Daar zijn ze weer, De Staat! Zoals misschien wel bekend bij velen, mijn favo band. Reden? Omdat het kan. Geniaal, eigen en no nonsense.

Nu hebben ze een nieuwe CD uitgebracht met eigen nummers. Maar huh? Dan is het toch niks nieuws? Jawel hoor! Het zijn bestaande nummers die vervolgens op een geheel eigen wijze zijn ‘verandert’ naar nieuwe versies. De reden hiervoor? De Staat werd veel gevraagd om instores te doen, het spelen in platenzaken. Aangezien ze daar niet kunnen knallen zoals ze normaal in hun shows doen, moesten ze dus de nummers eigen maken. Dat eigen maken wilt niet zeggen akoestisch of rustig. Het is nog altijd hartstikke De Staat maar dan nét anders!

de staat vv1 (Mobile)

Het zijn allemaal heel verschillende nummers maar wel met een jaren 60/70 sound. Ook hiphop, surf en reggae invloeden komen juist in deze nummers voor omdat het zich er perfect voor schikt. Het is misschien wat meer dansbaar allemaal, het klinkt iets minder hard maar wel juist die sound waar je De Staat van kent is te horen. Kleine aanpassingen zoals bijvoorbeeld in ‘Build That, Buy That’ zoals het anders zingen/roepen van die tekst en het duidelijke geluid van een piano. ‘Input Source Select’ is een meesterlijke kneiter van hit geworden: jaren 60 met een hiphop sound waar de Beasty Boys jaloers op zouden zijn. ‘Down Town’ is heel donker, zoals ondertussen wel vaker gezegd is: iets voor een Quintin Tarantino film. Zeker de samenwerking tussen de zang van Torre en Janne Schra is kenmerkbaar. ‘Devils Blood’ kan je bijna zeggen dat het een andere song geworden, veel met hoge stem, veel meer gevoel en intensiteit erin. De afsluiter, ‘Wait For Evolution’ kan je scharen onder het donker hoekje. Rustig, intrigerend en duidelijk: And Start Dying Now…

Het is een CD’tje waar je zoals gezegd nog altijd enorm De Staat hoort maar het is allemaal een tikkeltje anders. Toch te merken dat ook dit past bij hun. Duidelijk te merken dat het niet uit hun comfortzone is want anders zou je niet deze kwaliteit hierin behalen. Ondanks dat ik ook van het hardere werk hou, hou ik dus ook van deze variaties. Een aanrader voor iedereen. Ook al zou De Staat niet meteen bovenaan je lijstje staan… Geef het een kans!!

Hier zoals gezegd een meesterwerk, live bij Giel:
ps. Let ook op de choreografie en hoe Vedran de krant leest 🙂

Vorig artikelBenjamin Booker – Violent Shiver
Volgend artikelKensington – War

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in