Wat een goede verhalen deze zomermaand. “Onze” Purmerendse YoungKio verbreekt in Amerika alle records met zijn productie voor “Old Town Road” met Billy Ray Cyrus & Lil Nas X. Ook achter de nieuwe single “Lone Wolves” van dé Paris Hilton zit een Nederlands (producers)team. De track is co-written by Yoshi Breen, Tony Cornelissen en Daimy Lotus. Het Rotterdamse Iguana Death Cult tekende een platendeal bij het Amerikaanse Innovative Leisure label voor het uitbrengen van de nieuwe plaat Nude Casino. The Brahms namen nieuwe tracks op in de SnapStudio’s in London. Eerder namen bijv: Years & Years, Coldplay en Stormzy daar op. Op 12 juli was daar opeens de aankondiging van het debuutalbum: “Genoeg Houvast” van Figgie met bijbehorende release en tour. Verder verschenen er filmpjes op Facebook vanuit de Hilversumse Wisseloord studio’s van opnames door Queen’s Pleasure en tekende Wies een contract bij Friendly Fire.

Eilandje pakken

Dus die gasten zeggen tegen me: “Jij zou toch wat minder gaan doen?”. Na het stoppen van mijn radioprogramma heb ik wel zoiets geroepen geloof ik. Maarja, dat is al ruim twee jaar geleden dus dat ben ik al lang weer vergeten. Stond ik dan, op een donderdagavond (te) laat nog in Rotterdam, terwijl het de dag erna gewoon een werkdag was. Vorig jaar was ik zanger Levi Oostermeijer bij hetzelfde festival ook al tegengekomen. Hij was wel “met wat dingetjes bezig” en het werd heel anders dan zijn si-so werk als Levi Manner, maar zijn verhaal bleef me nog veel te vaag allemaal. Toen ze in januari bij Club 3voor12-Utreg hun debuutshow speelden was ik er natuurlijk als de kippen bij. Toegegeven, mijn muzikale vriendjes moesten de eerste 10 minuten wat zenuwen verwerken, maar na die show ging ik blij van de frisse sound naar huis. Op dat moment was zelfs hun debuutsingle Beach House nog niet eens uit, toch was hij al op de radio te horen geweest. Slimme zet om Herman Hofman alvast een CD-R’tje mee te geven. Het eerste verhaal van de bandnaam was dat ze een huisje hadden gehuurd op Texel “aan het strand”, om samen wat te jammen en uit te vogelen of ze samen een bandje konden beginnen. Toen die demo’s dus bij 3FM terecht kwamen moest er op stel en sprong een naam bedacht worden. Texel werd Tessel en de rest is geschiedenis. Dat Aernout van die fijne War on Drugs licks uit zijn gitaar kan toveren vind ik persoonlijk helemaal niet erg. Dan lijkt het er maar op, in dit genre heb ik nog niet zoveel Dutchies met deze sound gehoord hoor. Eind volgende maand gaat hun tweede single ‘Kids’ uitkomen. Kinderen zijn nog zo onbevangen en primair in hun reactie. Daarna heb je 2 weekies om te oefenen zodat je bij de Popronde shows met ze mee kan zingen. Bij de traditionele opening (12 sept) spelen ze in het Regionaal Archief Nijmegen. Deze week werd een master bij De Coöperatie aangekondigd. Dat betekent dat Roy van Rosendaal (Figgie, Real Derek) hen gaat begeleiden bij het schrijven van nieuwe muziek. Toen ik Tessel deze maand weer live zag kon ik mijn ‘kinderlijke enthousiasme’ niet verbergen. Dat ze mij met één opmerking weer op even mijn plek zette was ik gelukkig weer snel vergeten. We hebben er hartelijk om gelachen.

