In plaats van op Lowlands was ik dat weekend op Pukkelpop. Gezien mijn achtergrond voelde ik me verplicht om naar de enige Nederlandse act op de line-up te gaan. Ik moest me door de show heen worstelen, but I survived The Flex rapper. Niet mijn ding sorry. Beter nieuws van Sofie Winterson. In november komt haar nieuwe album ‘Sofie Electric’ en de eerste single ‘Military Man’ is heel lekker. Volgende week doet Emil Landman een wereldrecordpoging bij de release van zijn album: de meeste shows in 12 uur. Begin deze maand kwam er opeens een nieuwe single van Town Of Saints uit, de titeltrack van het nieuwe album. Ze gaan terug naar hun roots en dat vind ik fijn. En deze maand ben ik gestruikeld en gevallen voor twee hele jonge Rotterdamse acts. Onthou de namen Elijah Waters en Rimon, je zal volgend jaar nog eens aan me denken. En als we het dan toch over Rotjeknor hebben, ons muzikale vrindtje Dennis Kolen heeft aangekondigd in 2019 het album: faithful days (zijn 12e!) uit te brengen.  

Zo oprecht

In mei vorig jaar lieten ze in De Gelderlander nog optekenen dat ze een EP wilden gaan opnemen en een zomer vol met fijne optredens. Optredens kwamen er: Zwarte Cross, Enter The Wave en zelf stond ik in de warme Tipi bij hun show op Mañana. Die EP is er nooit gekomen, want vrijdag 24 augustus was in Luxor Live de presentatie van het album ‘Take The Weight Off Your Shoulders’. Op die plek speelde Snow Coats ook hun allereerste show ooit als het afstudeerproject aan het Rijn-IJssel College, eveneens in Arnhem. De titel van dit album is toevallig ook de eerste regel van hun debuutsingle ‘Backyard’. Of beter zal ik wereldhit zeggen, want de track werd een radiohitje op Lush99.5FM in Singapore. Drie maanden later verscheen ‘High Tide’ wat nu de opener van het album én van de releaseshow was. Daarin heeft de banjo een hoofdrol. Ik las bij Behind the Corner (over muziek uit de Achterhoek) dat het de goedkoopste was die ze konden vinden. Toegegeven met familie en vrienden in de zaal heb je geen lastig publiek, maar de toon was gelijk gezet. De begrijpelijke zenuwen waren nergens voor nodig en na de eerste liedjes stonden de bandleden zelf ook zichtbaar te genieten. Het grootste deel van het album is in de thuisstudio van de tweeling Daan en Joost Ebbers opgenomen, dat komt natuurlijk door die opleiding. Alleen zangeres Anouk van der Kemp heeft haar teksten in haar eigen woonkamer ingezongen. De sfeer van het album bevalt me heel erg. Eindelijk weer een bandje met een eigen smoel. Ik zie vier jonge muzikanten die leven voor hun muziek, die alle kansen willen pakken. Het voelt goed te weten zeker niet de laatste fan van Snow Coats te zijn. I have never been So Sincere.

Route Americana

Het klinkt heel romantisch. Samen vluchten uit alle drukte en zonder duidelijke bestemming een nieuw continent ontdekken. Pablo van de Poel, bekend als zanger van bluesband DeWolff, en zijn vrouw Nikki, als fotografe bekend als Sattelite June, zwierven in september 2017 door de Amerikaanse staten Californië, Arizona en Nevada. Zij maakte de foto’s met haar analoge camera, hij schreef de songs op de daar gekochte gitaar. Het resultaat is Americanalog, een reisverslag in geluid én beeld. Tijdens de reis werden 13 songs geschreven. Geperst op vinyl, daarbij een 144 pagina’s dik fotoboek geeft een bijzonder pakket. Deze maand is het officieel uitgekomen. Nikki en Pablo vertellen over een land: “met één voet vast in het verleden, te trots om te veranderen ten gunste van een betere toekomst. Armoede, geweren, spooksteden. Soms verborgen onder een dikke laag Las Vegas glitters. En dat tegenover de adembenemende landschappen, groots en wijds met het gevoel dat je op de top van de wereld zit”. Een eerste optreden is er ook al geweest, begin juni in de Janskerk op de culturele zondag van Utrecht. De foto’s zijn geëxposeerd op Lowlands deze maand. De reis bracht hen bijvoorbeeld in spookstad Bodie in Californië. Deze ghosttown uit de jaren ’30 gaf de inspiratie voor de eerste single ‘Bodie Curse’. Het verhaal gaat: “Als je iets meeneemt uit dit stadje, hoe klein ook, al is het een luciferdoosje, je krijgt ongeluk. Dit ongeluk blijft je achtervolgen totdat je het terugbrengt.“

Black spider

Een paar jaar terug was ze nog dat ietwat boze meisje, met een wereldstem dat wél, maar niet de gangmaker op je feestje zeg maar. Ik heb haar bij een optreden wel eens met van die nepkaarsen naar de geluidsman zien gooien. Het heeft ruim 3 jaar geduurd voordat ‘Cheap Smell’, het nieuwe Kovacs album, is uitgekomen. Het album is vernoemd naar haar laatste schoolbandje waar ze in speelde. Het staat ook symbool voor alle persoonlijke herinneringen op dit album. Van iemand bij de Nederlands tak van haar platenmaatschappij hoorde ik dat er al eerder een album was, maar dat de Duitse Warner (waarbij ze heeft getekend) haar als een klein meisje heeft teruggestuurd naar de tekentafel. Die moeilijke tweede was er dus niet zomaar. Ze brak met Oscar Holleman die haar begeleide bij haar legendarische debuut ‘Shades Of Black’. Ooit zaten ze giebelend op een bank bij een van de eerste televisie interviews. Op dit album schrijft ze in ‘Freakshow’ over die breuk, het voelde als een act met een brandende hoepel. In die periode moest ze ook zonder band verder. Alleen haar vriendje hield ze nog om haar heen, tot ook dat door zijn drugs(mis)bruik echt niet meer wilde. “He’s a dick, he’s adickted”. Ze klopte daarna op de deur van de Londense Laundy studio van Liam Howe. Met hem schreef ze eerder al ‘Diggin’, maar ook Fool Like You’ op haar debuut. Die laatste gaat over haar tot dan toe onbekende vader. Niet lang daarna heeft hij zich gemeld maar dat contact bleek minder soepel dan gehoopt, ‘Mama & Papa’ is het vervolg op die track waarin ze die ontmoetingen met haar moeder bespreekt. Ze is meer voor zichzelf gaan kiezen en als we ‘It’s The Weekend’ mogen geloven houdt ze inmiddels we van een feestje. Het lijkt wel of Sharon met dit album een zware last van zich af heeft geschud. Natuurlijk is die bontmuts af, maar ze kan nu zelf om haar rauwe randje lachen. Nu blijkt die moeilijke tweede opeens een hele opluchting.

Vorig artikelNothing But Thieves – Forever & Ever More
Volgend artikelKing Gizzard & The Lizard Wizard

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in