hij juist nieuwe energie wat je zeker in de tracks terug hoort. ‘You will never’ (get me down!). Mocht het effe niet zo lekker gaan, er is altijd een reden om door te gaan. Vantol: „Er zijn mensen die wat aanmoediging nodig hebben, en ik ben hier om het te geven”. Inmiddels verschijnen er sinds dit Pinksterweekend ook alweer wat optredens in zijn agenda voor oktober. Voorlopig wel alleen nog in de landen met de hoge bergen en diepe dalen, maar: ‘There are better days around the corner’.

VVV

(Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is.

Dit zijn de VINKJES van MEI 2020:
v Stuck in my head – 37 DEGREES (Dat is precies wat dit liedje bij me doet en daar word ik heel blij van)
v She’s Stronger – Nana Adjoa (Dit juweeltje is op weg om een fijne hit te worden, en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn)
v Cannot Run / Cannot Hide – Deanmoore (Een fijn rock-epos zoals je dat natuurlijk vanuit de Achterhoek mag verwachten)
v Might be crazy – Lenny Monsou (Jongste telg uit een zeer muzikaal nest. Vanaf nu is toekomst alleen maar zonnig)
v Sitter – Queen’s Pleasure (Mijn soundtrack voor deze lockdown. Ik ben een bankSitter geworden en dat was niet het plan)

Vorig artikelThe Geraldines – Plz Turn Yr Fall Into A Somersault
Volgend artikelJudy Blank – Little Movies

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in