Als je goed kijkt zie je hier een daar nog een kleine spat verf in zijn haar zitten. Vlekken op zijn schoenen en de laatste stofwolken zijn opgetrokken. Na een lange, maar gedegen voorbereiding was het deze maand dan eindelijk zover. Er is hard gewerkt maar het resultaat is er dan ook naar. Alles ziet er weer als nieuw uit. Een lekker fris kleurtje en een net iets andere uitstraling. Inmiddels is ook al het meubilair verhuisd naar de nieuwe locatie en staan alle spullen waar ze horen. Het voelt vertrouwd, maar toch is het net even anders. Het ziet er wel helemaal gelikt uit hoor. Goed gewerkt Camiel! Gefeliciteerd met je nieuwe website www.camielmusic.nl

Fietsfoutje

Soms kan je wel door de grond gaan als je er achter komt dat je iets stoms gedaan hebt toch? Natuurlijk had ik al van de band Nouveau Vélo gehoord, al kon ik niet zomaar wat hit feitjes van ze ophoesten hoor. Ik kwam onlangs weer met ze in aanraking door de single ‘Matryoshka” wat door dat fijne jengelende gitaartje met weerhaken achter in mijn hoofd bleef hangen. Deze maand zag ik de band voor het eerst weer optreden tijdens een wandeltocht door Tivoli Vredenburg. Het coronaproof festival “Walk The Line” van het Utrechtse popzalenstapelgebouw. In mijn archief vond ik een interview uit 2013 waarin we het over het net missen van festival Le Guess Who hebben, terwijl ze die week wél op de lokale 3voor12 clubavond van Utrecht spelen. Maar exact een jaar later stonden ze wel gewoon op dat festival hoor en terecht, want ze passen maatloos in dat alternatieve jasje. Achteraf bleek dat ze toen al contact hadden met Frans Hagenaars van Excelsior Recordings. De eerste EP’s bleken nog te vroeg voor een samenwerking, maar het debuutalbum ‘Reflections’ uit 2017 kreeg wel dit kwaliteitsstempel van dat platenlabel. Hoewel door covid-19 iets verlaat, komt het nieuwe album ‘Bogland’ half oktober ook weer bij dat label uit. Op die vrijdagmiddag in Utrecht mochten ze helaas maar 4 liedjes spelen, maar daarbij hoorde ik wel de nieuwste single ‘Waves’ wat toevallig die dag ook tot de Indie Disc, zeg maar de troetelschijf van IndieXL was gedoopt. Ook stond ‘Matryoshka’ op de speellijst. Die track gaat over je anders voordoen dan je eigenlijk bent. ‘Hide yourself away. (…) Stay in disguise.’ Het is inderdaad een verwijzing naar een Matroeshka popje wat steeds een andere gedaante aan kan nemen. De track stond 7 weken in de hitlijst welke ik mag presenteren, waarvan zelfs een week op nummer 1. Tijdens die toffe show kwam ik er dus achter dat ik al die weken de track verkeerd afgekondigd heb. Niet MatroYska, maar MartrYoshka dus! Kon ik maar even wegduiken in zo’n Russisch poppetje?

Een echte vete

We zijn nooit te beroerd om wat olie op een bestaand vuurtje te gooien toch? Deze hele maand heeft de jonge Groningse band Calidus de release van hun debuut EP ‘Meet My Expectations’ gevierd. Iedere donderdag verscheen er een nieuwe track. Exact een jaar geleden, op 29 augustus 2019 verscheen hun eerste Insta post. Daarop ontbrak bassist Bert Hoekstra nog. Diezelfde foto vond ik overigens terug op de website heldenfanhjir.nl. Dat klinkt Fries, en dat ist dus ook, want hier staat dat de band uit Drachten komt. Maar sinds het kwartet nu compleet is zijn er aan de ene kant twee Numannen en in de ander hoek twee Hoekstra’s in de band. Om het mysterie op te lossen, de Numannen zijn broers. De Hoekstra’s in de band zijn puur toeval, geen familie maar wel goede vrienden. Ook daar geen 2 kampen of iets dergelijks hoor, want Bert en zanger Jochem Numan speelden al eerder samen in een band. Gelijk bij de eerste single ‘What Can I Do’ ben ik al fan van de sound van Calidus. Zo aan het eind van de maand vind ik het nog steeds een meesterwerkje. In mijn vrije vertaling haal ik er eruit dat het niet zo goed gaat met één van je vrienden. Je ziet haar wegglijden, natuurlijk wil je helpen, maar hoe? Diegene laat je eigenlijk niet toe. Je kan alleen vanaf een afstandje toekijken en hopen dat het goed komt. En dat is dan pas de eerste hè. Als ik dan wat verder ga zoeken vind ik op Soundcloud een complete EP aan demo’s die ongeveer een jaar geleden zijn geüpload. Daar staat ook een track tussen die óók ‘Meet My Expectations’ heet, ook al zo’n goed liedje, dus die had ik misschien ook wel op hun debuut EP verwacht. Maar wacht, op de laatste donderdag bij de 4e track ‘Twisted Love’ vermelden ze dat de EP nog niet compleet is. Dus toch? Tegenwoordig werkt de band vanuit Groningen, maar 3voor12/Friesland postte vlak na de release van de 2e single ‘Really Me’: “.. augustus staat voor van oorsprong Friese band Calidus in het teken van wekelijkse releases … Beide nummers zijn te beluisteren in onze afspeellijst Van Friese Bodem”. Ai, komt daar dan toch die eeuwenoude provincievete bovendrijven?

