Afgelopen woensdag (17 mei red.) was er een tof evenement wat plaats vond in de Melkweg te Amsterdam. Het was namelijk veel meer dan een normaal concert. Die avond was georganiseerd in verband met het afstuderen van 3 leerlingen van het Conservatorium van Amsterdam. Deze drie leerlingen waren Eva Wijnbergen, Thijs Elzinga en Luka van de Poel. De avond was omgedoopt tot: De Beste Saus. De avond bestond uit 5 optredens… Een gevarieerd aanbod waar het uiteindelijk ging om de projecten van de drie waar het om ging!
Presentator van het geheel was Thijs Boontjes (bekend van zijn Dans- en Showorkest).
Time for some music!

Een avond openen is altijd moeilijk en zeker als je meteen daar moet staan om later te kunnen zeggen: ik ben afgestudeerd. Eva Wijnbergen mocht beginnen met haar San Dollar. Het begint gewoon heel sterk. De sound is heel sferisch maar tegelijkertijd kan het ook rocken. De stem van Eva is opvallend, ze haalt makkelijk de hoge noten waardoor haar bereik ook gewoonweg groot is. Daarnaast passen de elektronische invloeden heel goed in het geheel. Wat ik wel opvallend vind, Eva oogt heel timide maar, zoals gezegd, qua stem is het echt de gehele tijd raak! Knap gedaan, goed gedaan, zeker als je op zo’n avond moet openen!

De band Breaking Levees mag als tweede het podium betreden. Het is een band met al redelijk wat ervaring en dat hoor je ook meteen. Het is de band waar ook Thijs Elzinga in speelt. Ze knallen erin, no mercy! Het opvallende hier is die specifieke groove. Goede rock, lekker rauw en het gitaarwerk is om je vingers bij af te likken. Daarbij vallen de korte snelle eindes op en is ook de samenzang tussen Thijs en Hector zonder twijfel super om te horen. Het is steeds verrassend! Je proeft verschillende stijlen en dat bevalt menig bezoeker erg goed. Er wordt zelfs na afloop geroepen ‘We want more…!’. Heerlijk.

Tja… Wat moet je nog zeggen over DeWolff? Het trio bestaande uit Pablo, Luka en Robin werden weer bijgestaan door extra percussie en de lieftallige achtergrondzangeressen. In de (korte) tijd die ze hadden, speelden ze vier nummers en die waren allemaal weer ontzettend overtuigend! Power, klasse en gewoonweg vol muzikaliteit. Pablo kan het ook niet laten om toch ‘zijn kleine lieftallige broertje’ even in de schijnwerpers te zetten. Het is tenslotte ook zijn avond! Strak is het wederom, dynamisch, krachtig en vol overtuiging. Het blijkt maar weer dat dit toch waarschijnlijk de beste rockband is van Nederland!

Weer tijd voor een ander project; The Typical Tongues. Hier spelen Thijs Elzinga en Eva Wijnbergen samen en natuurlijk met nog meer muzikanten. Dit vijftal is in de beginfase qua zang niet heel goed te verstaan, gelukkig veranderd dit na twee nummers. Muzikaal gezien is het gewoonweg top. Gevarieerd: met vlagen indie, het kan rocken tot en met maar het kan ook heel dromerig. Wat dat betreft is het muziek wat nooit zal vervelen! Doordat het juist zo verschillend is van elkaar vliegt de tijd ook, zonder dat ik het merk wordt de laatste track al gespeeld: wow! Het gitaarwerk is soms echt volledig onnavolgbaar. Zo goed!

Dan is het al tijd voor de laatste band van de avond: Akula Rhythm Band. Dit is het project van Luka van de Poel. Vanaf het eerste moment is het feest: dansen! Het is afrobeat to the max! Heerlijke ritmes en dan ook nog een Senegalese zanger, met de prachtige naam Mame Balla Diouf, die binnen no time de muziek eigen heeft gemaakt omdat de eigenlijke zanger niet kon. Daarbij zie je hem elke seconde genieten en past perfect in het geheel. Muzikaal steekt het allemaal perfect in elkaar, extra percussie van Marnix Wilmink naast Luka, topbassist Joep Bollinger, gitarist Niek Cival en dan weer die dekselse Thijs Elzinga op gitaar plus op toetsen Hector Wijnbergen. Een top gezelschap dus die daardoor enorm kan excelleren!
Wat naast die funky sound mij enorm is bijgebleven is de afsluiter. Een andere zanger, Donald Madjid, kwam zag en overwon. Samen met de band brachten ze het nummer ‘Dance With Me’ en dat is de gehele nacht en dag erna nog in mijn hoofd doorgegaan… Top!

Zo zie je maar… Een avond vól geweldige muziek, gezellige mensen en plezier. Thijs, Eva en Luka hebben het geweldig gedaan en ze zijn gelukkig ook allemaal geslaagd. Thijs had een 9,5 voor instrumentbeheersing en een 8,5 voor creativiteit, Eva een 8 en 8,5 en Luka uiteindelijk een 9,5 en een 9. Dus wat dat betreft… Chapeau!!!
Het is enige jammere was dat het uiteindelijk zo lang duurde tot er punten bekend gemaakt zouden worden.. Dat er amper nog iemand meer was in de Melkweg!
Dus stiekem moet er nog een feestje komen, mét de bands erbij. Omdat het kan.
Aan allen: proficiat!

Foto’s: Jonny Ladeur; Facebook.

Vorig artikelOscar and the Wolf – So Real
Volgend artikelRoyal Blood – Hook, Line & Sinker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in