De Staat3

Muziek brengt idolen naar voren. Soms hoeft het maar een kleine artiest te zijn die je raakt maar natuurlijk kan het ook een wereldster zijn. Je kan fan zijn, een enorme liefhebber maar ook iemand die bijna elk concert moet zien van een artiest.
Idolen dus. Je kan in één keer fan worden, je kan naar mate dat de tijd vordert erin groeien en waarderen wat deze artiest daadwerkelijk doet. Nu heeft een ieder van jullie de titel al gezien. Misschien gaat er een belletje (cowbell) rinkelen, misschien ook niet.
Hopelijk wél als je alleen kijkt naar de artiest, de band: De Staat. Deze band heeft zich in het afgelopen jaar zo enorm in de schijnwerpers gezet dat je er amper omheen kon kijken. Natuurlijk de legendarische clip ‘Witch Doctor’, een volledige uitverkochte clubtour en alsof het niet genoeg was daar een show in de HMH bij doen. Nee, dat was niet genoeg!! Ze hebben vorige maand maarliefst 13 keer in het voorprogramma gestaan van de band Muse. Dat legt de band natuurlijk géén windeieren.

Terugkomende op het belletje, nu de titel: ‘The Fantastic Journey Of The Underground Man’. Dit nummer was het eerste wat ik hoorde van De Staat. Liefde op het eerste gehoor! Het is inmiddels al 8 jaar geleden. Toen was Camiel nog maar een Camieltje en CamielMusic was nog nooit in mijn jonge brein voor gekomen.
Eigenlijk breng ik een ode aan De Staat. Als je zo hard werkt, zo hard je best doet om te slagen… Inmiddels 8 jaar en 4 albums + 1 EP verder is er heel wat verandert. Het is nu daadwerkelijk dé rockband van Nederland geworden. Ze creëren een bepaalde sound en dit is altijd herkenbaar zonder dat het op een gegeven vervelend is of wordt.
Het unieke aan deze gasten is ook nog altijd hun openheid. Hun eerlijkheid. Hun nuchterheid.
Als je Torre Florim, de frontman, ziet is het gewoon een geniale vent. De droge humor, de energie die hij er altijd in stopt maar ook zeker weten toegankelijk. Op ParkCity Live in Heerlen heb ik een interview gehad met Tim van Delft, twee jaar (en waarschijnlijk veel mensen later) is het nog steeds dat hij me herkent en nog weet dat ik aan handbal doe. Dat noem ik prachtig!!! Ze zijn wat dat betreft niets verandert. Het blijven normale jongens uit Nijmegen!

Interview De Staat, Park City Live 2014

‘The Fantastic Journey Of The Underground Man’ is trouwens ook een nummer waar je U tegen zegt.
Herkenbaar: CHECK! Energiek: CHECK! Rock: CHECK! Cowbell: CHECK! De Staat Sound: CHECK! Oftewel…. Geslaagd met vlag en wimpel.
Jullie kunnen het onder tussen wel raden, ik ben fan ja. Ik volg ze en als ze in de buurt komen ben ik erbij! Ik ken alle nummers uit mijn hoofd en zal het niet laten om ze volledig mee te knallen. Héérlijk!

Daarom deze Classic. Omdat het kan. Omdat het De Staat is.

Vorig artikelInterview Gallowstreet: ‘Het hoeft niet altijd echt brass te zijn’
Volgend artikelAnderson .Paak ft. The Game & Sonyae Elise – Room in Here

1 REACTIE

  1. Een classic ja, klonk toen al goed! Maar wat een ontwikkeling heeft De Staat doorgemaakt. Steeds meer en zichzelf verder ontwikkelend met hun sound! Telkens iets nieuws en toch herkenbaar!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in