Gelukkig zijn dromen bedrog toch? Ik droomde deze maand dat er een urenlange gijzeling in onze hoofdstad was en dat er een oorlog uitbrak in Europa… Omdat de Eutjes al hun tijd aan nieuwe muziek willen besteden, hebben ze hun Nederlandse shows geschrapt. Dat betekent helaas ook dat Tape Toy (wéér) niet kan spelen. Zij zouden de voorprogramma’s verzorgen. Pip Blom speelt juist wel. Tijdens een van de stormen kwamen ze uit Engeland gedobberd om de release van het album ‘Welcome Break’ te vieren. Ik vond het best gek om weer zoveel mensen in mijn ‘1,5m aura’ te hebben bij de Tolhuistuinshow. De een na de andere line-up wordt nu aangekondigd en er zijn ook weer nieuwe initiatieven. Zo las ik dat Ruud Fieten als Holi Fools muziek gaat uitbrengen. Was er opeens weer een hele fijne single van Kovacs. Beginnen enkele oud-bandleden van Jagd een toffe nieuwe band en zijn alle geschrapte Poprondes van vorig jaar toch opnieuw ingepland.

Walvisgeluiden.
Vorig jaar toen de naam ‘Boosterfestival’ nog geen wenkbrauw deed fronzen maar gewoon het jaarlijkse ontdekfestival in Enschede was, ben ik er even goed voor gaan zitten. De toen al tweede online-editie van het festival had de band Oh Whale op de line-up staan. Ze speelden in een soort van botanische tuin herinner ik me nog, dat bleek eigenlijk de binnentuin van restaurant Het Paradijs te zijn, maar was ook de juiste sfeer locatie voor een optreden van deze verrassende jonge band. Toen al begonnen ze met het über verslavende ‘Lifeline’, hun debuutsingle en nu al mijn persoonlijke favoriet. De band bestaat uit vijf conservatoriumstudenten van het Artez in Enschede. Ze bestaan nog niet zo heel lang, de eerste social berichten zijn van begin 2020. Laat dat nou ook net het begin van de pandemie zijn. Ondertussen hebben ze niet stilgezeten hoor, want onlangs werd bekend dat ze voor dit jaar de Burgerbeurs ontvangen. Dat heeft helemaal niets met de gele bogen te maken, maar betekent juist dat ze steun krijgen van Popzaal Burgerweeshuis in Deventer. Het is dus afwachten wanneer daar hun eerste show wordt aangekondigd. En omdat de popzalen Hedon, Metropool en dus Burgerweeshuis samenwerken zijn ze, naast bijv. Cloudsurfers en Joey’s Midnight Club, sinds kort ook onderdeel van de Overijsselse Ambassade. Allemaal frisse jonge acts om in de gaten te houden dacht ik zo. Oja die bandnaam! Het verhaal gaat dat de huisgenoten van zanger Rimme Rutten zijn muziek op walvisgeluiden vonden lijken, dat is natuurlijk een beetje flauw. Wat mij betreft moeten ze maar snel boven water komen zodat we ze echt goed kunnen horen en lekker veel shows kunnen gaan geven. Toevalligerwijs mogen ze dit jaar wéér op Booster spelen. Zo’n extra shot is meer dan welkom.

Ernhemse boefkes.
Het stond met chocolade letters in de krant en dus is het waar: “Alles mag weer”. Dus ook dat wat misschien niet helemaal het daglicht kan verdragen. Weet iemand toevallig of er onlangs een nieuwe gitaarwinkel in Arnhem geopend is ofzo? De fijne indiebands schieten er als paddenstoelen uit de grond tegenwoordig. Eén daarvan is Wasted Youth Club waar ik nogal van onder de indruk ben eerlijk gezegd. Na wat losse tracks voor de pandemie, verscheen deze maand dan officieel hun debuut EP ‘WYC’. Simpelweg een afkorting van de bandnaam inderdaad. Gelijk nog een afkorting DIY (Do It Yourself). Door de omstandigheden is een groot deel van de tracks opgenomen in de huiskamer van zanger/gitarist Sven van Vessem. Het andere deel in de inmiddels legendarische Katzwijmstudio, zonder dat stempel mag het geen indie meer heten lijkt het wel. De toon wordt gelijk gezet met ‘Barfight’. De drooglegging van de laatste 2 jaar heeft naast verveling ook veel agressiviteit opgeleverd. Het kan niet anders dan dat dat bij de eerstvolgende kroegentocht uitgevochten moet worden. Ook het rokertje ‘Ciggie’ heb ik al in de Indie Chart voor je mogen draaien. Die track is gemasterd door Pete Maher (bekend van masterwerk voor bv. Linkin’ Park, Pixies & Jack White) Huh? Hoe dan? Door dat geweldige la-la gedeelte in die track gaan ze daar heel veel kroegen compleet mee tot de grond toe afbreken. #Zinin! We hebben van de afgelopen tijd zoveel sh!t om van ons af te gooien dat we dan rondom dronken misschien zelfs wel een dansje wagen op ‘Depression Dance’. Nou ja, voor mij zal dat dan waarschijnlijk ongecontroleerd wild bewegend met wat onderdrukt traanvocht in mijn ooghoeken zijn, verwacht ik zelf. Als je dan al scheel kijkend van de moeheid, en met de zweetdruppels op je voorhoofd, om de nek van een maat hangt en terugkijkt op een geslaagde stapavond (of noem het Popronde) wedden dat je dan afsluiter ‘Worth It’ op de achtergrond hoort?

 

VVV (Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is. Dit zijn de VINKJES van FEBRUARI 2022:

v Ten Times A Million – All The Time (Ein-de-lijk weer een nieuwe single. En raad eens wie bij hun Pinkpopshow gaat kijken?) 
v Personal Trainer – Key Of Ego (Echte livesensatie! De focus ligt nu op ‘You Kay in May, Okay?’)
v Oh Whale – Lifeline (Hey there!! Verslavende debuutsingle vanaf de eerste noot)
v Holysloot – Bloomer (Elektronischer dan voorganger Jagd, maar wel met dezelfde fijne energie)
v Wasted Youth Club – Depression Dance (Alle frustratie in één ongecontroleerde dans eruit gegooid)  

Vorig artikelHigh Hi – All Cool All Fine
Volgend artikelCosmic Crooner – Reflexopolis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in