Komkommertijd, coronatijd, zomerstop. Deze maand is er een alternatief voor de alom bekende, beruchte, befaamde Dossier Dutchies. Komende zondag staat de 750e editie van de Indie Chart op het programma, gepresenteerd door… Yes! Conjo Vergeer! Hij gaat verder….

Op zondagmiddag 2 augustus 2020 vieren wij bij IndieXL de 750ste editie van de Indie Chart met een speciale radiomarathon.

De Indie Chart is een wekelijkse selectie van nieuwe Nederlandse onafhankelijke downloads en releases. Iedere week maken we een hitlijst met de 40 meest actuele tracks van eigen bodem. Op zondagmiddag brengen we de luisteraars van IndieXL, van 12 tot 15 uur op de hoogte van alle verschuivingen, de nieuwe binnenkomers en misschien wel een nieuwe nummer 1.
De Stichting Free40 stelt wekelijkse de Free40, de Indie Chart en de Album Chart samen. Een aantal onafhankelijke muziekliefhebbers stellen deze lijsten samen. Het doel is om nieuwe muziek onder de aandacht te brengen van het publiek.
De Indie Chart wordt samengesteld door een aantal onafhankelijke muziekliefhebbers die wekelijks promo’s en mp3’s afluisteren die we binnenkrijgen of zelf opvragen en zo iedere week tot een waardeoordeel komen in de vorm van een “hitlijst”. We beseffen dat we wel een soort “muziekpolitie” zijn, maar dan wel van “het goede soort”. Er kan bewust niet gestemd worden op de songs, want dan krijgen we lijstjes van fans doorgemaild waardoor wekenlang dezelfde songs in de lijst staan. Wij willen diversiteit in de Indie Chart.
De allereerste Indie Chart werd gepubliceerd op 1 april 2006 en werd sinds de start van IndieXL in oktober 2013 uitgezonden op de radio. Sinds begin januari 2018 wordt de hitlijst gepresenteerd door Conjo Vergeer. Alle hitlijsten zijn te vinden op de site van de Stichting Free 40. Hoewel de hitlijst de eerste periode uit slechts 10 platen bestond, is deze al redelijk snel gegroeid naar wekelijks 40 tracks.

De enige chart met pop, rock, electro, singer/songwriter en andere genres van Nederlandse bodem die onafhankelijk wordt samengesteld. Op deze wijze ondersteunt IndieXL met de Indie Chart veel nieuwe Nederlandse bands en artiesten en draagt een steentje bij aan het promoten van muziek van Nederlandse bodem.
De afgelopen jaren zijn er natuurlijk heel veel verschillende, bijzondere en goede tracks voorbij gekomen. Het is ondoenlijk om daar een rangorde aan te geven. Sommige bands hoor je wat vaker, sommige zijn een one-hit-wonder. Eigenlijk alle tracks van Charmless I hebben de hitlijst gehaald. De debuutsingle ‘Truth’ van Pip Blom ging rechtstreeks vanuit haar slaapkamer de hitlijst in. ‘Sad Supermarket Song’ van Mozes and the Firstborn sont in april 2018 al in de Indie Chart maar werd ruim een jaar later pas grote radiohit wat het verdiende. De comeback single ‘About Time’ van Johan kwam in 2018 op nummer 3 nieuw binnen in de lijst, dat was nog niet eerder voorgekomen en hofleverancier is De Staat. Zijn scoorden 18 hits in de Indie Chart waarvan er zelfs 8 op nummer 1 terecht zijn gekomen.  

Komende zondag dus een speciale lange uitzending naar aanleiding van deze jubileumeditie van de Indie Chart. We beginnen wel gewoon om 12 uur met de Indie Disc. De nieuwe single ‘Letters’ van de Groningse Ioana Iorgu. Daarna tellen we zoals gebruikelijk weer af van 40 naar de nummer 1. We mogen alvast verklappen dat de geweldige single ‘Pool Girl’ van Snow Coats met deze eretitel ervandoor gaat. Daarnaast hebben we ook nog tijd om alvast vooruit te kijken en enkele Advice tracks voor de Indie Chart aan je voor te stellen. Omdat het een jubileum is hoor, kijken we terug naar enkele Indie Chart jaaroverzichten waar we dan weer wat tracks aan je zullen laten horen. En we hebben enkele bands gevraagd om te helpen met de presentatie van deze speciale Indie Chart. Wat vinden ze zelf hun grootste hit en welke track uit het hele archief willen zij nog een keer laten horen.

De 750ste Indie Chart luister je via: https://www.indiexl.nl/luister-indiexl/ 

Vorig artikelRHEA – Under My Skin
Volgend artikelSeasick Steve – Toes In The Mud

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in