Afgelopen weekend had ik misschien liever de klok een paar maanden vooruit gezet in plaats van maar een uurtje. Het is gek om de hele muziekscene binnen krap 2 weken volledig tot stilstand te zien komen. Tours gecanceld, releases uitgesteld, iedere avond een shitload aan streams en speciale isolationtracks. Vorige maand rond deze tijd hadden we elkaar voor gek verklaard toch? Ik betaal mijn hypotheek gelukkig niet met een leven in de muziek, maar ik snap dat wie dat wel doet, het nu behoorlijk benauwd begint te krijgen. Laten we het beste ervan hopen, in godesnaam.

Toiletpaper

Het ziet er een beetje zielig uit op de site van Klangstof.com. Onder het vakje van het Artheater in Keulen van 12 maart blijft er een wit vlak over. Tja het zal je maar gebeuren, je zou deze maand bijna meer kilometers maken dan Floortje Dessing om in heel Europa je nieuwe album te promoten. Alle begrip natuurlijk vanwege het gezondheidsrisico maar het is toch flink balen. Effe snel inhalen zal nog een flinke klus worden. Op 21 februari is het geweldige album ‘The noise that you make is silent’ uitgekomen. Dankzij het vorige album “Close Eyes to Exit” kwamen ze als eerste Nederlandse band ooit op Coachella en waren er Amerikaanse label geïnteresseerd. Bij Vera on Track (3FM) vertelde Koen dat hij zo aan tafel kwam bij producers die werkten met de Biebers en Springsteens van deze aarde. Hij blokkeerde volledig, en kon zijn geluk niet op toen die Amerikaanse deal klapte. Voor ons ook fijn want die muzikale vrijheid had hij nodig om weer muziek te kunnen maken. Het grappige is dat ik normaal helemaal niet zo van al die elektronica ben, maar in deze plaat zit zoveel melodie dat iedere track zich gelijk achterin mijn hoofd vast haakt. Alleen de opener van de plaat ‘Blank Page’ blijkt overgebleven te zijn uit de overzeese schrijfsessies. De titel van het album komt in die track voor en bleef maar in zijn hoofd tollen tijdens zijn verblijf daar. Wel tof dat er ook een samenwerking met Wayne Coyne van The Flaming Lips op staat. Ze zijn samen op tour geweest he. Ook met werkt Koen samen met Nederlandse acts, hij schrijft met Merol aan haar catchy songs, leverde onlangs nog een toffe remix van en met Àslaug af en op het album is Luwten te horen. Toch is het in deze periode spannend of het allemaal financieel wel rond te krijgen is. De merch van albums en shirts waren namelijk allemaal aangeschaft, daarom hebben ze een speciale webshop geopend via: toiletpaper.klangstof.com.

MAARCH!!

Alleen al om de festivalnaam zou ik graag op 7 augustus naar BrakRock in Duffel (B) gaan. Met de nieuwe plaat van MARCH op ben je er vanaf Breda waarschijnlijk al in iets meer dan een half uurtje. Maar ik sta overigens niet in voor de boetes onderweg. Vooralsnog staat dat optreden nog in de agenda van de band. In plaats van een releasefeestje in de MEZZ, werd deze maand een Skype feestje gevierd vanuit de huiskamer van zangeres Fleur van Zuilen. Met een bassist uit België was de band na de strenge regels bij onze zuiderburen al vroeg vleugellam om überhaupt nog te kunnen spelen. Best wel zuur als je een heel mooi tourtje door Europa gepland had staan om je nieuwe album te promoten. Bovendien keek ik nu al uit naar de #FleursTravelTips-video’s van Münster en Dortmund. Maar die komen vast nog wel als de boel weer gaat draaien toch? De ietwat suffe maar grappige filmpjes in de trend van “Lekker weg in…” staat zo in contrast met de energie van de band en haar muziek. Net als dat ik ergens las dat het overkoepelende thema, het flink zat/beu zijn, zou zijn. De eerste single van dit album ‘Fear of Roses’ is begin 2019 al verschenen. Die angst is, met het brandende bruidsboeketje op de hoes, in ieder geval verdwenen lijkt me zo. De band lijkt me sowieso niet zo van het huisje, boompje, bruiloft hoor. “There must be more to life, than having everything”. Het is een verdomd fijne plaat geworden. Waar je bij de eerste track netjes wordt opgehaald en wordt je gelijk na die eerste paar seconde vol van je sokken geblazen. Zelf val ik volledig voor die meerstemmige refreinen, ik hoor mezelf nu al na deze muzikale lockdown compleet loos schreeuwen met Yyjeeaahhhyy START AGAIN!!

