Deze maand zijn er al twee singles van Elsa Lester verschenen. Voorlopers van haar EP ‘Dinner Party’ die volgende maand verschijnt via een Slovaaks label. Liefhebbers van Courtney Barnett of Pip Blom, check haar vooral op een Popronde near you. Dit weekend verschijnt het derde en laatste album Pleasure Ground van 80’s-band Fatal Flowers op rood vinyl. Zijn er niet veel van geperst dus wees er snel bij. Tegelijkertijd met het verschijnen van het verslavende So Sincere van mijn vrindtjes van Snow Coats hebben ze ook de releaseshow in augustus aangekondigd en mogen ze binnenkort gaan touren in Duitsland. Floor Jansen heeft deze maand een BUMA Rocks Export Award gewonnen. Als zangeres bij het Finse Nightwish is zij op dit moment de meest succesvolle Nederlandse zangeres in het buitenland. Is dat dan niet ook een Popprijs kandidaat? Deze week nog zijn er hele mooie nieuwe profielfoto’s op de socials van Meis verschenen wat veel goeds doet vermoeden. Dit weekend nog te checken op het landgoed van Herman van Veen in Soest en sluiten we de maand juni af met de nieuwe single Don’t let me go van Tiger Pilots.

Cherry Pie

Het was weer eens zo’n bandjesavond waar ik het jonge bandje Nemsis voor het eerst live kon zien. Wereldberoemd in Haarlem en omstreken, maar daar buiten op dit moment nog wat minder. Wat mij betreft gaat dat niet zo heel lang meer duren. Hoe schattig, zangeres Abir vertelde dat ze blij waren ein-de-lijk weer te mogen spelen, want de bandleden hadden net examens achter de rug. Hoewel ik niet zeker weet van welke opleiding, maar de begin twintigers kennen elkaar van het Coornhert Lyceum in dezelfde muggenstad. Eerder dit jaar hebben ze met overmacht de Rob Acda Award gewonnen. Ze wonnen én de juryprijs, én de publieksprijs én een plek op het Young Art Festival. Bovendien mochten ze het Bevrijdingsfestival van hun thuisstad openen. Als je ze zo bezig ziet verwacht je niet dat ze pas anderhalf jaar bezig zijn. Vanaf de eerste noot staat de show als een huis. Geen ingestudeerde danspasjes of voorbedachte praatjes, what you see is what… De stem van Abir is indrukwekkend te noemen en het enthousiasme van de andere bandleden werkt aanstekelijk. Op 10 mei hebben ze hun eerste tracks uitgebracht waar ‘Cherry Pie’ het best bij mij in de smaak valt. Maar ze schakelen ook gemakkelijk naar iets anders hoor. “En dit liedje heet: Pornstar!” Zonder kinderachtig gegniffel zet de band weer in. Het gebeurt me niet zo heel vaak meer dat ik zó onder de indruk ben van een bandje. Dit is écht heel erg goed. Heb je dan niets te zeuren Vergeer hoor ik je denken! Jawel, er bestaat een bandfoto in een opslagruimte. Snap ik niet, kan die weg? Daarna is het plaatje perfect, zeg maar de kers op de taart.

Glimlach

Het was precies een jaar nadat hij als leraar gestopt is om zich volledig te storten op zijn muzikantencarrière. In de theaterzaal van LUX in zijn woonplaats Nijmegen was op de langste dag van het jaar de release van de nieuwe single ‘All Of My Days’. Het was een spannende avond voor Collin Hoeve want in de voorverkoop leek het niet zo druk te worden. Dat bleek gelukkig heel erg mee te vallen. Tot op de dag zelf was hij druk met de voorbereidingen van de release want deze track was eigenlijk tweede keus. De track die eigenlijk gepresenteerd zou worden, wordt later dit jaar bij “iets anders” gebruikt. Bij wàt dan? Dat kregen we natuurlijk weer niet te horen. ‘All Of My Days’ gaat over dat je tegenwoordig altijd maar aan moet staan en eigenlijk nooit rust kan krijgen. Het is vooral belangrijk wat de buitenwereld van je vindt en verwacht. In de Facebook-uitnodiging stond: “Elke dag lijkt een gevecht tegen de klok, we moeten elke seconde benutten en overal van genieten, succesvol zijn en vooral ook heel gelukkig zijn”. Hij heeft het liedje geschreven samen met Rogier Pelgrim. Heel rock ’n roll, samen aan de keukentafel met een kop thee. Vooral voor Collin was dat een nieuwe ervaring, want volgens eigen zeggen was hij daar tot voor kort veel te eigenwijs voor. De nieuwe EP is zo goed als af. Daar staan samenwerkingen op met oa Etan Huijs, Daniel Cane en Tim Dawn en daar word ik op voorhand al heel blij van. Aan het einde van de show werd de bijbehorende videoclip op een groot scherm gedraaid. De trotse glimlach van Collin bij het slotapplaus verraadde enige vorm van gelukkig zijn.

Maple Bingo

Eind vorig jaar had ik ze al op mijn bingolijstje voor Noorderslag gezet. Ik wist dat er ergens een album op de plank lag en hoopte heel erg dat begin dit jaar het moment was om dat debuutalbum van Maple uit te brengen. Ik kan dat wel willen, maar dat is geen wet natuurlijk. Zanger Jordy Sanger vroeg het tijdens de show op festival Mañana Mañana gewoon aan het publiek: Grolsch of Heineken? Stiekem een verwijzing naar de achtergrond van de band. Ontstaan in de Achterhoek (Lochem, krap 12 crosskilometers van Mañana) en opgegroeid in Amsterdam. Wat hij nog meer vertelde was eigenlijk veel interessanter. “Vroeger heette we anders, maar nu heten we Maple en we gaan in het najaar ons album uitbrengen”. Ik had in mijn geheugen opgeslagen dat Jurriaan JJ Sielcken, die de eerste EP’s van Jett Rebel produceerde, de megahits van Lucas Hamming opnam en de wereld over reist met zijn band Aestrid, ooit met de bandleden van Maple een week of twee in een huisje in Frankrijk nieuw werk had opgenomen. Met wat zoekwerk bleek dat al in de zomer van 2016 geweest te zijn. De band zelf heb ik in dat vorig leven al menig Popronde locatie zien afbreken. Deze combi kan wat mij betreft alleen maar goud opleveren. Maar waarom is die plaat er dan nog niet?! Volgens mij zijn nu alle bandleden afgestudeerd aan het CvA (Conservatorium van Amsterdam) en deze maand verscheen een foto met champagne. Er is een platendeal getekend met Butler Records, wat weer gelinkt is aan die grote platenzaak Bertus Distributie. Met name de eerste single Eat Your Dog zit met weerhaakjes vast in mijn hoofd. ‘Ik laot mien de pis niet lauw maken, vake bu’j te bange’. Komend jaar maar weer op mijn NoorderBingoKaartje zetten lijkt me!

Vorig artikelAankondiging: Conincx Pop 2018
Volgend artikelEtan Huijs – Blue Moon

1 REACTIE

  1. In het dossier Glimlach heb ik foute aannames gedaan. Deze wil ik deze graag rectificeren. Collin Hoeve heeft voor zijn aanstaande EP niet samen gewerkt met Etan Huijs en Daniel Cane. Wel waren beide bij de singlereleaseshow aanwezig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in