Tja, natuurlijk zou ik dit jaar weer een lang weekend naar…. en het weekend daarvoor voor het eerst van mijn leven naar…. Begin van die maand zou ik trouwens ook naar…. en daar zou ik ein-de-lijk…. live gaan zien. Ook had ik al heel veel zin in … want daar zou ik samen met…. weer eens… live gaan zien. De laatste jaren beviel…. me ook erg goed. En wilde deze Hollander graag weer naar…. Verder zou ik natuurlijk weer …. en …. gaan vieren. En daar waarschijnlijk flink verbranden. En al die andere…. in uithoeken van het land waar de line-up nog niet eens van bekend was. De festivalzomer 2020 wordt dus een lange…. Holiday At Home! (Misschien moet ik dit jaar net als Tim Dawn gewoon mijn tentje in mijn huiskamer opzetten?)

Sentimental Value

Dat hadden zij zichzelf ook vast iets anders voorgesteld. Begin deze maand was de release van het debuutalbum ‘Morning Pirouettes’ van Kitchenette. Meestal zijn er dan ook concerten en instores enzo. En als je er al zo lang aan gewerkt hebt wil je ook de boel niet volledig afblazen, kan ik me dan ook zo voorstellen. De band is het project van Chris O. Kikić met zijn onlosmakende truckerscap. Ik weet nog dat ik de band in 2017 op een pre-Popronde feestje op een verlaten bedrijventerrein ergens in Almere voor het eerst live zag. Toen al had ik gelijk zin om met een grote camper vele kilometers over de verlaten zonnige highways te rijden. Daar doet de muziek me nu nog steeds aan denken en snap ik de verwijzing naar The War On Drugs dan ook wel. De oorspronkelijk uit Bosnië afkomstige zanger/gitarist Kikić, had al een ander bandleven achter de rug, was daar eigenlijk een beetje zat van en was voor zichzelf wat tracks gaan schrijven. Met slechts een paar demo’s op zak had hij zich, zonder de consequenties goed te beseffen, ingeschreven voor de Popronde. Ze werden OOR talent in voor hun eerste verjaardag en de rest is geschiedenis. Met het verslavende ‘Upon The Shoulders’, over de druk waar millennials mee moeten dealen, is mijn persoonlijke herinnering aan die periode. Hoewel Chris in een interview bij TDI vertelde niet graag autobiografische songs te willen maken “Te autobiografisch vind ik corny”, lijkt dit album persoonlijker dan de EP. De nieuwe single ‘Sentimental Value’ gaat onder andere over het gebied rond het plaatsje Šamac waar de rivieren ‘Bosnie’ en ‘Sava’ bij elkaar komen. Het ligt in het noorden tegen de grens met Kroatië. In de track refereert hij naar eind jaren tachtig toen het letterlijk nog zonnig was in die regio, de pre-oorlogstijd zeg maar. Hoewel ik dat natuurlijk niet zeker weet denk ik dat hij in periode net iets ouder was dan zijn zoontje nu. Grappig dat Otis Kikić op 2 minuten ook even op die track te horen is. Opener ‘Summer’s End’ mocht ik eind 2018 al als nummer 1 in de Indie Chart draaien. Als ik deze plaat hoor heb ik gelijk weer zin in een roadtrip door voormalig Joegoslavië, maar dat moeten we nog maar even uitstellen.

Poprondevinkjes

“We zijn hoopvol” was het bericht deze week van onze vrienden van de Popronde. Voor het zich nu laat aanzien zou het openingsfeest van mijn jaarlijkse herfstverslaving zo maar het eerste echte muziekfeestje in tijden kunnen gaan worden. Spannend allemaal hoor. Het is natuurlijk niet alleen de vraag of de muzikanten tegen die tijd nog willen of kunnen spelen, maar bijvoorbeeld ook of locaties nog wel bestaan of zo krap zitten dat ze geen deel kunnen nemen. Het is zoals de organisatie ook zegt, goed om positief vooruit te kijken. Op deze laatste dag van april zullen zij de selectie van 147 deelnemers bekend gaan maken op de radio bij 3FM. Ik ben net zo benieuwd als jullie. Persoonlijk hoop ik deze veertien namen vanavond in de lijst terug te horen. Bijna allemaal heb ik ze alvast in dit luisterlijstje kunnen zetten:

Tweede helft

Het debuutalbum van het Nijmeegse indierock collectief The Hubschrauber is inmiddels alweer drie jaar oud. Heel eerlijk, ik zou er zo maar geen track bij naam van kunnen noemen. Ik kende de bandnaam wel hoor, en had ook zeker al eens van ze gehoord, maar toen ik in januari ‘Feed The Parasite’ voor het eerst hoorde was ik gelijk om. Die track kroop zo enorm onder mijn huid. Het heeft iets unheimisch. Of zoals ze onlangs bij Uganda noemde: “Met het nieuwe album creëert The Hubschrauber een ongemakkelijke soundtrack van de wereld van vandaag.” Daarna komt gelijk het in verhouding bijna über-vrolijke ‘Computer Says’, maar zodra ze ‘Follow The Leader’ blijven herhalen wordt het wel duidelijk ook dit geen liefdesliedje is. Toen ik tijdens het online festival Booster The White Noise Sessions zag waar ook beide tracks voorbij kwamen wist ik het zeker. Ik ben fan, zo snel mogelijk live gaan zien. Oh wacht… Het debuutalbum ‘Kepler-186f’ hebben ze letterlijk gelanceerd naar de ruimte. Afgeschoten met een maansonde. Het nieuwe album ‘Protector, Distractor’ wilden ze net zo indrukwekkend lanceren met een, binnen no-time, uitverkochte releaseshow in eigen huis Merleyn te Nimma. Overal lees ik de standaard bijsluiter: “Persoonlijke thema’s over de liefde worden gekoppeld aan maatschappelijke en politieke observaties”, klinkt goed, maar om dat te begrijpen moet je er echt even voor gaan zitten. Vooral ‘Colour What Is Gloom’ blijft goed bij me hangen. Mijn eigen vrije vertaling is dat er eigenlijk van je verwacht wordt dat je op een moment je wilde haren verliest en je een beetje gaat gedragen, maarja je moet er natuurlijk alles aan doen dat het niet grijs en somber wordt. De track is trouwens een hele goede optie als volgende single. Die heeft overigens net als de titeltrack een soort reprise aan het eind. Dan lijken de nummers klaar maar dan komt er gewoon nog een stuk achteraan. Ik vind het een mooie metafoor voor als straks de wereld weer gaat draaien. Dan kom ik graag eens bij die tweede helft van de albumreleasetour kijken.

VVV

(Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is.

Dit zijn de VINKJES van APRIL 2020:
v Not Dead Yet – The Depression Club (You’re not dead yet, but in a few days, you wish you were! #OhGezellig)
v Something That Feels Right – Rachèl Louise (Het enige positieve aan deze corona tijd. Opgesloten zitten met je grote liefde)
v time flies, why waste it? – Foxlane (Sowieso niet het idee gehad dat deze boys op een of andere manier rustig aan zouden doen toch?)
v Violins -Jagd (Wanneer het wringt als beslissingen aan je worden op gedrongen en dat lastig is te accepteren)
v Punisher – The Cool Quest (Je problemen wegduwen maakt het leven nog niet makkelijker. Deze geweldige track gelukkig wel!)

Vorig artikelBoogie Monster – Movin’ On
Volgend artikelThe Calicos – Nova

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in