CD#1 – D’as best goed!

De oproep van de heren van DeWolff om meer Nederlandse muziek te draaien op de radio, kreeg deze maand gehoor bij diverse stations. Er was een klompen hitlijst en een volle vrijdag met Dutchies. De ene wat afwisselender dan de andere, maar stiekem miste ik daar nog wel een paar fijne liedjes van eigen bodem. Daarom heb ik op Spotify een CD samengesteld (Classic Dutchies, snap j’m?). Een verzameling met “best wel goed voor Nederlandse bands”. Zanger Jelle Schrooten van Face Tomorrow zei ooit in mijn programma Nederklinkers de legendarische woorden: “In het buitenland wordt je met champagne en limousines onthaald, in Nederland wordt het nóóit meer dan: Da’s best goed voor een Nederlandse band”. Alle 25 tracks kan ik hier niet met je doornemen, maar ik heb gewoon wat leuke weetjes over dit lijssie bij elkaar gezocht. Er was bijvoorbeeld al eerder een muzikale Wies in ons land, tegenwoordig zangeres van Kat Skills. Het Brabantse Rosemary’s Sons bracht 4 geweldige albums uit, maar scoorde hun grootste hit met een duet met Ilse De Lange. De zanger van Swelter (Bart Dorst) was tot voor kort manager en programmeur van poppodium Underground in Lelystad. Dat heet Corneel tegenwoordig trouwens. De band LPG uit Hoogezand-Sappemeer bracht maar liefst 3 albums uit bij het legendarische Excelsior Recordings. Storybox is de band van zanger/acteur Helge (Slikker), ooit vormde hij met Marlijn Weerdenburg de band Miss Molly and Me. Check dat ook eens? (Marjo)Leine (Reitsma) won twee keer de Grote Prijs van Nederland. In 1997 als het duo Kirke (met Lotte van Dijck), in 2007 opnieuw maar dan solo. De zanger van de Leidse rockband Absent Minded (Jeroen van Woezik) is tegenwoordig advocaat, het duet in deze lijst is met Roger Peterson de zanger van Intwine. Als afsluiter nog een Nederlandstalige van de fijne Tilburgse band Vals Licht. De heren hebben een paar jaar geleden ook Red Vultures opgericht. Tja, je weet er verder niets aan, maar het is volgens mij een fijne lijst voor bij het thuiswerken.

VVV

(Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is.

Dit zijn de VINKJES van MAART 2020:
v Insta-Model – Grenadeers(Wat een fijne band! Toegegeven ik ben ook vergroeid met mijn mobiel, om die grappige clip te checken natuurlijk!)
v Alone – Lucky Blue(Jaaa, het wordt lente, het wordt nu écht lente, dankzij deze Rotterdammers nu al een feestje op mijn balkon)
v Wolf Moon – Dool(Dit is de tweede track van het album Summerland. Als ik dit hoor kan dat alleen maar goed zijn)
v Crisis of Faith – Dennis Kolen(Hoe kon ik deze EP pas 10 dagen nà het uitkomen opgemerkt hebben? Altijd een No-risk disk)
v Domino – Come on Hero (Dit is uberhaupt pas het tweede liedje wat ze uitbrengen. Ze hebben er ieder geval al één fan bij)

Vorig artikelCome on Hero – Domino
Volgend artikelBrutus – Sand

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in