Cheers! Een toost op alweer een jaar, maar ook een beetje op de 25e Dossier Dutchies. Wat fijn om al ruim 2 jaar mijn ongegeneerde mening op deze webstek te mogen zetten. Deze laatste maand van 2019 werd mevrouwtje Merol met haar befliedje tot song van het jaar verkozen. Speelde Mozes & The Firstborn hun allerlaatste show, mocht ik The Depression Club als nummer 1 van de IndieChart Top100 van dit jaar aankondigen en verscheen er een film en een heel album van The Industry. Een nieuw collectief van de huidige Amsterdamse indiescene rond oa. Pip Blom en Canshaker Pi die plaat tijdens Into the Great Wide Open heeft geschreven en opgenomen. December is ook de tijd van terugkijken. Dit is mijn persoonlijke top 5 fijne concerten van dit jaar:

Top #1 The Depression Club.

Het was op het verjaardagsfeestje van 3voor12 Den Haag. Al redelijk vroeg op de avond speelde deze toffe band in het Paardcafé. Hoewel ik heel benieuwd was, stond ik in het begin toch in zo’n journalistenmodes naar de band te kijken. Je weet wel, aan het einde van de bar met de armen over elkaar gevouwen. Laat maar eens zien hoe goed je bent! Na de eerste twee liedjes was ik overtuigd en stond ik binnen de kortste keren vlakbij het podium. Rauw en zéér overtuigend. Met die gescheurde pakjasjes en een donker lijntje onder de ogen, even lekker alle frustratie eruit schreeuwen. Die stem van de zanger kraakt wel, maar gaat (gelukkig) maar niet kapot. Deze band moet ik komend jaar zeker nog eens vaker zien! #ohgezellig

Top #2 Get Jealous.

De mooiste optredens zijn diegene waar je door verrast wordt. Het was tijdens het Booster festival in Enschede dat ik de stuiters van Get Jealous voor het eerst zag dit jaar. Ze stonden eigenlijk niet op mijn programma, maar als duistere krachten gestuurd stapte ik het biercafe binnen. Er waren al veel “koppen uit de industrie” aanwezig wat al veel goeds voorspelde. En wat ging ik na die show zelf stuiterend de deur uit zeg. Een beetje verdwaast over wat ik het laatste half uur gezien en gehoord had. Een beetje jongensachtige dame met veul teveel energie, die duidelijk een verhaal heeft te vertellen, maar die tussendoor een bijna schattig liedje over een YouTube-katje aankondigde. Halverwege rende ze als een dolle met een megafoon door het café, waarbij ze zelfs bijna bovenop een statafel sprong. Ik ben fan!

Top #3 Iguana Death Cult.

De vorige singles en platen van de Rotterdammers zijn een beetje langs me heengegaan. Maar waarschijnlijk door dat jengelende gitaartje in ‘Bright Lights’ hadden ze me dit jaar opeens goed bij de kladden. Ik mag met trots zeggen dat ik er gewoon bij was, die zwaar uitverkochte releaseshow van het nieuwe album Nude Casino, in zeg maar ‘eigen huis’ Rotown. Aan de linkerkant van de zaal is de DJ boot met een verhoging. Vet handig, want zo had ik een geweldig zicht op het podium, maar vooral ook de deinende menigte voor het podium. Dat werkte zeer aanstekelijk want ik voelde op een gegeven moment ook de druppels over mijn rug rollen. Misschien ook wel omdat ‘Liquify’ me heel erg aan witte stranden met palmbomen doet denken. Het lachje van zanger Jeroen Reek bij: “Oja, we hebben net gehoord dat we volgend jaar wéér naar SXSW mogen” was goud.

Top #4 Eefje de Visser

Het is gelogen als ik zou zeggen dat ik speciaal voor Eefje het afgelopen jaar een kaartje voor Pukkelpop heb gekocht, maar het was wel een héél fijn toeval dat ik daar een van haar eerste optredens met het nieuwe werk kon zien. En hoe fijn is het dan als het ook nog eens al je toch al hoge verwachtingen overtreft. Ze speelde liedjes die ik al kende maar dan in nieuwe banduitvoeringen, en ik hoorde en zag vooral, de totale nieuwe show. Haar gitaar ging af en daar stond Miss de Visser een strakke show te geven. Als ik al getwijfeld had of ze wel op zo’n groot podium tot haar recht zou komen, werd ik al snel terecht gewezen. Ik werd er echt enorm blij van, ze moet mijn stralende oranje hoofd gezien hebben in het publiek, maar het zit vast in mijn eigen fantasie dat ik een blik van herkenning heb gezien. Mijn fanschap doet gekke dingen met me!

Top #5 Mevrouw Tamara.

Wie kan nou zeggen dat hij binnen één jaar een act zowel in een synagoge als in een houtzaagmolen heeft gezien? Vingers? Begin van dit jaar tijdens het jaarlijkse Groningse feestje was ik bij een van de eerste bandshows van Mevrouw Tamara. Buiten dat het op een hele bijzondere plek was, was ik ook enorm onder de indruk van de bandversies van haar liedjes waar ik er een aantal van herkende. Met al die gekke ritmes en bijzondere tekstregels vond ik het altijd al bijzonder dat Tamara daar zelf nooit mee in de knoop kwam. Maar nu zat er dus nog een hele band omheen en die snapten die wirwar dus ook. Naar Tamara luisteren is heel hard werken, maar dit werk vind ik wel heel fijn. Deze maand speelde ze in de Utrechtse molen met een zowaar nog grotere band een akoestische show van haar nieuwe album. Een album met een overkoepelend thema, alle tracks gaan over mentale problemen. Gedachten of beelden die je aan de buitenkant niet kan zien. Nederlands is sowieso al een moeilijke taal om muziek in te maken en Tamara weet er dan ook nog letterlijk haar eigen kwinkslag aan te geven. Het is zo fijn om af en toe even uit je evenwicht gebracht te worden. Merci Mevrouw.

VVV

(Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is.

Dit zijn de VINKJES van DECEMBER 2019:
√  One More Try – We Are Hunters(Wat een krachtig liedje. “Save me from myself and things that i’ve become”. Even lekker Airdrummen)
√  Oh Not Again – The Industry(Dat krijg je er nou van als je Pip, Tender en Willem opsluit in een bunker op een eiland)
 Beautiful Delirium – Blackbriar(Heb ik nou toch teveel gedronken van dat iets te donkerrode sapje?)
 Kiss in the Morning – Colds(Alsof het zomer wordt in december. In mijn oranje universum is dit de Nederlandse Tame Impala)
√  Ze Huilt Maar Ze Lacht – Maan (Is natuurlijk niet stoer om als mid-veertiger te zeggen dat je Maan tof vindt. WAT EEN GOED LIEDJE!)

https://open.spotify.com/playlist/2JYMP5WxpqFtCPB1sLpnTq?si=UZa4_sBgR3WITN7qkHlxlw
Vorig artikelBest Song(s) 2019: CamielMusic
Volgend artikelCamielMusic Unplugged #5

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in