Macklemore & Ryan Lewis @Ziggo Dome (3) (Mobile)

Wie? Macklemore & Ryan Lewis.

Waar? Ziggo Dome, Amsterdam.

Wanneer? 10 april 2016.

Hell yeah! Na weer een hele lange poos te wachten was het toch weer zover, het concert van Macklemore & Ryan Lewis. Natuurlijk hebben de twee heren zich ontwikkeld tot wel hele grote hiphop artiesten. Na de doorbraak met dé hit ‘Thriftshop’ en natuurlijk daarna de opvolgers ‘Can’t Hold Us’ en ‘Same Love’ wist iedereen het zeker: dit zijn blijvertjes. Toch heeft het een tijdje geduurd voordat ze kwamen met een tweede album. Waar eerst de voortekenen niet zo florissant waren, hebben ze toch menig persoon overtuigd. Ook hier staan weer nummers op die je steeds op repeat wilt zetten. Maar is dit allemaal live ook zo goed?

In het voorprogramma stond een jong talent genaamd Raury. Ik heb al eens eerder over dit fenomeen gesproken. In de korte tijd dat hij op het podium stond wist hij het publiek daadwerkelijk te entertainen en tegelijkertijd in te pakken. Met zijn enthousiasme maar ook eerlijkheid was het een hele fijne opwarmer! Natuurlijk wilde heel veel mensen Macklemore & Ryan Lewis zien maar het publiek gaf deze 19 jarige jongeman heel veel liefde. Check hier wat ik over hem geschreven heb: Raury.

Macklemore & Ryan Lewis @Ziggo Dome (2) (Mobile)Door naar het ‘echte’ werk. In 2013 stonden ze ook al in Nederland op het podium in de HMH en nu, zo’n 3 jaar later was het weer tijd om deze toppers weer te zien. Wetende dat het altijd een groot spektakel is/zal zijn. Ze begonnen met het eerste nummer van hun laatste album, ‘Light Tunnels’. Waar Ryan Lewis samen met de strijkers en blazers op de achtergrond omhoog komen weet Macklemore uiteraard de aandacht meteen op zich te krijgen door vanuit de grond omhoog te komen, welkom!
Er is altijd een mix tussen nummers die eigenlijk nergens over gaan of nummers met een boodschap. Brad Pitt’s Cousin is uiteraard een gevalletje van onzin. Het is onmiddellijk een groot feest met op de achtergrond teksten maar ook filmpjes van katten die enorm geinig uitzien. Tussendoor praat Macklemore dat hij het (uiteraard) helemaal super vindt om in Amsterdam te staan en stiekem zet ie ook vaker iedereen op het verkeerde been. Vroeg in de set wordt ‘Thriftshop’, uiteraard gehuld in een bontjas!
Mooie nummers zoals ‘Arrows’ en ook ‘Kevin’ met Leon Bridges (geweldige zanger!) op het scherm op de achtergrond brengen een boodschap over net zoals Macklemore vantevoren doet. Het lief hebben van een ieder ongeacht de achtergrond.. Liefde overwint.
Nummers zoals ‘Wings’ maar uiteraard ‘Same Love’ laat iedereen meedoen. Ook hier zit weer heel erg veel gevoel in. Zoveel passie, zoveel kracht. Maar niets is dan zo mooi als ‘Growing Up’, het nummer wat Macklemore geschreven heeft voor zijn dochtertje Sloane. Plezier zit er ook weer in tijdens ‘Let’s Eat’. Misschien wel no nonsense maar tóch zit er ook stiekem een catch achter. Een beetje de draak steken met mensen die alleen maar bezig zijn met hun gezondheid. Leuke knipoog! Als afsluiter moest en zou toch wel ‘Can’t Hold Us’ komen. Uiteraard gaat alles los, iedereen springt, dansers er weer bij…. Het is te merken dat dit toch wel dé knaller is!

Uiteraard is er een encore. Dansen staat hier centraal met de nummer ‘And We Danced’ en ‘Dance Off’. Bij de eerste issie weer prachtig verkleed als een foute danser met een andere bontjas en pruik… Het wordt helemaal knallen tijdens ‘Dance Off’. Misschien niet gelijk een Macklemore & Ryan Lewis track maar desondanks is het wel echt een topper. Flinke beats erin en onzinnige teksten… Heerlijk dus!
Maar dan is het toch tijd voor de échte afsluiter, dé hit van het laatste album: ‘This Unruly Mess I’ve Made’… ‘Downtown’. Waar in het schijnt een normaal einde te worden komt uit het niets dan tóch nog een toffe verrassing: Eric Nally, de man met de uithalen, komt uit het niets met een grote sprong op het podium! Daarbij excelleert hij ook gewoon weg geweldig goed. Dit is wel echt een heerlijke afsluiter!

Macklemore & Ryan Lewis @Ziggo Dome (1) (Mobile)

Macklemore & Ryan Lewis laten de Ziggo Dome genieten! Helaas niet echt vol maar de mensen die er waren hebben genoten. De afwisseling tussen de energieke nummers waar iedereen op los kan gaan en dan weer de rust pakken door een mooie boodschap af te geven met een rustige track. Daarbij moet je ook gewoonweg credits geven aan de live muzikanten die op het podium staan, zoals gezegd: de blazers en de strijkers maar niet te vergeten ook een klassieke pianist.
Mede door deze avond maar ook door de songs die worden gemaakt bewijzen de heren dat ze in hiphop land maar zeer zeker ook in de muziekwereld artiesten zijn die worden gewaardeerd en uniek zijn in hun doen. Top!!

Vorig artikelThe Last Shadow Puppets – Aviation
Volgend artikelDÉMIRA – White Ravens

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in