Nieuwe ronde

Op het eerste gehoor lijkt de opener van het album ‘Uncovered’ Allard JJ een zeer toepasselijke tekst te hebben. Allard Jolles begon zijn muzikale carrière al in de jaren 80 als de eerste drummer van Claw Boys Claw. Begin deze maand bracht hij na nabij 25 jaar stilte een nieuw album uit. Dus ‘I Be Back’ klonk me helemaal niet gek in de oren. De track heet echter ‘IV Bag’ (de Engelse term voor infuus). Het was niet de reden van de lange pauze, maar het heeft zeker effect gehad op het verschijnen van dit album. De medicijnen uit dat infuus waren zo zwaar dat het regelmatig als een soort oerknal voelde verteld hij op zijn Facebook. Het moet rond zijn zestigste geweest zijn dat hij in het ziekenhuis terecht kwam en zeker niet voor een lullig griepje. Hij schreef de track ‘Eight Nurses’ over de gekke afhankelijkheid die ontstaat als je daar komt te liggen. Dat een totale vreemde je op je aller slechtste treft, je moet wassen of infuus moet toedienen en dat vol continu, 24/7. Hij zegt nu twee jaar later nog alle verpleegsters bij naam te kennen. Het is ook weer niet dat de plaat een soort dagboek van zijn ziektetijd is geworden hoor. De tekst van ‘Small Time, Big Time’ schreef hij al in 1994. Toen was hij nog de frontman van L’Attentat. Onlangs is het hele oeuvre van die band trouwens op Spotify verschenen. Voor deze track hoefde hij zich dus alleen nog maar op de muziek te concentreren. In ‘Urban Groove’ heeft hij ook eigen opnames van stadsgeluiden verwerkt. 6th Avenue in wereldstad New York. Het bezoek daar was gok ik gedeeltelijk beroepsmatig. In de zeg maar zijn muziek loze jaren was hij architectuurhistoricus en daar is natuurlijk heel veel op dat vlak te bekijken. Voor dit album kwam hij weer bij Excelsior Recordings terecht, waar laten we zeggen de huisdrummer ‘Jeroen Kleijn’ ook dit album heeft ingespeeld. Grappig, want hij was dan weer een van Allard’s opvolgers bij Claw Boys Claw. De plaat verwijst in alles naar het verleden. In verhalen en muziekstijlen, maar met zijn gezondheid in het achterhoofd voelt het als een goede 2e kans, of noem het een nieuwe ronde met nieuwe…

VVV (Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is.

Dit zijn de VINKJES van AUGUSTUS 2020:

v Vampires – Rats and Daggers (Wat een monsterlijk bloederige debuutsingle van deze toffe Uteregse rockchicks)
v Voor altijd – Bruckenbauer (Niet eerder zo’n fijne Nederlandstalige indiepopsingle gehoord. Oké, met een Friese tongval dan)
v Keep reaching – Left Alive (Het is dus toch mogelijk om toffe goede-doelen-singles te maken! Als er maar geen BN’ers meedoen)
v Star Scrambler, Sign Seer – Apneu (Wat zou dat lekker zijn hé, zo’n onbezorgde zomer zonder 1,5-meter regels, dit komt al goed in de buurt)
v Blood Diamond – The Last Element (Over een donker verleden achter je laten en naar een mooiere toekomst durven kijken)

Vorig artikelAKA Block – She Loves Cats, I Like Dogs
Volgend artikel45ACIDBABIES – 3 (Walk With Me)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in