Normaal zou ik in deze periode van het jaar het ene na het andere afstudeer optreden van de HBA of conservatorium bezoeken. Veel wordt nu online “gevierd”, maar als ik eerlijk ben interesseert het me op deze online manier iets minder. Langzaam komen er wel gelukkig weer wat kleinere shows in de agenda. Sinds deze maand tel ik af naar de 750ste aflevering van de Indie Chart, waarvan ik de laatste 120 zo’n beetje heb mogen presenteren. De komende tijd wordt het ook spannend welke zalen, festivals en mooie initiatieven de 2 helft van dit jaar gaan overleven. Krijgt ESNS toch de noodzakelijke subsidies, houden alle popzalen hun hoofd boven water en wat is een Popronde op 1,5 meter?

Blauwe chaos

Op het moment dat begin dit voorjaar de zon begon te schijnen, stuiterden er 4 jonge Rotterdamse gasten ons leven binnen met een aanstekelijke positieve vibe alsof er totaal geen “probleempjes” als een pandemie gaande waren in de wereld. Het leven is een groot feest en dat zullen we vieren ook. Zelfs de grootste pessimist begint spontaan te stralen bij de debuutsingle ‘Alone’ van Lucky Blue. Het liedje gaat over eenzaamheid en liefdesverdriet. Oké, dat had ik er misschien ook niet helemaal uitgehaald. De track is natuurlijk ruim voordat we allemaal gelockdownd werden geschreven, maar het was ook duidelijk het juiste liedje op juiste moment. Of misschien niet, want de band was onvoldoende opgevallen bij de Popronde commissie. Dat voelt nu als een gemiste kans dat ze daar niet voor geselecteerd zijn. Het zal de band vast niet deren, net als het gebroken pallet-bed van zanger Marcus de Jonge in de videoclip bij ‘Alone’. Tijdens het opnemen ervan trapte hij een van de planken door. Nu ik dat weet zie ik het bed een paar keer wonderlijk herrijzen tijdens die paar minuten in de videoclip. De hook: “Oh no” van het liedje werkt zo aanstekelijk dat het tot de lente hit van 2020 is verkozen. De track zal gegarandeerd op de EP ‘Addictive Minds’ komen welke voor dit najaar gepland staat. Deze maand is de “moeilijke tweede” single uitgekomen. De nieuwe track van de band heet ‘2M Nothing’, welke iets minder goed in je hoofd blijft hangen helaas. De track gaat over jong zijn, chaos, onwetendheid en ‘alles wat er komt kijken bij het leven van de beroepschaoot zanger Marcus’. Alleen daarom kijk ik nu al heel erg uit naar het moment dat ik de band live kan zien. Want dat wordt gegarandeerd een chaotisch feestje. Zin in!

Samen by the Seaside

Het is me eigenlijk nog nooit overkomen dat één liedje me zó lang en zó intens in zijn greep hield. Zo’n driekwart jaar geleden, in november vorig jaar dus al, hoorde ik Seaside van KY. voor het eerst. Gelijk bij die eerste twee tonen was het al raak! Het was een beetje gekke tijd voor mij, want mijn ma werd opgenomen in het ziekenhuis en nog diezelfde maand werd ik uit mijn bed gebeld omdat ze op de Intensive Care terecht gekomen was. Ze zeggen altijd: “de grootste hits worden in een paar minuten geschreven”. Voor ‘Seaside’ geldt dat ook hoorde ik Kay laatst ergens vertellen. Hij was uitgenodigd om te spelen bij het evenement “Samenloop voor Hoop” waarbij teams gedurende een 24-uurs wandelestafette samen met lotgenoten stilstaan bij kanker, maar vooral ook het leven te vieren. De verhalen die hij daar hoorde zorgde ervoor dat hij na thuiskomt binnen 10 à 15 minuten de basis voor dit liedje klaar al had. Het leven is onvoorspelbaar en neemt soms wegen die je niet wilt. Het liedje gaat over het missen van de mensen die je dierbaar zijn. Het niet meer kunnen delen van de mooie, belangrijke dingen in je leven waar je trots op bent of waar je blij mee bent. Ik zou er álles voor over hebben om je nog één keer te kunnen spreken: “on the hill by the seaside“. Het lijkt een universeel verhaal, maar Kay heeft met zijn track die sfeer zo goed weten vangen dat ik keer-op-keer met een halve meter kippenvel op mijn armen zit. En dan maakt het niet uit of hij het ergens live speelt of dat ik het ergens op de radio hoor. Zeer binnenkort gaat dat gelukkig veel vaker gebeuren want de track wordt in de Q-music pianobar versie opnieuw uitgebracht. De track krijgt terecht een tweede kans. Net als mijn moeder trouwens want nog voordat deze track uitkomt mag ze eindelijk weer naar huis.

Punisher

Deze maand heb ik het me hardop afgevraagd. Zou Vincent dankzij de corona eindelijk een bank gekocht hebben? Ik bedoel, hij is met zijn band The Cool Quest de laatste jaren zoveel op pad geweest dat hij überhaupt nauwelijks thuis op een bank heeft kunnen zitten. Er zijn meerdere redenen waarom ik de band graag snel weer live wil zijn. Er zijn een paar hele toffe nieuwe tracks uitgekomen en ze hebben een nieuwe drummer. Om met dat laatste te beginnen, eind november heeft Thies Bouwhuis na 5 jaar de kruk overgegeven aan Mira Burgers. De jonge drumster staat op alle nieuwe bandfoto’s steevast met een hoed en vuurrode lipstick. Muziek is haar met de paplepel ingegoten, haar pa speelde bijvoorbeeld bij Waylon en Glennis. Begonnen met trommelen met het bestek van haar ouders, maar van jongs af aan was het zeker ze “moest” drummer worden. Ze liep stage bij Thies, niet wetende dat ze later zijn plekkie over zou nemen. De eerste mogelijkheid voor een live-show wordt oktober in Duitsland. Ken je dat? Van die liedjes die van begin tot eind kloppen, die onder je huid gaan zitten, waar ze je ’s nachts voor wakker kunnen maken. De eerste nieuwe single, ‘Punisher’, is er zo een voor mij. Het kan mijn eigen interpretatie zijn, maar de nieuwe tracks lijken iets verhalender te zijn. Vrij vertaald gaat over het voor je uit bulldozeren van je problemen, precies de andere kant op rennen, terwijl je in je achterhoofd ook wel weet dat alles als een boemerang bij je terug gaat komen. Het is toch een soort van zelfkastijding om niet gelijk de boel op te pakken. Dat herken ik uiteraard helemaal niet, duh.

VVV

(Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is.

Dit zijn de VINKJES van JUNI 2020:
v Rollerskates – Joey’s Midnight Club (Verslavende debuutsingle doet verlangen naar een zonnige boulevard vol knappe meisjes)
v Pool girl – Snow Coats (Weer verliefd op een zomers liedje van deze winterjassen. En gewoon een Engelse platendeal getekend!)
v Control – Luwten (Een gecontroleerd liedje over bang zijn de controle te verliezen. Tessa kan dat)
v Under – Ode to the Quiet (Ik geloof heel graag in de mooie wereld die ze me voorhouden)
v Turning Point – To Adelaide (Het juiste medicijn tegen alles wat er allemaal mis gaat de laatste tijd. Je mag zelf bepalen wat)

Vorig artikelCirrus Minor – Fractalizer
Volgend artikelJasper Schalks – De Pest

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in