Darlyn

De Telegraaf schreef in september 2014 al over Darlyn: “Zelfs een blinde hoort de internationale allure in haar stem en het vrije en vrolijke in haar rijke band.” Sinds die tijd geldt Darlyn al als de Nederlandse folk en americana belofte. Helaas heeft zich dat tot nu nog niet in klinkende munt omgezet. Onterecht wat mij betreft. De afgelopen maanden trof ik ze op twee fijne festivals. De Veranda op MañanaMañana paste hen als een jas, maar ook het grotere podium van het Young Art in Beverwijk was geloofwaardig. Volgens de overlevering bracht het uiteenvallen van de toenmalige bands zangeres Diwa en (slide)gitarist Wessel bij elkaar voor de start van Darlyn. In 2016 werd in ieder interview of bij elk optreden vermeldt: “De band werkt aan het debuutalbum”. Op Young Art hoorde ik ze zeggen dat het dan toch echt begin volgend jaar uit gaat komen. Zelf ben ik al in 2015 “ingestapt” bij hun 2e single Higher. Het is heel onaardig om te zeggen, maar daarop was “dat toontje” in de stem van Diwa al duidelijk te horen. En dat vind ik zóó geweldig, indie/folk hoort zo te klinken is mijn mening. Tijdens de eerste koude dagen van dit jaar kwam het broeierige ‘Show You The Right Way’ als eerste van het nieuwe werk uit. Tijdens de uitzonderlijk warme zomerdagen deze maand voelt deze track als samen in slaap gewiegd worden in je hangmat terwijl het begint te schemeren en het morgen niet uitmaakt hoelaat je opstaat. Met ‘Fuel to Fire’ bewijzen ze nu de juiste volle sound gevonden te hebben. Je moet zelf maar in de roddelbladen opzoeken over welke vurige relatie met een bekende zanger dit liedje gaat. Na een teleurstellend Amerikaans avontuur kwamen ze terug in de bossen bij Den Dolder. Sinds een aantal jaar heeft Ferdy van de Singel daar zijn studio in een voormalige afkickkliniek. Sinds de wereldhit Zoutelande van BLØF is hij een producer met A-status. Met dan ook nog eens de programmeur van oa. Dauwpop, Metropool en de Zwarte Cross, maar ook directeur bij Goomah Records als hun boeker, kan het eigenlijk niet meer misgaan. Ik vink daarom alvast aan, Darlyn staat op Noorderslag 2020.

Insomnia

Halverwege deze maand was in Rotterdam het Eendrachtfestival. Een showcasefestival waar de lokale musicscene zich mocht voorstellen op de podia rond het “kabouter-buttplug pleintje” in het centrum van de stad. Net als vorig jaar zag ik er een van Havenstads finest. Toen zag ik de Paterzonen in de voormalige pizzaria Bar3, op de verhoging achterin de smalle pijpenlade naast de Rotown. Ik weet nog dat ik toen ook flink onder de indruk was van die show, ik werd helemaal de muziek en show ingezogen. De pest was dat ik dus ruim een jaar moest wachten om ze weer een keer live te kunnen zien, want zo vaak spelen ze nog niet live… helaas. Ik was wel blij dat ik ook deze keer mijn oordoppen bij me had, maar misschien wilde ik ook wel iets te dichtbij staan om niets te missen. Zonder aankondiging of iets was het aftikken en vol gaan voor de band. ‘Are You Reacting’ is door z’n stuwende ritme een van hun favoriete tracks. Ik zie die song nog steeds als een soort aanklacht op onze drang om constant maar op elkaars berichten van social media te moeten reageren. Liefst ook met een grap om de ander te overtroeven. De track kwam terecht op nummer 1 van de IndieChart. De tot nu toe laatste single ‘Insomnia’ gaat over het fenomeen slaapverlamming/slapeloosheid, waarbij iemand “wakker” in bed ligt maar niet in staat is om zich te bewegen of te spreken. Oftewel weinig contact met de omgeving. Dat gold tijdens deze show ook een beetje voor zanger Kamiel. Door zijn lange haren voor zijn ogen, hebben we zijn gezicht niet zoveel gezien deze show. Past overigens erg goed bij de donkere, duistere act die zijn. Volgens zeggen zijn ze in hun eigen studio (ergens langs de Coolsingel in hartje Rotjeknor) keihard bezig met hun debuutplaat. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen. Hoop niet dat ze dat extra slapeloze nachten oplevert.

VVV

(Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is.

Dit zijn de VINKJES van JULI 2019:
√ No Better Than Me – Blanko(Wat een fijne debuutsingle! Nogsteeds wel 3J’s hoor, Ja, Ja, JAA!)
√ Sad Girl – Tape Toy (Net iets te vrolijk liedje over een verdrietig meisje. Maar een hersenpanplakker eerste klasse)
√ Mad Dogs in the Sun – Ruud Fieten (Weet niet wat het is, maar zijn songs zijn àltijd raak bij mij, ondanks het heftige onderwerp van deze)
√ Lost Soul – YSA (Indrukwekkend, zeer persoonlijk liedje over je eigen zwaktes durfen te onderkennen)
√ Hooked – Ben Forte (Hoezo is Nederlands een moeilijke taal? Deze rijms van boefje Forte kloppen op de seconde)

https://open.spotify.com/playlist/6mnMjrvOQCLPOTl3nIhHnh?si=j43hknwbSgySWebpWvR3vQ
Vorig artikelLiam Gallagher – Once
Volgend artikelDIIV – Skin Game

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in